Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Habijan: Zakonom protiv opasnih zamki u šumama

Damir Habijan, gradski vijećnik grada Varaždina
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
16.09.2020.
u 18:49

Bilo bi dobro da se postojeći zakon u pogledu obveza šumoposjednika kao vlasnika, odnosno posjednika šuma i šumskih zemljišta, izmijeni, odnosno dopuni, kaže Damir Habijan

Saborski zastupnik Damir Habijan (HDZ) predložio je da se u izmjene zakona o šumama uvrsti i rješenje problema s kojim se susreće velik broj rekreativaca, zaljubljenika u prirodu, trkača i motorista.

- Svjedoci smo kako se u posljednje vrijeme povećao broj osoba koje su boravkom u šumama zadobile ozljede uzrokovane različitim zamkama postavljenim na šumskim putevima i stazama, od zabijenih čavala o daske, užadi, šiljaka i žica. Ova pojava susreće se u različitim dijelovima Hrvatske pa također i u Varaždinskoj županiji. Bilo bi dobro da se postojeći zakon u pogledu obveza šumoposjednika kao vlasnika, odnosno posjednika šuma i šumskih zemljišta, izmijeni, odnosno dopuni, tako da se regulira obveza šumoposjednika, bilo javnog ili privatnog, da vodi brigu o svojoj šumi, odnosno provodi nadzor radi otklanjanja ovakvih događaja u budućnosti. Naravno, postavlja se pitanje provedbe navedene odredbe, ali moramo se uključiti u rješavanje ovog gorućeg problema. Isto tako, bilo bi dobro razmisliti o označavanju šuma i šumskih puteva kojim je dopušten provoz motociklima ili quadovima, s obzirom na njihov sve veći broj u šumama, kako bi se izbjegli ovakvi nesretni događaji - istaknuo je Habijan.

Ključne riječi

Komentara 4

AN
Antiflašist
19:20 16.09.2020.

U sumu se ide uzivati u cistom zraku i tisini, motorima tamo nije mjesto, kad vec predlazes zakon, predlozi zabranu ulaska motora u sumu, ovo malo divljih zivotinja tjerate kao divljaci s tom nesnosnom bukom.

MK
MKinkognito60
19:53 16.09.2020.

Ako je tabla sa oznakom privatni posjed i nije doszvoljen ulazak, nek se poštuje. Osobno u šumu idem na piknik i skuplat gljive. Buka mora i smrad benzina pa baš ni ne ide uz to. Postoje poligoni za takve aktivnosti, samo su razrovani a ti motoristi su toliko sebični da ne žele drugima priuštit mir i k tomu uništavaju šumske puteve. Zamke nisu riješenje ali poštivanje drugih bi morao biti prioritet,

DU
Deleted user
21:52 16.09.2020.

Ono što treba zakonom štititi je privatno vlasništvo koje su ljudi krvavo stjecali odvajajući od usta. Za vožnju motorima postoje javni putevi ili se zakupe zemljišta od vlasnika pa divljajte koliko želite. Pogledajte zakone u Americi ili u Njemačkoj. U protivnom molim da se zakonom zabrani zaključavanje zgrada i auta jer bih a želio šetati i razgledati tuđu imovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije