Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

VIDEO Fina objavila upute za otvaranje zaštićenih računa

Kad krene prisilna naplata potraživanja, Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku.
14. listopada 2020. u 12:07 0 komentara 1164 prikaza
fina
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Fina je na svojoj web stranici objavila članak "Na koji način građani mogu osigurati priljev novca koji se ne može ovršiti?" u kojem daje upute za otvaranje zaštićenih računa. S obzirom na to da 19. listopada prestaje moratorij na provođenje ovrha, Fina savjetuje građane koji imaju nepodmireno dugovanje ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga da to besplatno provjere putem servisa e-Blokade te da si otvaranjem zaštićenog računa osiguraju priljev novčanih sredstava koji se ne može ovršiti.

Ovrhe Valentina Wiesner 'Neizvjesna sudbina za više od 300.000 ljudi u blokadi'

Kad krene prisilna naplata potraživanja, Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku.

- Ako ovršenik ima dovoljno novca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prebaciti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik može dalje normalno raspolagati novcem na svom računu. Oni dužnici koji nemaju dovoljno novca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini, a ona će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine - pojašnjavaju u Fini.

VIDEO: Prijava u aplikaciju e-Blokade

Daju i primjer: Ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3000 kuna, dok se 1000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom sredstva prebacuje ovrhovoditelju za otplatu duga.

28.11.2015., Zagreb - Financijska agencija ili FINA jedna je od najvecih hrvatskih tvrtki, a bavi se obavljanjem transakcija u platnom prometu, prijevozom gotova novca, pruzanjem poslovnih informacija i elektronickih servisa. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL PRESTAJU VAŽITI MJERE Više od 170 tisuća prijedloga: Ovrhe će se nakon isteka zastoja provoditi u tri faze

Građani mogu besplatno putem servisa e-Blokade, kojem pristupaju putem sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu. Poveznica za ulaz u e-Blokade je: https://eblokade.fina.hr/BlokPnop-EBlokade, a daju i video upute za korištenje servisa e-Blokade: https://youtu.be/AE_NEY3EEqc

Napominju da za provjere vezane uz prijedloge ovrha koji se nalaze kod javnih bilježnika građani trebaju kontaktirati Hrvatsku javnobilježničku komoru na tel: 01/6065-510.

VIDEO: Sljedeći tjedan ističe moratorij na ovrhe! Vlada nije iskoristila pauzu za pronalazak rješenja: Dolaze nove ovrhe, stari problemi ostaju!

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.