Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Zdravka Pavičić

Groblja treba dati privatnicima u najam

07.11.14.,Drenovic-Ivica i Zdravka Pavicic, vodi pogrebnicku tvrtku i govore o problemima u ovoj djelatnosti i potrebi novog zakona koji bi to regulirao.
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
19.11.2014.
u 23:15

Vlasnica obiteljske pogrebne i cvjećarske tvrtke smatra da se novim Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti mora raščistiti i pitanje koncesije za pogrebničke usluge

Zdravka (45) i Ivica (57) Pavičić u Drenovcima u županjskoj Posavini vode obiteljsku pogrebnu i cvjećarsku tvrtku u kojoj osim njih dvoje rade i kćeri Martina i Irena. Kažu da podmiruju obveze, nemaju gubitaka ili kašnjenja s plaćanjem. Imaju koncesiju u dvije općine, odnosno osam sela.

– Može se od ovog posla živjeti, ali nije nekakva zarada. Veliki problem čine nam fiskalne blagajne jer mi pogrebnici u manjim mjestima gdje se svi poznajemo dajemo otplatu na obroke jer jedino tako možemo poslovati. No klijentu ne možemo izdati račun jer nije platio cijeli iznos, a mi moramo imati pohranjene račune jer u protivnom činimo prekršaj. Opremu nabavljamo uglavnom u Hrvatskoj i nešto u Sloveniji i plaćanje je na 30 dana, ali svoj novac od klijenta kojemu sam dao na otplatu moram čekati mjesecima. No nekako uspijevamo čak i ulagati u posao pa u kapelici na groblju u Vrbanji imamo hladnjaču za pokojnike. Pitanje koncesije je nedorečeno i ona zapravo daje pravo samo na prijevoz pokojnika od kuće do groblja – kaže Ivica Pavičić koji je u tvrtki zadužen za pogrebničke poslove i dodaje kako u skladištu uvijek mora imati 40 do 50 ljesova. Pavičić drži da će novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti ipak uvesti nekog reda.

Zdravka Pavičić podsjeća na dobar primjer iz Njemačke koji bi i u nas mogao zaživjeti.

Ondje država daje pogrebnicima groblja u najam i sve je njihova briga od pokopa do košnje trave i uređenja groblja. Mi smo zainteresirani, ali općina ne pokazuje dobru volju. Kada bismo uzeli groblje u koncesiju, sva briga bila bi na nama, a morali bismo zaposliti još radnika jer bi bilo i više posla. I to pitanje nije kod nas riješeno zakonom pa se može tumačiti ovako i onako, barem dok se ne donese novi zakon – kaže Zdravka Pavičić, zadužena za cvjećarski dio tvrtke.

>> Mladi bi barem pet godina trebali raditi u inozemstvu

>> Zaustavite berače smilja ili ćemo ih mi zaustaviti

Komentara 14

DU
Deleted user
01:57 20.11.2014.

Užas! Dati groblja u najam ili otvoriti privatna groblja. Pa i sada su usluge pokopa i održavanja groblja preskupi a kod privatnika bi bili još skuplji jer oni stalno jamraju kak nemreju poslovat jer su im troškovi i davanja preveliki. Troškove rođenja i troškove pokopa i grob morala bi financirat država i to one osnovne a ako netko želi nešto posebno i luksuzno neka plati.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:36 20.11.2014.

...nije dosta... voda... zemlja... zrak.. smetlišta.... sada hoće i groblja...

Avatar dane_oblak
dane_oblak
01:43 20.11.2014.

Ne želim ni pomisliti koji je te tek tamo đumbus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije