Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zastrašujući podaci

Globalni temperaturni rekordi ruše se treću godinu zaredom; bližimo se granici zatopljenja koja se ne smije prijeći!

globalno zatpljenje
Foto: NASA
15.03.2016.
u 09:51

Podaci sugeriraju da smo puno bliže dosezanju gornje psihološke granice od 2 Celzija. Iskoristili smo sav manevarski prostor, budemo li odgađali daljnje smanjivanje stakleničkih plinova, čini se da će globalna temperatura na površini Zemlje prekoračiti limit iznad kojeg će klimatske promjene postati izuzetno opasne, kaže Bob Ward

Prema podacima koje prikuplja NASA, prosječna temperatura na Zemlji u veljači globalno je bila viša za 1,35 Celzija nego u veljačama od 1951. do 1980. Riječ je o najvećem povećanju temperature koje dosad nije bilo zabilježeno. Prijašnji rekord držao je siječanj 2016. kada je izmjereno 1,15 Celzija više od dugogodišnjeg prosjeka za taj mjesec.

– Nasa je ispustila bombu nazvanu klimatski izvještaj – rekli su Jeff Masters i Bob Henson koji su analizirali podatke s Weather Undergrounda, piše Guardian.

– Veljača je probila rekord nakon samo mjesec dana jer je izmjereno povećanje prosječne temperature od 0,21 Celzij više u odnosu na siječanj 2016. Riječ je o nevjerojatnome porastu u tako kratkom periodu, i ovaj podatak je šokantan, ali još jedan u nizu podsjetnika o povećanju globalne temperature kao posljedice stakleničkih plinova za koji su zaslužni ljudi – kažu Masters i Henson.

– Približavamo se zastrašujućoj brojci od globalno dogovorenog maksimuma od 2 Celzija.

Na summitu o klimi UN-a u Parizu u prosincu 2015. potvrđeno je da su 2 Celzija opasna gornja granica globalnog zatopljenja koja se ne smije prijeći. No, ondje je također dogovoreno da će se zajednički pritiskati da se ograniči zatopljenje na 1,5 Celzij – to je cilj koji se trenutačno čini vrlo optimističnim.

Klimatske promjene obično se utvrđuju godinama pa i desetljećima, a 2015. je probila rekord postavljen 2014. koja je tada bila najtoplija godina u povijesti, što u ovom trenutku znači da se globalni temperaturni rekord ruši tri godine zaredom.

– Trenutačo se nalazimo u slučaju hitnog klimatskog stanja. Podaci zaprepašćuuj, ovakav slučaj još nismo imali  – rekao je prof. Stefan Rahmstorf s Instituta za istraživanje klimatskog učinka u njemačkom Podstamu.

– Ovi podaci jako zabrinjavaju jer sugeriraju da smo puno bliže dosezanju gornje psihološke granice od 2 Celzija. Iskoristili smo sav manevarski prostor, budemo li odgađali daljnje smanjivanje stakleničkih plinova, čini se da će globalna temperatura na površini Zemlje prekoračiti limit iznad kojeg će klimatske promjene postati izuzetno opasne – rekao je Bob Ward, direktor na Grantham istraživačkom institutu o klimatskim promjenama s prestižnog London School of Economics.

El Niño,  globalni atmosfersko-oceanski fenomen najjsnažniji je od 1998. čime i sam pridonosi povećanju temperature, no znanstvenici se slažu da je globalno zatopljenje rezultat ljudskog činjenja, odnosno rezultat stakleničkih plinova.

>> Antarktički ledenjaci igraju iznenađujuću ulogu u usporavanju globalnog zatopljavanja

Komentara 5

DU
Deleted user
10:29 15.03.2016.

Unatoč tome što vi pišete ta granica će se prijeći. Navest ću par primjera. Proizvođači danas proizvode kućanske proizvode koje se odmah pokvare, proizvode se štedne žarulje, a svaka ima deset miligrama žive, takvih žarulja ima na stotine tona u Svijetu. Proizvedu auto na struju i umjesto da naprave stanice gdje se može zamijeniti potrošena baterija oni naprave auto sa motorom unutra koji i dalje troši naftu da se ne zamjere naftašim. Ovakvi naslovi vam služe samo da bi bogatije zemlje nametnule siromašnijim zemljama veće poreze tako da bi bogate zemlje imale veće prihode. Boli vas đon za ekologiju!

KS
krao_sam
10:42 15.03.2016.

Bozja kazna ce doci ljudskom rodu, nadam se cim prije.

OP
opančar
17:39 15.03.2016.

trujmo i dalje planetu kao ljudski rod, pa nek nam unučad hebe sve po spisku kakvu smo im planetu ostavili, a planet nam sad već naplaćuje ljudsku traljavost, čovjek bez prirode nemože, al bogom priroda bez čovjeka može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije