Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

Građanski odgoj će pomoći većoj toleranciji, ali i ekološkoj svijesti

skolstvo
Ljiljana Marić
03.12.2012.
u 22:49

Moramo upozoriti na trend opadanja broja djece. Ove godine smo u srednje škole upisali 100 učenika manje nego prethodne godine, a taj će se trend i dalje nastaviti – istaknula je dr. Vlašić

U organizaciji požeškog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Požegi je održan okrugli stol na temu „Nova stremljenja u hrvatskom školstvu“. Moderatorica okruglog stola pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Požeško – slavonskoj županiji dr. sc. Vesna Vlašić predstavila je školstvo u toj županiji.

- Moramo upozoriti na trend opadanja broja djece. Ove godine smo u srednje škole upisali 100 učenika manje nego prethodne godine, a taj će se trend i dalje nastaviti. Požeško – slavonska županija koja koordinira razvoj školskih ustanova na svom području i planira upise u prve razrede srednjih škola mora u suradnji s ravnateljima poraditi na osmišljavanju zanimanja koja ćemo ponuditi djeci, dakle nastojat ih uskladiti s tržištem rada i učiniti što atraktivnijim kako bi djecu zadržali u našoj županiji – istaknula je dr. Vlašić dodajući da je sve veći problem financiranje škola jer su već i za ovu godinu smanjena decentralizirana sredstva za školstvo.

Doc. dr. sc. Željka Flegar govorio je o improvizacijskom teatru u nastavi, a dr. sc. Željko Rački o praktičnim primjerima metoda kratke evaluacije i refleksije o održanoj nastavi, radionici ili projektu. „Građanski odgoj – doktrina ili praksa?“, naziv je predavanja koja je održala doc. dr. sc. Marija Sablić.

–Smatram da je građanski odgoj potrebno uvesti jer je sve veća kriza u odgoju i vrijednostima, sve je veća netrpeljivost među ljudima. Mislim da će građanski odgoj uvelike doprinijeti tome da mladi rade na snošljivosti, na toleranciji, uvažavanju. Istraživanja su pokazala da su mladi dosta apolitični, da ih ne zanima ono to se događa oko njih dok ne dođe do njihovih vrata. Mislim da će ovaj predmet u njima probuditi ne samo građansku svijest nego i ekološku. Očekujem da će građanski odgoj pomoći da idemo prema boljoj budućnosti – poručila je dr. Sablić.

 

 

Komentara 1

Avatar emilsali
emilsali
07:15 04.12.2012.

Bečka škola,,,,malo sutra Sinonim za lepe manire, kavaljerstvo i bonton u malom prstu. Izraz je nastao pre nego što je Gavrilo iz Principa koknuo prestolonaslednika slavne Austrougarske, monarhije koja je bila pojam za uglađenost i fenseraj među ovdašnjim življem, štoo i nije bilo teško jer su pre njih Balkanom vrmudali otomanski Turci, svi brkati, obrezani i za zulum nad srpskom rajom vazda orni. Bečka uglađenost krasila je sinove sreskih načelnika i armijskih oficira koji su, po svršenom školovanju u Bečkereku, Pešti ili Pragu, usnama sa uredno potkresanim brčićima celivali ruke varoških frajli i maštali o njihovim belim bedrima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije