Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči prestanka moratorija na ovrhe

VIDEO Fina objavila upute za otvaranje zaštićenih računa

fina
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
14.10.2020.
u 12:07

Kad krene prisilna naplata potraživanja, Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku.

Fina je na svojoj web stranici objavila članak "Na koji način građani mogu osigurati priljev novca koji se ne može ovršiti?" u kojem daje upute za otvaranje zaštićenih računa. S obzirom na to da 19. listopada prestaje moratorij na provođenje ovrha, Fina savjetuje građane koji imaju nepodmireno dugovanje ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga da to besplatno provjere putem servisa e-Blokade te da si otvaranjem zaštićenog računa osiguraju priljev novčanih sredstava koji se ne može ovršiti.

Kad krene prisilna naplata potraživanja, Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku.

- Ako ovršenik ima dovoljno novca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prebaciti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik može dalje normalno raspolagati novcem na svom računu. Oni dužnici koji nemaju dovoljno novca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini, a ona će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine - pojašnjavaju u Fini.

VIDEO: Prijava u aplikaciju e-Blokade

Daju i primjer: Ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3000 kuna, dok se 1000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom sredstva prebacuje ovrhovoditelju za otplatu duga.

Građani mogu besplatno putem servisa e-Blokade, kojem pristupaju putem sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu. Poveznica za ulaz u e-Blokade je: https://eblokade.fina.hr/BlokPnop-EBlokade, a daju i video upute za korištenje servisa e-Blokade: https://youtu.be/AE_NEY3EEqc

Napominju da za provjere vezane uz prijedloge ovrha koji se nalaze kod javnih bilježnika građani trebaju kontaktirati Hrvatsku javnobilježničku komoru na tel: 01/6065-510.

VIDEO: Sljedeći tjedan ističe moratorij na ovrhe! Vlada nije iskoristila pauzu za pronalazak rješenja: Dolaze nove ovrhe, stari problemi ostaju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije