Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Katoličke udruge učinit će sve da otmu glasove HDZ-u

Uoči EU izbora “Narod odlučuje” poticat će birače da iziđu u što većem broju na birališta, a Vigilare dogovara dolazak Stevea Bannona u Hrvatsku
04. veljače 2019. u 06:43 167 komentara 15925 prikaza
Željka Markić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Otkako je Andrej Plenković preuzeo HDZ i pozicionirao ga kao umjerenu stranku desnog centra udaljivši ga od naglašenih demokršćanskih i konzervativnih ideja, ta je stranka na sve većem udaru konzervativnih katoličkih udruga i političke desnice.

Čelnici GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno potpisali izjavu o suradnji za bolju Hrvatsku TRI PITANJA Anka Mrak Taritaš: Nikad s HDZ-om, Bandićem, desnicom i Živim zidom

Hrvati u depresiji

U tom će se duhu odvijati i predstojeći europski izbori u svibnju ove godine jer će obje referendumske inicijative – i “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” – činiti sve kako bi pokušale oduzeti glasove HDZ-u. Narod odlučuje, poručuje Željka Markić, poticat će birače da u što većem broju iziđu na izbore i “kazne one koji im kradu novac i budućnost, a nagrade one koji će ih stvarno zastupati”.

– Iznenađenje na EU izborima u Hrvatskoj može donijeti pola milijuna Hrvata koji su danas u depresiji i misle da ništa ne mogu promijeniti jer ih tako uvjeravaju – smatra Željka Marić i poručuje da će se “Narod odlučuje” i dalje baviti potrebom izmjena izbornog sustava. “Istina o Istanbulskoj”, kaže Ladislav Ilčić, doživjela je kao referendumska inicijativa opstrukcije aktualne vlasti te vjeruje da će svi koji su toj inicijativi dali potpis imati što reći na izborima za EU parlament.

Iako su inicijative međusobno raskoljene, uostalom išle su svaka sa svojim referendumom umjesto s jednim, ujedinjene su u borbi protiv “nedemokršćanskog HDZ-a”. Naslonjene su i na raskoljene desne političke opcije koje se neće ujediniti ni pred ove izbore, kao što se, primjerice, na ljevici strančice okupljaju u Amsterdamskoj koaliciji. Najpotentnija stranka na desnom spektru su Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, koja je bliska i kojoj je bliska inicijativa “Narod odlučuje”, ali svjesni svog potencijala nisu zainteresirani za koaliciju s Hrastom, čija je ekipa vodila inicijativu “Istina o Istanbulskoj”. Hrast je pak koalirao s Hrvatskom konzervativnom strankom Ruže Tomašić, a Neovisnima je zamjerio da nisu za zajedništvo.

Most održao konferenciju za medije PLAĆE Most: HDZ je posve odcijepljen od toga kako ljudi u Metkoviću stvarno žive

– Nadam se da će birači prepoznati tko je za zajedništvo, a tko nije – obrecnuo se na Neovisne Hrvoje Zekanović, Hrastov saborski zastupnik. Zlatko Hasanbegović pak uzvraća da se provodi “teror ujedinjavanja” od kojeg neće biti ništa jer Neovisni, po svemu sudeći, na euroizbore izlaze samostalno. Jednako kao što na te izbore samostalno izlazi i Most koji se želi pozicionirati kao suverenistička stranka, što je nova kovanica za desne političke opcije. U kuloarima se nagađa o mogućem angažmanu Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a, na europskim izborima i to možda na listi Neovisnih za Hrvatsku.

Međutim, izvori bliski Karamarku kažu kako je bilo nekih indirektnih ponuda (ne specificirajući točno čijih), ali da se o njima nije ozbiljno razgovaralo te da je on sve uvjereniji kako mu je bio dobar potez to što se povukao iz politike. Ipak, u politici vrijedi ona nikad ne reci nikad, pa su sve opcije uvijek otvorene bez obzira na to koliko su vjerojatne. Udar na politiku aktualne vlasti katoličke udruge spremaju i zbog novog Zakona o pobačaju koji neće biti donesen u rokovima koje je naložio Ustavni sud (veljača), a možda ni do kraja mandata ove Vlade. Poneseni činjenicom da 17 zastupnika iz HDZ-a, odnosno HDZ-ove većine, nije glasalo za Istanbulsku konvenciju, u Udruzi Vigilare sličnom efektu nadaju se i kada se bude donosio taj novi delikatni zakon.

HNS predstavio odluku o izlasku stranke na izbore za Europski parlament EUROPSKI IZBORI HNS na EU izbore ide s novim licima: Nositelj liste međimurski župan Matija Posavec

Bannon ima što reći

U međuvremenu Udruga Vigilare, izgleda, pokušava dogovoriti dolazak Stevea Bannona, američkog konzervativca i čovjeka koji je svojim savjetima doveo Donalda Trumpa na vlast u Americi, u Hrvatsku kao govornika na nekoj od tribina. Steve Bannon pokrenuo je projekt Pokret kojim želi pomoći desnim, populističkim opcijama da dođu na vlast u Europi jer te opcije smatra novom političkom elitom suprotstavljenom globalistima i “miljenicima Georga Sorosa”. U Hrastu i Zekanović i Ilčić tvrde da su u kontaktu s Bannonom i njegovom ekipom. – Bannon je vrhunski intelektualac koji ima što reći. Bude li moguće dogovoriti njegov dolazak, mediji će o tome biti obaviješteni – rekao nam je Vice Batarelo, predsjednik Vigilarea napominjući da u Bannonu ne vide političkog gurua nego izvrsnog govornika. Ta je udruga u jeku rasprave o uvođenju spolnog odgoja u škole u Hrvatsku bila dovela i kontroverznu Judith Reisman.

Pogledajte i video - Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama:

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • AnteizmalogZGa:

  Čim vidi m da članak govori o "negativnim" odnosima Crkve i Plenkovića......o svađi katoličkih pokreta i HDZ-a, znam da je autor Iva Puljić Šego

 • Avatar ćešnjak
  ćešnjak:

  Markićka, crkva, hahaha, ma dajte molim vas!

 • Avatar Prosenjak
  Prosenjak:

  A Hasanbegović laže ovo o teroru ujedinjavanja. Ako ne laže nek kaže zašto moljaka MOST da ide s njim u koaliciju?