Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naše nestale vrste

Gdje su nestale sredozemna medvjedica i štakor sljepaš?

meheljev potkovnjak
22.04.2010.
u 09:37

Štakor sljepaš čeka da mu se staništa razminiraju, a sredozemna je medvjedica službeno izumrla.

Meheljev potkovnjak žrtva je uređenja špilje
Šišmiši su važni, a važna je i njihova raznolikost. U nas je jedna vrsta, Meheljev potkovnjak (dobila je ime po autoru i potkovastom obliku njuškice), obitavala jedino u Močiljskoj špilji kraj Dubrovnika. Tu se od zime sklanjala jedina poznata njihova kolonija. Kolonija je uništena prilikom turističkoga uređenja špilje, toga jedinoga staništa. U Francuskoj je na rubu izumiranja, a kao uzrok se navodi ubijanje kolonija iz neznanja i dokolice.

Sjeverna zelenka otišla je iz Posavine, a nije jasno zašto
Vretence sjeverna zelenka živi posvuda u Europi, sve do Sibira. Više voli prohladnija planinska područja, a u Sloveniji se to vretence može naći na Bohinjskom jezeru i u Planini pri jezeru, a i tamo je njezina populacija ugrožena. U nas je obitavala na pristrancima posavskih planina i Banovini, ali je iz neobjašnjivih razloga više nema.

Adriana nam se možda vraća
Sredozemna medvjedica, popularna maskota Adriana splitskih Mediteranskih igara, službeno je izumrla. Taj nam se jedini naš tuljan, čini se, ipak vratio. Ona je plaha životinja koja traži mir i bolje je onome tko je ugleda da skrene pogled i kameru, da bismo je "nagovorili" da se ovdje skrasi. Prirodoslovci će oznaku da je izumrla skinuti tek kad se okoti nekoliko naraštaja. Danas je bolje da se ne zna gdje obitava.

Nestala je i lombardijska žaba
Živjela je u Motovunskoj šumi i dolinama uz pritoke rijeke Mirne: Čepiću, Zrinu i Sluznici. Voljela je lokve i jarke u poplavnim i močvarnim šumama, vlažne dolinske livade. Nestala je zbog "drobljenja" njenih staništa cestama bez prolaza za vodozemce, zatrpavanjem ili melioracijom. Sva su preostala zemljišta sada strogo zaštićena, a prometnice su obilježene znakovima koje vozače pozivaju da paze.

Tekunicu su u doba njene brojnosti na poljima masovno uništavali kao štetočinu. Potom su uvedeni pesticidi i tu im je bio kraj. Sve je manje i ptica grabljivica koje su njihovu brojnost držale pod kontrolom.

Štakor sljepaš čeka da mu se staništa razminiraju
Prirodoslovci ga ne mogu više pronaći. Nekada je štakor sljepaš živio u istočnoj Slavoniji i Srijemu, istočno od Vinkovaca sve do Fruške gore, a sve do kraja osamdesetih godina nalazili su ga i u Andrijaševcima, Antinu i Nuštru. Zoolozi mu i sada pokušavaju neuspješno ući u trag. Nadaju se da je njegova populacija, službeno proglašena izumrlom, ipak našla načina da preživi na miniranim područjima. To će moći potvrditi tek kad se ona razminiraju.

Komentara 1

DU
Deleted user
09:06 02.05.2010.

Kis, jebo te mis, kaj si mislil reci KAMO SU NESTALI medvjedica ... ili GDJE SE NALAZE NESTALA medvjedica .... Seljacino, nauci razliku u hrvatskom izmedju GDJE i KAMO a ne da nam tu podvaljujes srpski ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije