Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
asocijacije

Hahn o Dunavskom slijevu: Spaja nas tržište od 115 milijuna ljudi

\'29.04.2011., Vukovar-U Kuci Lavoslava Ruzicke odrzana Vukovarska Dunavska konferencija. Johannes Hahn Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL\'
Goran Ferbežar/Pixsell
29.04.2011.
u 19:45

Šanse i za Hrvatsku i za sve druge članice su velike. To je veliko tržište koje još može rasti i koje ima goleme potencijale, kaže Hahn.

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn prisustvovao je na Dunavskoj konferenciji koja je održana u Vukovaru i koja je okupila predstavnike 14 zemalja dunavskog slijeva. Prema funkciji koju obnaša, Hahn je najpozvanija osoba da rastumači koliko je za Hrvatsku, ali i okolne zemlje, bitna Dunavska strategija, kao i što ona u budućnosti može očekivati od te asocijacije.

Kako je došlo do osnivanja asocijacije zemalja dunavskog slijeva i koji je njezin cilj?

– Inicijativa za osnivanje dunavske asocijacije pokrenule su zemlje članice EU. Danas ta asocijacija okuplja 14 zemalja od kojih su njih osam članice EU, a šest je na putu u EU. Veoma je bitno istaknuti i da te zemlje imaju 115 milijuna ljudi koje povezuje upravo rijeka Dunav. Cilj je svakako pokrenuti i realizirati niz projekata koji će u konačnici doprinijeti boljitku života svih građana.

Hrvatska je članica od osnivanja Dunavske konferencije. Koliko ste zadovoljni njenim sudjelovanjem i angažmanom.

– Još je rano govoriti jer konferencija djeluje tek godinu i pol dana, ali mogu reći da sam veoma zadovoljan angažmanom i radom Hrvatske. Poznato je da Hrvatska koordinira aktivnosti u dva, od 11 ukupno, poglavlja te da sudjeluje u svim aktivnostima. Koliko smo zadovoljni radom i djelovanjem Hrvatske, govori i podatak da je ova Dunavska konferencija prva koja se održava izvan zemalja članica EU. I samo vrijeme njena održavanja je savršeno, samo dva tjedna otkako je Dunavsku strategiju prihvatilo Vijeća Europe, ali i neposredno prije nego što će biti i službeno prihvaćena na summitu u lipnju.

Što Hrvatska može očekivati od aktivnosti i rada Dunavske konferencije?

– Šanse i za Hrvatsku i za sve druge članice su velike. To je veliko tržište koje još može rasti i koje ima goleme potencijale. Danas se koristi samo deset posto kapaciteta teretnog prijevoza rijekom Dunav. Tu su i šanse u ekologiji, ali i turizmu, gdje su mnoga područja još uvijek neistražena i nepoznata turistima. Moramo se zajedno više pozabaviti i biciklističkom rutom uz Dunav. Ne smije se zaboraviti područje sigurnosti, gdje moraju sudjelovati sve zemlje, ali i primjerice suradnja između sveučilišta kako bismo osigurali da mladi studiraju i nastave živjeti i pridonositi u svojim gradovima. Očigledna je korist za sve strane. Potrebni su nam kvalitetne ideje i projekti.

Kako vidite zemlje dunavskog slijeva za pet ili deset godina?

– To će tada vjerojatno najvećim dijelom biti dio područja EU koje će realizirati niz mogućnosti. Koliko god ono tada već bude uznapredovalo, još uvijek će imati puno mogućnosti za razvoj i napredak. U svakom slučaju, u cijeli taj projekat moraju se uključiti svi segmenti društva, počevši od državnih institucija, preko lokalnih i regionalnih vlasti pa do samih građana.

Komentara 10

Avatar atrpimir
atrpimir
20:28 29.04.2011.

Sjećam se da nas je ta ista austrija(johannes hahn povjerenik eu-a) jednom prilikom na bečkom novogodišnjem koncertu(mesić je čak bio na njoj kao počasni gost) izostavila iz zemalja kojima protječe dunav, naime tema koncerta bio je johann strauss i na lijepom plavom dunavu. između ostalog pokazivali su zemlje kojima protječe dunav, a o hrvatskoj ni fotke!!! a sad nam dolazi objašnjavati koliko je bitna dunavska strategija i koliko će ona doprinjeti boljitku svih građana! mo\'š mislit!!!

OB
-obrisani-
22:04 29.04.2011.

29.04.2011. u 21:11h netkonitko je napisao/la: Nas i Rusa 300 miliona :) Šta ćemo mi na tom tržištu od 115 miliona prodavati? Pa Hrvatska nije sposobna proizvesti čak ni hrane za svoje potrebe dovoljno... Svojevremeno je bilo u novinama da se čak i slama uvozi?! Kopajte si sami Dunav ako vam treba za vaše brodove.... Jedva smo se riješili idiotskog Pelješkog mosta.... ........................................ Rusija ne tuzhi i ne sudi hrvatskim generalima Rusija ne vrsi nikakve pritiske na Hrvatsku Na primjeru BRICS se mozhe vidjeti da se Rusiju ne mozhe izolirati, da ona mozhe naci prijatelje na drugom kraju svijeta, Rusija ima sto prodati i mozhe puno toga kupiti Rusija zheli biti prijatelj s svakim cak i sa svokim nekadasnjim neprijateljima. S Hrvatskom nikad nije bila u neprijateljskim odnosima Priznala je nas cak tri mjeseca prije SAD i nikad nije glasala protiv Hrvatske u nikojoj medjunarodnoj instituciji.

DU
Deleted user
21:11 29.04.2011.

Nas i Rusa 300 miliona :) Šta ćemo mi na tom tržištu od 115 miliona prodavati? Pa Hrvatska nije sposobna proizvesti čak ni hrane za svoje potrebe dovoljno... Svojevremeno je bilo u novinama da se čak i slama uvozi?! Kopajtee si sami Dunav ako vam treba za vaše brodove.... Jedva smo se riješili idiotskog Pelješkog mosta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije