Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENUTA PETICIJA

Greenpeace: Rješenje za ratnu i klimatsku krizu je u odlučnom 'ne' svim fosilnim gorivima

Greenpeace
Foto: Biljana Šimić/Greenpeace
1/6
30.04.2022.
u 16:59

- Ako želimo postići stvarnu energetsku neovisnost, Vlada mora odustati od fosilnih goriva i konačno otkriti sunce u 21. stoljeću te započeti masovna ulaganja u obnovljive izvore energije - izjavila je Petra Andrić

Fosilna goriva ubijaju ljude i klimu - pisalo je na transparentu kojeg su aktivisti Greenpeacea jutros istaknuli na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Kako navode, time su htjeli ukazati na povezanost fosilnih goriva i financiranja rata u Ukrajini, kao i na štetu koju nafta, ugljen i fosilni plin čine u raspirivanju klimatske krize. 

Građani su tada potpisivali i peticiju europske građanske inicijative (European Citizens' Initiative - ECI) kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezana s njima. ECI je poseban oblik peticije koji obvezuje Europsku komisiju da je razmotri ako se prikupi dovoljan broj potpisa.

- Blještavim reklamama na kojima vidimo sretnu djecu, zasađene šume i očišćene plaže, kao i sponzorstvima različitih sportskih, ekoloških, kulturnih i umjetničkih događaja i institucija, fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke kupuju društveno odobravanje i politički utjecaj. Oni su im potrebni za blokiranje stvarne klimatske akcije. Takvu propagandu treba zabraniti, kao što je zabranjeno reklamiranje duhanskih proizvoda! Njihove zelene laži moraju biti zaustavljene! - izjavila je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Europskoj građanskoj inicijativi “Zabranimo promidžbu fosilnih goriva i sponzorstva povezana s fosilnim gorivima” građani i građanke mogu se pridružiti potpisom na online verziju peticije.

Dugoročno rješenje i za ratnu i za klimatsku krizu je u odlučnom "ne“ svim fosilnim gorivima, bez obzira otkud dolaze, i okretanju obnovljivim izvorima energije, poručuju iz Greenpeacea te dodaju kako Hrvatska za to ima goleme potencijale, pogotovo kad je riječ o energiji sunca.

- Ako želimo postići stvarnu energetsku neovisnost, Vlada mora odustati od fosilnih goriva i konačno otkriti sunce u 21. stoljeću te započeti masovna ulaganja u obnovljive izvore energije - zaključila je Andrić.

Komentara 5

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
19:50 30.04.2022.

redikuli na kub.

ŠI
Šiba
22:03 30.04.2022.

Klimatske promjene su prirodne čak razine ugljika su prilično niske trenutno planet zemlja ulazi u razdoblje zahlađenja

RB
Rastu Brojke
19:37 30.04.2022.

Kad će el. auto biti cijenom jednak benzincu, kad će se napuniti za 3 min. i imati domet bar 600km, nazovite me pa ću razmisliti o potpisivanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije