Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije zastupnika

Hebrang: Purdino izručenje mogao je spriječiti Josipović

Andrija Hebrang
Arhiva VL
18.02.2011.
u 14:01

- To se moglo spriječiti na razini predsjednika Hrvatske i Srbije, a ne prepustiti pravosuđu - kaže Hebrang

Odluka Suda BiH da se hrvatski branitelj Tihomir Purda izruči pravosudnim tijelima Srbije neugodno je iznenadila saborske zastupnike.

Kotromanović: Izručenje je velika katastrofa

 Za SDP-ova Antu Kotromanovića, ujedno i umirovljenog časnika HV-a, Purdino je izručenje jedna "velika katastrofa, nemar i izdaja prvo hrvatskog građanina, a potom i branitelja." Tko je kriv?

- Svi smo krivi, to se u jednoj ozbiljnoj državi ne smije dogoditi - kaže ogorčeni Kotromanović. Vijest da će do izručenja ipak doći rasrdila je i HDZ-ova Andriju Hebranga. I iako je poručio kako sudske odluke ne može komentirati, naglašava kako je država Purdino izručenje ipak mogla zaustaviti.

Burić krivi Vladu

- To se moglo spriječiti na razini predsjednika Hrvatske i Srbije, a ne prepustiti pravosuđu - kaže Hebrang. I dok on krivnju djelomično svaljuje na predsjednika Josipovića, HDSSB-ov Dinko Burić za nastalu situaciju krivi Vladu RH jer, kako kaže, vodi politiku kriminalizacije Domovinskog rata.

Naglasio je i kako u optužnici protiv Purde, ali i drugih hrvatskih branitelja pred srbijanskim tužiteljstvom, piše da se optužuju zbog oružane pobune i rušenja ustavnopravnog poretka SFRJ, što piše i u izvješću Amnesty Internationala protiv Šeksa.

>>Sud BiH odlučio da se Tihomira Purdu izruči Srbiji!

- To stoji i u presudi Branimiru Glavašu, gdje hrvatski sud piše da je 1991.Hrvatska još uvijek bila u sastavu SFRJ do 8. listopada i da do tada nije imala pravo na svoje oružane snage. U presudi Glavašu hrvatski sudovi su blagoslovili svaku granatu koja je pala na svako hrvatsko selo i grad do 8. listopada, svi branitelji stradali do tada tretiraju se ne kao branitelji doma i domovine nego kao razbojnici, teroristi, banditi, pobunjenici i rušitelji ustavnopravnog poretka SFRJ - kaže Burić te dodaje da će zbog svega toga razmisliti hoće li podići kaznenu prijavu protiv sudaca Županijskog i Vrhovnog suda.

- Uistinu imamo udruženi zločinački pothvat kriminaliziranja Domovinskog rata. Presudama braniteljima kriminalizira se početak Domoviskog rata, a sad treba zadati smrtni udarac i kraju rata ako budu osuđeni Gotovina, Čermak i Markač. To znači da će cijeli Domovinski rat biti označen kao udruženi zločinački pothvat, a kakva može biti država nastala na zločinačkom pothvatu - pita se. Neshvatljivo je, kaže, da u rušenju ustavnopravnih temelja i tekovina Domovinskog rata i općenacionalnih vrijednosti sudjeluje hrvatski sud. Pita se i što je s Veljkom Marićem, Perom Janjićem Tromblonom i drugim braniteljima?

- To je strašno, stravično, sramotno za hrvatsku državu. Vlada nažalost vodi politiku koja se može okarakterizirati poslušničkom prema EU, dodvorničkom prema Srbiji, maćehinskom prema Slavoniji i Baranji i izdajničkom prema hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu - zaključio je Burić.

Pusić se nada da će Purdin slučaj završiti pravedno

Vesna Pusić (HNS) podsjetila je pak kako se koordinacija Državnog odvjetništva, Vrhovnog suda i MUP-a zadnji put sastala prije 10 godina, a da im je zadaća da dogovaraju postupak u svim slučajevima - bilo kad neke druge zemlje traže hrvatske državljane ili kada Hrvatska traži osumnjičenike u drugim zemljama.

- Ono što bi bio normalan postupak u slučajevima kad druge zemlje traže hrvatske državljane, a koji su na teritoriju Hrvatske, da se ti slučajevi procesuiraju u Hrvatskoj i u okviru pravosudnih institucija Hrvatske, a te bi odluke onda trebale prihvaćati i ostale države u regiji. U ovom slučaju očito je da se moglo i trebalo postupiti još 2007. i taj slučaj procesuirati na teritoriju Hrvatske i u hrvatskim institucijama i tada bi to bilo davno razriješeno, a i ljudi koji su na tim tjeralicama znali bi u kojem su statusu - kaže Pusić. Dodala je i kako se nada da će se pred pravosudnim institucijama Srbije Purdin slučaj završiti pravedno i u skladu sa zakonom. Poručila je i kako je slučaj Purda pokazao kako ozbiljne posljedice može imati nefunkcioniranje institucija i na koji način se to dramatično odražava u stvarnom životu.

- To nije samo apstraktni zahtjev za funkcioniranjem pravosuđa i ostalih institucija, nego vrlo konkretno životno pitanje.

Komentara 1076

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
21:02 18.02.2011.

. A Josipoviću ti? Ti se također slažeš da hrv. braniteljima sudi AGRESOR ?? Priličilo bi ti da kao predsjednik Hrvatske staneš u obranu hrv. branitelja

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
21:02 18.02.2011.

. HDZ, zašto dozvoljavate da hrv. braniteljima sudi AGRESOR ??????????? Vi ste izdajnički šljam, .......BLjAK

OB
-obrisani-
19:58 18.02.2011.

Ovde je RELAKSACIJA u punom toku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije