Breaking
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Gašenje mostarskog Aluminija još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH'

Poručio je da će kao predsjednik Hrvatske tražiti "da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica"
11. srpnja 2019. u 23:48 92 komentara 4312 prikaza
Miroslav Škoro
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

O gašenju proizvodnje u mostarskom Aluminiju oglasio se i Miroslav Škoro, predsjednički kandidat i pjevač, koji je poručio da se radi o još jednom udarcu opstojnosti Hrvata u BiH te prozvao hrvatske političare u Vladi Federacije BiH.

Mostar - prosvjed zbog Aluminija ALUMINIJ Prosvjedi u Mostaru: Bacali boce na Čovića, dvoje privedenih, ozlijeđena radnica Aluminija

- Gašenje mostarskog Aluminija još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima našeg naroda. Republika Hrvatska dozvolila je propast tvrtke u kojoj ima vlasništvo nad 12% dionica i o kojoj ovisi 50% prometa Luke Ploče, a hrvatski političari koji participiraju u Vladi Federacije BiH suodgovorni su za krah Aluminija koji je gospodarska žila kucavica Hercegovine - rekao je Škoro, prenosi N1.

- Poražavajuće je što ti deklarativni borci za nacionalne interese nisu izašli iz vlasti koja se maćehinski odnosila prema mostarskom gigantu dok je propale industrije iz većinski bošnjačkih područja obilno subvencionirala. Činjenica da su tvrtke poput zeničkog ArcellorMittala dobivale električnu energiju po kudikamo povoljnijim uvjetima od Aluminija dokaz je dvostrukih kriterija i samo jedan u nizu primjera diskriminacije hrvatskih krajeva u susjednoj državi - dodao je Škoro.

Kolinda Grabar-Kitarović Mostarska tvrtka Grabar-Kitarović: Zbog Aluminija sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH

Poručio je da će kao predsjednik Hrvatske tražiti "da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, i da pitanjima političkog, kulturnog i gospodarskog jačanja Hrvata u BiH pristupa strateški, a ne kao dosad stihijski, kako bi se slične tragedije u budućnosti izbjegle". Izrazio je i podršku prosvjedu radnika Aluminija i građana koji su se s njima solidarizirali.

O Aluminiju se ranije oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je zatražila hitno očitovanje Vlade RH.

-  Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH - poručila je.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • yoca iz amsterdama:

  Dr. Škoro je zabrinut za Mostarski aluminij.... Dirnut sam.....

 • Avatar ante
  ante:

  Predizborni populizam, cekamo nastavak:))

 • cromak:

  Kolika je mudrost proizvoditi elekticnu energiju?????? ovdje je neko lud ili je lopovska grabez BH politike. Aluminijum mora imati svoju proizvodnju energije za vlastite potrebe.Tu je neretva puna energije prolazi ispred nosa zamo triba zagrabiti ko zna.