Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO

Hajduković pozvao Plenkovića: 'Ozbiljno razmisli o zabrani izvoza žita'

Zagreb: Predsjednik saborskog kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
10.03.2022.
u 13:08

U pismu ističe i kako bi valjalo razmisliti i o zabrani izvoza još nekih kultura, posebno kukuruza koji je potreban za prehranu stočnog fonda

Saborski zastupnik iz redova Kluba socijaldemokrata Domagoj Hajduković uputio je danas premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo u kojemu ga poziva da ozbiljno razmisli o zabrani izvoza žita kako bi osigurali dovoljne količine za vlastitu upotrebu.

A kojeg nam, piše Hajduković, treba godišnje oko 450 tisuća tona te pri tome upozorava kako se iz "nejasnih izjava ministrice poljoprivrede o robnim zalihama dade iščitati kako smo propustili na vrijeme popuniti zalihe žita kako bi osigurali dovoljne količine za godišnju potrošnju Hrvatske".

- Kako nitko ne može predvidjeti koliko će kriza u Ukrajini trajati, mislim da je sada prijeko potrebno osigurati osnovne resurse za normalno funkcioniranje države i opskrbu građana. Iako je glavni fokus bio na nove dobavljače i alternativne rute dobave plina i nafte, držim da je prijeko potrebno osigurati i dovoljno zaliha hrane, posebno žitarica i ulja čiji su opskrbni lanci također narušeni zbog rata u Ukrajini i ne možemo znati kada će se opskrba normalizirati - piše premijeru Hajduković.

U pismu ističe i kako bi valjalo razmisliti i o zabrani izvoza još nekih kultura, posebno kukuruza koji je potreban za prehranu stočnog fonda. A upozorava i kako vremenske prognoze nisu ohrabrujuće u smislu oborina te kako bi suše mogle početi značajno štetiti razvoju biljaka, a što će se odraziti na kvalitetu i prinose kultura.

- Situacija u Europi i svijetu zahtjeva brze i odlučne odluke kako bi zaštitili interese Hrvatske i njezinih građana. Pozivam vas na odlučnost i brzinu jer što dulže čekamo skuplje ćemo plaćati oklijevanje - piše Hajduković premijeru.

VIDEO: Pregovori u Turskoj bez napretka, Lavovu ponestaje hrane i lijekova, Rusija izlazi iz Vijeća Europe.

Komentara 2

RO
ronyday
16:07 10.03.2022.

topli brat nakon što je dobio batine u ljubavnom trokutu postap pametniji.

DU
Deleted user
16:00 10.03.2022.

Gluposti hrvatska treba prodati sve što proizvode i to jeftino kao do sada a uvesti skuplje i lošije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije