Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ odbacuje prijedlog Glasa i HSU-a o reviziji Vatikanskih ugovora

HDZ-ovi zastupnici odbacuju ocjene Glasa o 'troškovima' Katoličke crkve, o promijenjenim okolnostima u odnosu na 1996., kad su ugovori s Vatikanom sklopljeni, ističu da prijedlog Kluba ne prati ocjena stanja
06. veljače 2019. u 18:55 4 komentara 255 prikaza
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici vladajućeg HDZ-a odbacili su u srijedu prijedlog oporbenog Kluba Glasa i HSU-a da Hrvatski sabor zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora, no Anka Mrak Taritaš (Glas) ustrajava da je vrijeme za reviziju i ističe da je Hrvatska u posve drugačijim okolnostima u odnosu na 1996. godinu kad su ugovori sklapani.

Andrej Plenković Iva Boban Valečić Rascjepkane desnice nitko se previše ne treba bojati

Klub Glasa i HSU-a traži pokretanje pregovora o izmjenama četiri ugovora sa Svetom Stolicom: o pravnim i gospodarskim pitanjima, o suradnji u odgoju i kulturi te o dušebrižništvu katoličkih vjernika.

HDZ: Prijedlog temeljiti na činjenicama, ne na krivim prognozama

Prijedlog morate temeljiti na činjenicama, a ne na krivim prognozama kako pušu novi vjetrovi iz Vatikana, iznosite podatke koji ne stoje, idući put naručite studiju, poručili su Davor Ivo Stier i Miro Kovač oporbenoj zastupnici koja je više puta ponovila da samo Mađarska za crkvu izdvaja više od Hrvatske, koja izdvaja šest puta više od prosjeka EU.

Bili ste ministrica u lijevoj Vladi koja je priopćila da neće ići u reviziju Ugovora, što se sada promijenilo da je kao oporbena zastupnica zagovarate, pita Branko Bačić, koji prijedlog Glasa vidi kao borbu na ljevici tko će biti glasnogovornik birača koji ne podržavaju ugovore sa Svetom Stolicom.

Sjednica Sabora Sabor Bernardić: Potrebna je revizija Vatikanskih ugovora

HDZ-ovi zastupnici odbacuju ocjene Glasa o 'troškovima' Katoličke crkve, o promijenjenim okolnostima u odnosu na 1996., kad su ugovori s Vatikanom sklopljeni, ističu da prijedlog Kluba ne prati ocjena stanja. Na četiri i pol strane vašeg uratka uopće se ne spominju riječi ocjena, stanje, očito da ne postoje pretpostavke da o tome raspravljamo, a kamoli da donesemo zaključak, istaknuo je Željko Reiner.

Ne stoji tvrdnja o promjeni okolonosti, preko 80 posto građana i dalje se izjašnjava katolicima, gospodarska situacija nije se pogoršala, Vatikan ne daje znakove da bi mijenjao ugovore, kaže Božo Ljubić.

Za tri godine 1,1 milijarda kuna

Za tri godine, od 2014. do 2016. za sve vjerske zajednice potrošeno je 1, 1 milijardu kuna, kaže Ante Babić (HDZ).

Željka Markić Izbori Katoličke udruge učinit će sve da otmu glasove HDZ-u

U godinama recesije Katolička se crkva odrekla dijela sredstava na koja je imala pravo, rekla je državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko Zgombić u ime Vlade, koja ne podržava prijedlog Glasa i HSU-a.

Ugovorima sa Svetom Stolicom ne narušava se jednakost pred zakonom, ne iskrivljuje načelo slobode vjeroispovijesti, dapače, ono se promovira kroz općeprihvaćenu prizmu odvojenosti crkve od države, poručila je.

Stavove Kluba Glasa i HSU-a, odnosno Mrak Taritaš, dijeli SDP-ov zastupnik Joško Klisović, koji opetuje kako rasprava o reviziji Vatikanskih ugovora nije rasprava o religiji, ni Katoličkoj crkvi, " iako kolege iz HDZ-a to doživljaju kao napad na Crkvu". Ovo je rasprava o uvođenju reda u državne financije, svi korisnici proračunskog novca moraju podnositi izvješća, poručuje Klisović.

Čelnici GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno potpisali izjavu o suradnji za bolju Hrvatsku TRI PITANJA Anka Mrak Taritaš: Nikad s HDZ-om, Bandićem, desnicom i Živim zidom

Za promjene treba dobra volja HDZ-a, ali nje nema, HDZ se boji osude Katoličke crkve, tvrdi Mirando Mrsić (Demokrati) i opetuje da treba iskoristiti "nove vjetrove iz Vatikana", ali da HDZ nema za to ni smisla, ni želje.

Ovo najviše odgovara HDZ-ovcima, braneći Katoličku crkvu ispadaju kršanski demokrati, a nisu to bili kad se raspravljalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije, kaže Hrvoje Zekanović (Hrast).

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • verica2:

    Ja, na primjer, nemam nikakvog interesa za vrhunski sport ili elektroničku glazbu pa izričito zahtijevam da se to i još koješta ne financira iz poreza koji plaćam!

  • Croman 95:

    Revizija troškova(kriminala) u Gunji.O tome brini drugarice Gunja.

  • Veseli Gost:

    Znam i pamtim da su 50 tih, 60tih, 70 tih, popovi bili pastiri koji su cuvali svoje stado ovaca i brinuli su se o svome stadu. Danas na zalost popovi su pastiri stoke sitnog zuba i samo strizu vunu i ... prikaži još!i i trpaju u svoj dep a za stoku sitnog zuba nije ih briga. Znam da cu na ovaj komentar dobiti puno minusa od placenih trolova a mozda ce ga i adm. izbrisati.!?