Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradsko vijeće Vukovara raspravlja o dostignutom stupnju razumijevanja Hrvata i Srba

O zaključku se očitovalo i Vijeće srpske nacionalne manjine koji navode  kako je prijedlog identičan prošlogodišnjem i to po njihovom mišljenju govori kako se gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha
27. listopada 2020. u 15:37 1 komentara 444 prikaza
Vukovar: Ivan Penava i Marina Sekulić o podacima turističke sezone u 2019.godini
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prema najavama iz gradske uprave u srijedu, 28. listopada, održat će se sjednica Gradskog vijeća Vukovara na kojoj će biti donesen zaključak o „dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara - pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine“. Bit će ovo još jedna prilika da čelnici grada, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Penavom i njegovim suradnicima, iznesu svoje stajalište o dostignutom stupnju razumijevanja ali i da predstavnici srpske nacionalne manjine i ostale oporbene stranke kažu svoje mišljenje.

Vukovar: Ivan Penava i Marina Sekulić o podacima turističke sezone u 2019.godini OPCIJA OTKAZIVANJA NE POSTOJI Penava: Kolona sjećanja u Vukovaru će se održati

Na službenoj stranici Grada Vukovara, uz poziv na sjednicu gradskoga vijeća, objavljen je i prijedlog zaključka koji će vjerojatno na sjednici biti usvojen. U tome zaključku se navodi kako „u uvjetima kada su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine, i to pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini".

- Proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne uporabe jezika i pisma srpske manjine na području Vukovara smatralo bi se nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti koji su se suprotstavili velikosrpskoj agresiji 1991. godine i njihove žrtve koje bi u konačnici dovele do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru, stoji u prijedlogu zaključka koji će biti prezentiran na sjednici Gradskoga vijeća i koji će vjerojatno biti usvojen.

Vukovar: Križni put - Kolona sjećanja na putu prema Memorijalnom groblju ZAMJENIK GRADONAČELNIKA VUKOVARA MARIJAN PAVLIČEK: 'Kolone sjećanja će biti, u krugu bolnice uz termokamere i maske'

O zaključku se očitovalo i Vijeće srpske nacionalne manjine koji navode  kako je prijedlog identičan prošlogodišnjem i to po njihovom mišljenju govori kako se gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha. Ističu i kako se Vijeće oštro protivi svakom jednoumlju i ograničavanju slobode govora i drugačijeg mišljenja te upozorava da takvo ponašanje izaziva tenzije i odbija investitore koji žele ulagati u Vukovar.

Podršku prijedlogu zaključka, kojega će prezentirati Penava, iskazali su predstavnici mađarske i ukrajinske nacionalne manjine.

Ova rasprava događa se u vrijeme kada su u Vukovaru učestali sukobi na ulicama između navijačkih skupina i kada grad, po broju policijskih vozila na prometnicama više sliči na Belfast nekada a ne grad u kojem njegovi građani pokušavaju normalno živjeti. Podsjećamo i kako je prošle godine, u vrijeme redovite rasprave na ovu temu, došlo do teških riječi. Tom prilikom je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar gradonačelniku Penavi predao Statut Grada Vukovara napisan ćirilicom koji je on bacio na pod. Članovi HKS-a su na toj sjednici bili u crnim majicama na kojima je bio naveden broj nestalih osoba i stradalih Vukovaraca tijekom Domovinskog rata. Uslijedile su brojne zapaljive izjave i podizanje tenzija.

Vukovar: Na Trpinjskoj cesti obilježena je 29. obljetnica pogibije  generala - bojnika Blage Zadre OBRANA VUKOVARA Pavliček na obljetnici: 'Zadro je bio prvi među divovima koji su stali u obranu protiv velikosrpske agresije'

Od tada se puno toga promijenio pa su tako Penava i njegovi suradnici napustili HDZ i postali neovisni vijećnici. HDZ danas nema niti jednoga vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara. Treba znati i kako se ova sjednica Gradskoga vijeća Vukovara, zbog epidemioloških mjera, neće održavati u nazočnosti medija tako da će možda ovaj put izostati bilo kakvi performansi pa i teške riječi. Mediji će po završetku sjednice Gradskoga vijeća dobiti tonski zapis sa sjednice.

A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno