Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REDUKCIJA STRUJE

Hoće li se privremeno gasiti i mobilne mreže? Veliki problemi očekuju teleoperatere i korisnike

Foto: Pixabay
1/3
29.09.2022.
u 13:11

Europske zemlje desetljećima nisu imale problema s opskrbom električnom energijom pa uglavnom nemaju generatore koji mogu jamčiti struju na dulje vrijeme

Mobilne mreže u Europi mogle bi ove zime privremeno ostati bez napajanja ako vlade odluče ograničiti potrošnju struje, upozoravaju izvori u telekomunikacijskom sektoru koji provjerava zalihe generatora i razmišlja o baterijama.

Dužnosnici telekomunikacijskog sektora strahuju da bi jaka zima mogla testirati europsku telekomunikacijsku infrastrukturu i prisiliti vlade da pokušaju ublažiti posljedice redukcija. Trenutačno u mnogim europskim zemljama nema dovoljno rezervnih sustava koji bi se nosili s opsežnijim prekidima u opskrbi strujom, izjavila su četvorica direktora telekomunikacijskih kompanija, što bi onemogućilo uporabu mobilnih telefona.

Zemlje Europske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Njemačku, pokušavaju osigurati normalno funkcioniranje komunikacija čak i ako nestanak struje isprazni pomoćne baterije na na tisućama mobilnih odašiljača.

Europa ima gotovo pola milijuna odašiljača, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta.

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Francuska traži baterije 

U Francuskoj planovi koje je iznio distributer električne energije Enedis uključuju potencijalno isključenje struje do dva sata u najgorem slučaju, doznaje se iz dva izvora upoznata s tim pitanjem. Struja bi se potpuno isključivala tek u pojedinim dijelovima zemlje, uz načelo rotacije. Redukcije bi bile pošteđene bitne službe, poput bolnica, policije i vlade, rekli su izvori.

Vlada, telekomunikacijski operateri i Enedis, odjel državne komunalne kompanije EDF, razgovarali su o toj temi tijekom ljeta, priopćila je francuska vlada i izvori.

Francuska udruga telekomunikacija (FFT), udruga koja zastupa telekomunikacijske tvrtke Orange, Bouygues Telecom i Alticeov SFR, usmjerila je fokus pozornosti na distributera struje budući da nije ishodila izuzimanje baznih stanica iz restrikcija.

Enedis je odbio komentirati sadržaj razgovora s vladom o tom pitanju. Francuska ima oko 62.000 odašiljača, a kompanije ih neće moći sve opremiti novim baterijama, rekla je predsjednica FFT-a Liza Bellulo.

Švedska financira generatore

I telekomunikacijske kompanije u Švedskoj i Njemačkoj izrazile su vladama zabrinutost zbog potencijalnih nestašica električne energije, navelo je nekoliko upućenih izvora.

Švedski regulator za telekomunikacije PTS objavio je da surađuje s kompanijama i drugim vladinim agencijama na pronalaženju rješenja. Tema je razgovora i plan za slučaj racionalizacije potrošnje struje. PTS financira kupnju generatora i mobilnih baznih stanica za moguća dulja razdoblja bez struje, priopćio je glasnogovornik.

Talijanska udruga telekomunikacijskih kompanija rekla je za Reuters da želi da mobilna mreža bude izuzeta u slučaju prekida ili smanjene opskrbe strujom, dodavši da o tome namjerava razgovarati s novom talijanskom vladom.

Nagli pad struje povećava šanse za kvar elektroničkih komponenti, rekao je u razgovoru za Reuters šef telekomunikacijskog lobija Massimo Sarmi.

Generatori rješenje i za DT

Proizvođači telekomunikacijske opreme Nokia i Ericsson surađuju s mobilnim operaterima na ublažavanju posljedica nestašice struje, rekla su tri upućena izvora. Dvije kompanije nisu željele komentirati tu informaciju.

Foto: Pixabay

Europski telekomunikacijski operateri moraju analizirati svoje mreže kako bi smanjili potrošnju energije i moraju modernizirali opremu i upotrebljavati energetski učinkovitije radijske sustave, rekla su četvorica direktora telekomunikacija.

Kako bi uštedjele energiju, telekomunikacijske tvrtke rabe softver koji osigurava optimalan promet, gase neaktivne odašiljače i isključuju pojedine dijelove frekvencijskog spektra, doznaje se iz obaviještenih izvora.

U Njemačkoj Deutsche Telekom ima 33.000 odašiljača, a njegovi mobilni sustavi za hitne slučajeve mogu podržati rad tek malog broja njih istodobno, rekao je glasnogovornik tvrtke.

U slučaju dugotrajnijeg isključenja struje Deutsche Telekom upotrebljavat će za hitne slučajeve mobilne sustave napajanja koji se uglavnom oslanjaju na dizel, rečeno je.  Europske zemlje desetljećima nisu imale problema s opskrbom električnom energijom pa uglavnom nemaju generatore koji mogu jamčiti struju na dulje vrijeme, napominje Reuters.

VIDEO: Automobilom probio ogradu na Poljudu i pao s desetak metara visine

Komentara 12

BI
billynik
13:20 29.09.2022.

Očito sankcije djeluju.

Avatar Manolique
Manolique
14:21 29.09.2022.

Hajde, stalno trubite kako su ljudi otuđeni, te se bulji u mobitele, te ginu na cesti zbog mobitrela, te su postali žigosani, te tech kompanije prate svaki pokret, sada ćete konačno dobiti malo slobode, moći malo prošetati, družiti se saa bližnjima i tako. Neka samo gase.

DL
Dvanaest__legija
13:59 29.09.2022.

Hahaha, gasi sve, srednji vijek je opet tu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije