Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kopal: Činjenica je da je netko unutar HDZ-a izveo sabotažu

HDZ-ov čovjek za analitiku i podatke Robert Kopal pokušao je dodatno objasniti što je htio reći izjavom u izbornoj noći. Na pitanje novinarke "Činjenica je da je netko unutar HDZ-a organizirao sabotažu stranke?" odgovorio je "Tako je, da".
02. lipnja 2019. u 12:58 66 komentara 4264 prikaza
Robert Kopal
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Robert Kopal, glavni HDZ-ov analitičar, došao je pod povećalo javnosti odmah nakon izbora zbog izjave koja je dosta zbunila ljude. U gostovanju na N1 dodatno je pokušao obrazložiti svoja razmišljanja kao i ono da "nisu znali da ne znaju".

DAVOR IVANKOVIĆ Da je Karamarko OK, jamčio je Brkić, a da je Plenković OK, Stier. Tko će jamčiti za Stiera?

- Neke odgovore na to pitanje smo našli, neki se još analiziraju - kaže Kopal te dodaje da je apsolutno siguran u odgovore 

- Sigurno nakon što se provede analiza još će se neki odgovori iznaći, ali sada već postoji dovoljan broj činjenica na to što se dogodilo. Rado bih se refereirao na izjavu koju sam dao tada.'Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Govorim o tome da sam sačuvao vjeru da kampanja treba biti afirmativna, ne svjetonazorska. I onda dolazim do crnog labuda. Rezultat od 4 mandata nije zadovoljavajući, očekivali smo više. Ja kao voditelj kampanje jesam dio odgovornosti - kaže Kopal.

O mogućoj ostavci

- Apsolutno sam užem i širem rukovodstvu rekao da sam odgovoran. Nitko ne bježi od odgovornosti, ali svejedno nam se dogodio crni labud - odgovara.

Andrej Plenković Politički apsurd Protiv HDZ-a i ljevica i desnica i liberali, ali to ne znači da mogu dobiti izbore

Novinarka je potom upitala kako je ta situacija slična teoriji crnog labuda.

- Sad sam saznao da su svi primjerci knjige "Crni labud" u Hrvatskoj rasprodani. Žao mi je da je teorija ismijavana. Ja sam podatkovni znanstvenik uključen u politiku. Trudim se bilo koji fenomen potkrijepiti podacima. Inače se sve svodi na razmjenu mišljenja. Politika se na kraju svodi isključivo na podatke, na kraju će se brojati podaci. Za razumijevanje Crnog labuda važno se prisjetiti kako su izgledale kampanje 2015. To je bila isključivo svjetonazorska, ideološka, dosta isključiva kampanja. Tad sam predvidio da to neće dobro završiti. To je bio veliki neuspjeh HDZ-a. Očekivanja su bila da će doći do 2/3 mandata, na kraju je bilo egal, Vlada je sastavljena kako je sastavljena, to je završilo za 10 mjeseci kako je završilo. Ako kampnaju vodite na taj način to neće dobro završiti i nije - kaže Kopal te nastavlja.

- HDZ je jedina stranka koja je narasla od 2014. do 2019. HDZ kao samostalna stranka povećava broj birača. SDP je bez koalicije izgubio 1,5 posto birača. Sve liste padaju, svi kandidati padaju, osim HDZ-ove - rekao je Kopal te nastavio

Andrej Plenković otvorio sastanak Komisije UNWTO-a za Europu Borislav Ristić Je li Andrej Plenković HDZ-ov "crni labud"?

- Apsolutno treba uvažiti poruku koju su poslali birači HDZ-a. Treba sagledati što oni ne honoriraju, ne žele. To je onaj scenarij kad vas kažnjava biračko tijelo jer se ne slaže s nekim vašim odlukama. Što je crni labud? On ima tri karakteristike. Nije točno da je nepredvidiv. On je atipičan. Drugo svojstvo, ima veliki učinak. Za nas je zbilja imao veliki učinak.Treća oznaka je da ljudi nakon toga imaju tendenciju racionalizirati i objašnjavati da je to zapravo bilo predvidivo. Bojkot u smislu samostalne odluke birača je potpuno legitiman. Ali, kad imate situaciju da netko organizira, savjetuje i potiče onda imate sabotažu. Neću iznositi zaključke prije nego stranka dođe do zaključaka i zauzme stav - kaže Kopal.

Na pitanje novinarke je li njegova pretpostavka da je netko unutar stranke aktivno izveo sabotažu odgovorio je:

- To više nije pretpostavka. Pretpostavka je bila kad sam govorio one nedjelje. Ne želim iznositi u javnost nešto što nije utemeljeno na činjenicama. Sad već postoje činjenice - kaže.

Na pitanje novinarke "Činjenica je da je netko unutar HDZ-a organizirao sabotažu stranke?" odgovorio je "Tako je, da".

- Nismo uzeli u obzir da bi nekome palo na pamet da svjesno čini štetu svojoj stranci. Ako imate aktivnost poticanja i uvjeravanja, onda imate unutarnji problem - govori Kopal dodajući da uopće nije mislio na Milijana Brkića kad je govorio o fenomenu crnog labuda.

- Ne upirem prstom u Milijana Brkića, niti u bilo koga - govori Kopal. 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • Avatar SheriffWoody
  SheriffWoody:

  Dogodio vam se pad ispod rezultata Jace Trofrtaljke jer su se Hrvati emocionalno odljepili od HDZa. Ostalo je 200tinjak tisuća uhljeba i njihovih najbližih.

 • Deleted user:

  Toliko analitike i proučavanja , sve sami znanstvenici , a svaka baba na placu je znala da to neće dobro završiti.

 • ANTIKORUPCIJA:

  Nikakav "fenomen" ili "cudo" se nije desilo....ljudima su se jednostavno otvorile oci i postalo je jasno da su i HDZ i SDP ista skupina kriminalaca parazita koji zive na grbaci naroda.....steta je samo da 70% glasaca ne razumije demokraciju i ... prikaži još!i kolika je moc njihov glas....jedino zbog toga nas i dalje terorizira skupina od 300.000 parazita iz HDZ-SDP mafije.....nadamo se da ce narod uvidjeti da se mora izici na izbore i unistiti ove parazite.....moj glas ide Mislavu Kolkusicu jer taj covjek je lider i zna kako se promjene mogu provvesti tako da Hrvatska ozivi i iz ovo raspada i propasti