Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varaždin

Habuš obmanuo javnost, smeće u Varaždinu ipak se ne odvozi

'02.03.2012., Zagreb - Odlagaliste otpada na Jakusevcu. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
08.06.2012.
u 23:30

Sutra na snagu stupa rješenje inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode o zabrani dovoza i skladištenja varaždinskog otpada u Brezju

Varaždin nema gdje odlagati smeće jer od sutra na snagu stupa rješenje inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode o zabrani dovoza i skladištenja varaždinskog otpada u Brezju. Odlučeno je to na sastanku koji je počeo danas kasno poslijepodne u Ministarstvu gospodarstva na kojem je uz zamjenika ministrice zaštite okoliša i prirode Hrvoja Dokozu sudjelovao i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Gradonačelnik Goran Habuš je u 14 sati objavio kako je u dogovoru s ministarstvom odlučeno da se odgodi rješenje inspekcije, iako je spomenuti sastanak održan tek nekoliko sati kasnije, pa je tako obmanuo javnost izjavom kako je problem s odlaganjem otpada riješen. Na sastanku je odlučeno kako Grad Varaždin najkasnije do 11. lipnja mora raspisati natječaj za zbrinjavanje tekućeg otpada do završetka kojeg će otpad privremeno odlagati na novoj lokaciji, koju zasad nema. Osim toga, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je postupak prikupljanja ponuda za  izvršenje uklanjanja baliranog otpada sa odlagališta Brezje od  zainteresiranih ponuditelja koji će trajati do 14. lipnja, a odlučeno je i kako će uklanjanje baliranog otpada od oko 120.000 tona sufinancirati Fond za energetsku učinikovitost  sa 40 posto ukupnih troškova.

I dok će se varaždinci zatrpavati sa smećem, 400 metara od ilegalnog odlagališta u Brezju nalazi se nova tvornica tvrtke T7 VIS, koja je 2009. godine s Gradom Varaždinom potpisala ugovor o interventnoj obradi otpada s tog odlagališta, a koji nova vlast ignorira. Grad se pravda da tvrtka traži previše novca za obradu otpada, a vlasnik tvornice Davor Patafta tvrdi kako je gradu ponuđena cijena ispod svih granica isplativosti, no da Habuš iz nepoznatih razloga uporno odbija poštivati sklopljeni ugovor. Patafta sumnja da je u cijelu priču nepoštivanja ugovora upleten i Čačić,  što nakon sastanka postaje i izgledno, jer nije jasno kakve veze imaju on i njegovo ministarstvo s odlaganjem otpada.

Nejasno je i zašto je odlučeno da će Fond sufinancirati uklanjanje baliranog otpada, i znači li to da svaki grad u državi koji ima slične probleme može tražiti isto. Također zbunjuje odluka da će Ministarstvo prikupljati ponude za izvršenje ukljanjanja baliranog otpada s Brezja, dok u isto vrijeme vrijedi ugovor koji je Grad potpisao s tvrtkom T7 VIS.

Komentara 6

JO
JORGOVAN
11:46 09.06.2012.

Znate, gospodo, cijela priča je mutna da mutnije nemre biti. I to od samog početka. nejasno je zakaj su se tak dugo skrivali Ugovori grada s T7 grupom, nejasno je zakaj se skrivalo prvo Rjeenje inspektorata o zabrani baliranja i odlaganja otpada na toj lokaciji skoro dvije godine, a i sad se za tu MBO tvornicu dokumenti, dozvole i rješenja ( i to PRIVREMENE dozvole) kriju ko zmija noge. Niko ih osim odabranih nesmije vidjeti. Izbjegnuta je izrada studije utjecaja na okoliš, time što je nominalno prikazan kapacitet od 90 t/dan. (Ovo je jedan od bisera hrvatskog zakonodavstva, jer za svaki malo veći kokošinjac ili nešto takvo treba imati SUO a za obradu otpada, pogotovo ovako veliki pogon NETREBA????). Ima tu još more nejasnoća. Npr. zašto je za svako seljenje i rad balirke rađena studija utjecaja (samo za lokaciju i rad same balirke) a za odlagalište i deponiju otpada nije rađena? Ima toga još......

OB
-obrisani-
12:07 09.06.2012.

Postovani! Habuš obmanuo javnost, smeće u Varaždinu ipak se ne odvozi * Izgleda je nekima u interesu pod Varazdina napraviti slucaj Napulj/ Italija. Ili je to "hrvatska sposobnost" = "hrvatska odgovornost" na djelu;-)))) Lijep pozdrav!

TH
than
13:00 09.06.2012.

Opet Cacic u cijeloj prici. Gdje god neka muljaza, lopovluk, propast tvornice, nepotizam eto i njega. Samo da vise ne vozi auto. Dovoljno je vec i sa time napravio stete ovome svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije