Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Fina izdala priopćenje uoči nadolazećeg vala ovrha: 'Ako nemate novca, otvorite zaštićeni račun'

Građani mogu besplatno putem servisa e-Blokade, kojem pristupaju putem sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente
14. listopada 2020. u 14:42 17 komentara 16910 prikaza
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Financijska agencija (Fina) u srijedu je savjetovala građanima koji imaju nepodmirena dugovanje ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga da to besplatno provjere putem servisa e-Blokade te da otvaranjem zaštićenog računa osiguraju priljev novca koji se ne može ovršiti.

Fina u objavi na svojoj internetskoj stranici podsjeća da se nakon šestomjesečne mjere kojom je Vlada odgodila otplatu dugova fizičkih osoba prema vjerovnicima, u ponedjeljak 19. listopada nastavljaju ovrhe na novčanim sredstvima.

fina Uoči prestanka moratorija na ovrhe VIDEO Fina objavila upute za otvaranje zaštićenih računa

Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena u Fini, naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku.  Ako dužnik/ovršenik ima dovoljno novca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prebaciti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik može dalje normalno raspolagati novcem na svom računu, stoji u objavi.

Kako ističu iz Fine, oni dužnici koji nemaju dovoljno novca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini. Fina će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine.

Primjerice, ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun uplaćuje se 3000 kuna, dok se 1000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom sredstva prebacuje ovrhovoditelju za otplatu duga, pojašnjava se.

VIDEO: Dolaze nove ovrhe, stari problemi ostaju

Građani mogu besplatno putem servisa e-Blokade, kojem pristupaju putem sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu, napominju iz Fine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj se sjednici Vlade referirao na činjenicu da od 19. listopada prestaje zastoj moratorija na ovrhe, izjavivši da očekuje da će ovrha biti manje nego što ih je bilo prije donošenja mjera, no i poručio da se obaveze moraju izvršavati.

"Dogovoreno je s javnim bilježnicima da se predstojeće aktivnosti odvijaju u fazama. Očekujemo i od Fine da bude moderirana u pogledu aktivnosti nakon što ovaj rok istekne", rekao je Plenković, koji je i podsjetio da je Vlada uvela moratorij na ovrhe na tri mjeseca te ga potom produžila za još tri.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar renac
  renac:

  Vrijeme je za nesto vise i jace u ovoj zemlji jer ce nas ovi masoni u politici i bankama unistiti.

 • jadnatikoza:

  Pod hitno zatvorite ovu uhljebničku instituciju koja provodi ovrhe nad siromašnima.

 • Avatar Nilski konj
  Nilski konj:

  FINA-uhljebničko fantomska institucija slučajne države.