Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan Požege

Gradom prošetale živopisne povijesne postrojbe

Dan grada Požege (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
1/6
09.03.2013.
u 23:12

U spomen na slavnu 1688. godinu kada su Požežani pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića protjerali Turke sa Sokolovca danas je u Požegi u sklopu Dana grada počelo obilježavanje i Grgureva.

 Ulicama grada ovom prigodom prošetali su živopisni pripadnici 24 povijesne postrojbe iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine

Na Trgu sv. Terezije ispred spomenika fra Luki Ibrišimoviću izvršeno je postrojavanje povijesnih postrojbi. Nazočnima se obratio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko koji je kazao da je Grgurevo podsjetnik da samo zajedništvom, snagom i odlučnošću ljudi se može izgraditi bolja budućnost. -Samo onaj tko poštuje i cijeni svoju prošlost i tradiciju ima i budućnost. A koliko mi Požežani cijenimo tu svoju bogatu povijesnu baštinu ponajbolje potvrđuje činjenica da upravo s Ggrurevom obilježavamo i Dan Grada Požege – istaknuo je gradonačelnik Ronko te zahvalio povijesnim postrojbama na dolazak i pozvao sve da im se 12. ožujka pridružite na Sokolovcu kada će se pucnjevima iz topova i mužara nastaviti grgurevsko slavlje. Nakon izvršene smotre slijedili su glasni pucnjevi iz tradicijskog oružja.  

U sklopu Dana grada, ispred Gradske kuće, održan je i Dan starih zanata. (ljm)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije