Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera u Ivanovcu

Gradonačelnik hvalio jednog kandidata, a kudio drugog

'19.05.2010., Ivanovec- Problemi oko odabira novog ravnatelja OS Ivanovec. ILUSTRACIJA Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
19.05.2010.
u 16:55

- Na sjednice školskog odbora dolazim kad me pozovu i kad se raspravlja o škakljivim točkama - kaže Branko Šalamon i dodaje da je samo iznosio svoje mišljenje

– Da, bio sam na sjednici školskog odbora na kojoj se birala ravnateljica. Nisam došao lobirati, nego iznijeti svoje mišljenje. Ne vidim u čemu je problem – izjavio je čakovečki gradonačelnik Branko Šalamon (SDP), čiji je nedavni dolazak na sjednicu školskog odbora OŠ Ivanovec stigao i do aktualnog prijepodneva Hrvatskoga sabora. HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak upitala je je li točno da je gradonačelnik bio na sjednici na kojoj se birao ravnatelj škole i zagovarao svog favorita.

– Je li to uobičajena praksa ili pokušaj političke korupcije? – upitala je Glavak ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa. On je najavio da će cijeli slučaj ispitati prosvjetna inspekcija, koja će odlučiti treba li ponoviti cijeli postupak izbora ravnatelja. Grad Čakovec je osnivač škole, a u školskom odboru ima tri predstavnika, tako da nema razloga da gradonačelnik osobno, kao četvrti predstavnik, dolazi na sjednicu, smatra Fuchs, čije je ministarstvo u utorak zaprimilo zahtjev za suglasnost na imenovanje Ksenije Korent za ravnateljicu škole.

– Ako je gradonačelnik bio na sjednici, sigurno je riječ o presedanu jer dosad nismo imali informacije da je netko tako postupao – kazao je Fuchs. Kako doznajemo, na spornoj sjednici prije desetak dana nije bio samo Šalamon, nego i njegov zamjenik Veselin Biševac, predsjednik gradskog odbora SDP-a. Školski odbor je tijesno, s pet glasova za i četiri protiv, za ravnateljicu izabrao K. Korent, dosadašnju v. d. ravnateljice. Za to se radno mjesto natjecala i Božena Dogša, ravnateljica OŠ Macinec.

Inače, nova ravnateljica, doznajemo, kći je SDP-ove predsjednice Mjesnog odbora Ivanovca Rozalije Šarić. U SDP-u tvrde da to nije utjecalo na izbor. Šalamon kaže da je zadovoljan ravnateljicom.

 

– Kao v. d. ravnateljice pokazala je u proteklih godinu dana da zna i može. Gospođa Dogša uspješno obavlja posao ravnateljice u Macincu pa neka ga nastavi raditi i dalje. Na sjednice školskog odbora odlazim kad me pozovu i kad se raspravlja o škakljivim i važnim točkama. Kao osnivač škole imam pravo iznijeti svoje mišljenje. Nisam govorio ništa protiv druge kandidatkinje. Rekao sam samo zašto mislim da je netko bolji od drugoga – kaže Šalamon. No, Šalamon je navodno govorio protiv B. Dogše, a posebno se osvrnuo na probleme s učenicima romske nacionalne manjine u OŠ Macinec. Članica školskog odbora Vesna Lolić potvrdila je da je gradonačelnik bio na sjednici. B. Dogša nije željela komentirati slučaj. Rekla je da će zatražiti uvid u zapisnik sjednice, da vidi što je o njoj govorio gradonačelnik. Nakon što odbor predloži ravnatelja, rješenje se šalje u Ministarstvo. Ako u roku 15 dana ne stigne odgovor, smatra se da je ministar suglasan s izborom. (ibe/VLM)

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar bushvzdhr
bushvzdhr
21:55 21.05.2010.

Hm, sve se čini korumpirani kandidat SDP-a protiv korumpiranog kandidata HDZ-a pa se koristi pozicija Sabora za obračune na gradskoj razini. Gospođa Dokša bi se trebala dokazati u Macincu, a ne da ide u zavjetrinu OŠ Ivanovec. Sam SDP i HDZ kroz obnašanje vlasti na državnoj razini od 2000 do 2010 godine omogućili su da na izbor ravnatelja škola ne utiće se stručnosću prosvjetara i djelatnika škola, nego pozicija na vlasti na lokalnoj razini i sukob interesa članova školskih odbora tj da sami sebi namještaju posao nabave robe za školu, građevinski nadzor proširenja škole i slično.

JO
joze
20:01 23.05.2010.

na žalost, iz novina se može saznati jedna strana priče. i to je gradonačelnikova:-( razgovarao sam sa nekim članovima odbora i pitao ih što je točno rekao mayor! rekli su mi da je takve stvari govorio koje ne bih smioo ni iznijeti ovdje! a najžalosnije je da nije pisan zapisnik u vrijeme njegovog izlaganja! zašto? barny, ako kažeš da se potpisuje peticija za gosp. Dogšu, gradonačelnik je onda skroz poludio na sjednici školskog odbora! uopće nije govorio tko bi bio bolji kandidat, nego je optuživao jednog kandidata za segregaciju, i to je minimalno što mogu reći... Novinari - pitajte članove školskog odbora što je rekao gradonačelnik! Makar da ostanu anonimni, jer što sam ja čuo od njih - neki su zbog takvih izjava završili u zatvoru!

JO
joze
19:36 20.05.2010.

Konačno da i hdz-ovci nešto rade za zajednicu!!! Inače sam protiv njih, ali konačno da se reagira na želje mještana!!! Mislim da je nedopustivo da se u lokalnim razinama dopušta nepotizam! Inače, predsjednica mjesnog odbora radi sve po slovu gradonačelnika, a potpuno suprotno od mišljenja i želja svojih mještana! Ne samo u izboru ravnateljica, zbog kojeg je i na mjestu predsjednice, da bi to osigurala, nego i za druge planove gradonačelnika, tj. Grada Čakovca. P.S. Vrtovi Ivanovca....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije