Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće srpske nacionalne manjine negoduje

Gradsko vijeće Vukovara raspravlja o dostignutom stupnju razumijevanja Hrvata i Srba

Vukovar: Ivan Penava i Marina Sekulić o podacima turističke sezone u 2019.godini
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
27.10.2020.
u 15:37

O zaključku se očitovalo i Vijeće srpske nacionalne manjine koji navode  kako je prijedlog identičan prošlogodišnjem i to po njihovom mišljenju govori kako se gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha

Prema najavama iz gradske uprave u srijedu, 28. listopada, održat će se sjednica Gradskog vijeća Vukovara na kojoj će biti donesen zaključak o „dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara - pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine“. Bit će ovo još jedna prilika da čelnici grada, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Penavom i njegovim suradnicima, iznesu svoje stajalište o dostignutom stupnju razumijevanja ali i da predstavnici srpske nacionalne manjine i ostale oporbene stranke kažu svoje mišljenje.

Na službenoj stranici Grada Vukovara, uz poziv na sjednicu gradskoga vijeća, objavljen je i prijedlog zaključka koji će vjerojatno na sjednici biti usvojen. U tome zaključku se navodi kako „u uvjetima kada su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine, i to pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini".

- Proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne uporabe jezika i pisma srpske manjine na području Vukovara smatralo bi se nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti koji su se suprotstavili velikosrpskoj agresiji 1991. godine i njihove žrtve koje bi u konačnici dovele do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru, stoji u prijedlogu zaključka koji će biti prezentiran na sjednici Gradskoga vijeća i koji će vjerojatno biti usvojen.

O zaključku se očitovalo i Vijeće srpske nacionalne manjine koji navode  kako je prijedlog identičan prošlogodišnjem i to po njihovom mišljenju govori kako se gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha. Ističu i kako se Vijeće oštro protivi svakom jednoumlju i ograničavanju slobode govora i drugačijeg mišljenja te upozorava da takvo ponašanje izaziva tenzije i odbija investitore koji žele ulagati u Vukovar.

Podršku prijedlogu zaključka, kojega će prezentirati Penava, iskazali su predstavnici mađarske i ukrajinske nacionalne manjine.

Ova rasprava događa se u vrijeme kada su u Vukovaru učestali sukobi na ulicama između navijačkih skupina i kada grad, po broju policijskih vozila na prometnicama više sliči na Belfast nekada a ne grad u kojem njegovi građani pokušavaju normalno živjeti. Podsjećamo i kako je prošle godine, u vrijeme redovite rasprave na ovu temu, došlo do teških riječi. Tom prilikom je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar gradonačelniku Penavi predao Statut Grada Vukovara napisan ćirilicom koji je on bacio na pod. Članovi HKS-a su na toj sjednici bili u crnim majicama na kojima je bio naveden broj nestalih osoba i stradalih Vukovaraca tijekom Domovinskog rata. Uslijedile su brojne zapaljive izjave i podizanje tenzija.

Od tada se puno toga promijenio pa su tako Penava i njegovi suradnici napustili HDZ i postali neovisni vijećnici. HDZ danas nema niti jednoga vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara. Treba znati i kako se ova sjednica Gradskoga vijeća Vukovara, zbog epidemioloških mjera, neće održavati u nazočnosti medija tako da će možda ovaj put izostati bilo kakvi performansi pa i teške riječi. Mediji će po završetku sjednice Gradskoga vijeća dobiti tonski zapis sa sjednice.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ukurtapash
ukurtapash
23:56 27.10.2020.

bu agresor platil ratnu odstetu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije