Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradska plinara Zagreb upozorava: Budite oprezni ako koristite ovakve bojlere

Ove godine ovo je drugo trovanje ugljičnim monoksidom.
11. srpnja 2020. u 11:37 11 komentara 5997 prikaza
Gradska plinara Zagreb
Foto: Borna Filic/Pixsell

Povodom jučerašnjeg trovanja mlađe žene ugljičnim monoksidom iz dimnih plinova prilikom rada atmosferskog bojlera, Gradska plinara Zagreb poziva sve potrošače koji koriste spomenuti bojler na mjere opreza.

Policija ISTRAGA U TIJEKU U vikendici pored Varaždina pronađen mrtav muškarac: Sumnja se na trovanje

Važnost ispravnog sustava dobave zraka za izgaranje u javnosti je kao tema do izražaja došla nakon potresa kada je velik broj potrošača ostao bez plina zbog oštećenih dimnjaka, a da su oprez i prevencija neizbježni pokazuje spomenuto trovanje koje se dogodilo u zgradi neoštećenoj u potresu.

Za sigurno korištenje atmosferskih bojlera nužno je imati ispravan dimnjak (dimnjačar ga treba pregledati dva puta godišnje) te osigurati dovoljnu količinu zraka za izgaranje u prostoriji u kojoj se nalazi bojler.

Potrošači trebaju posebno obratiti pozornost da za vrijeme rada bojlera, osobito za vrijeme tuširanja, iz uporabe isključe električne ventilatore i kuhinjske nape. Ako imaju ugrađenu pvc/alu stolariju obavezno treba biti otvoren prozor u kupaonici, a ako nema prozora vrata kupaonice moraju biti otvorena uz otvoren prozor u najbližoj prostoriji ili stanu.

Ove godine ovo je drugo trovanje ugljičnim monoksidom. Oba trovanja su bez smrtnih posljedica, a dogodila su se u ljetnom periodu za vrijeme vrlo visokih temperatura.

Pomor pčela u Međimurju, stradalo pedesetak milijuna pčela ČEKAJU SE REZULTATI ANALIZE Trovanje pčela u Međimurju ipak će se istraživati kao kazneno djelo

Nisu rijetka trovanja u ljetnom periodu, a događaju se zbog vrlo visokih temperatura na vrhu dimnjaka kada se tlak zraka na vrhu dimnjaka poveća i bitno smanji uzgon u samom dimnjaku te dolazi do povrata dimnih plinova u prostor gdje je bojler.

Ta se trovanja događaju u pravilu u kupaonicama prilikom tuširanja kada bojler radi maksimalnom snagom.

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
 • Jakov994:

  Zaboli mene za plinaru i njihove takozvane "stručne savjete" jer su nam zabranili ugradnju Turbo bojlera koji je za razliku od kondenzacijskog, tri puta bolji Barem sa moje strane, kada je odlazio dio po dio na Turbo bojleru doma (Vaillant), ... prikaži još!, dijelovi su bili plaćani kao da se razbacujem kikirikijem po Jakuševcu A kada sam krenuo sastavljati kondenzacijski bojler, plačeš od muke ako mu propiša nešto iznutra (o razlikama na matičnoj ploči i elektronici između turbo i kondenzacijskog neću niti krenuti, na samu pomisao se preznojavam) Zato, ovi stratezi u plinari samo gledaju gdje će uzeti novac ljudima. Ništa drugo nego lude pirane

 • k_zg777:

  Plinara je poznata da samo zaposljava uhljebe!

 • Avatar Golum
  Golum:

  Plinara plasi ljude da potrose 20 - 30.000kn za ugradnju novih.