Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Evo zašto biste svi u svome dvorištu trebali ostaviti žlicu šećera

Jeste li znali da su trećinu hrane koju jedemo oprašile pčele i da su one zapravo zaslužne za hranjenje 90 posto svjetske populacije?
03. srpnja 2018. u 17:18 8 komentara 66752 prikaza
šećer
Foto: Getty Images

Britanski prirodoslovac David Attenborough podijelio je jedan vrlo neobičan, no zapravo jako koristan savjet svima koji žele očuvati prirodu, a to bi trebao biti svačiji cilj.

Pčele na biciklu 'ODLIČNA ZAŠTITA' Neobičan prizor u centru Zagreba: Pčele okupirale sjedalo bicikla!

S obzirom na to da živimo u svijetu u kojem je hrana sve više tretirana raznim kemikalijama i pesticidima, ono malo prirode što nam je ostalo trebali bi čuvati.

Jeste li znali da su trećinu hrane koju jedemo oprašile pčele i da su one zapravo zaslužne za hranjenje 90 posto svjetske populacije?

Ilustracija zaštita oprašivača EU zabranjuje sve pesticide koji ugrožavaju pčele

Zbog toga ovaj prirodoslovac savjetuje da se u svakom dvorištu treba naći žlica šećera kako bi se pčele mogle nahraniti i dobiti energiju da se vrate do svoje košnice. Naime, pčele često znaju biti umorne pa nemaju snage vratiti se do košnice zbog puta koji su prevalile.

Kada bi pčele nestale iz našeg ekološkog sustava, čovječanstvo bi imalo ozbiljan problem, no to, nažalost, radimo svakodnevno koristeći se pesticidima, ali za izumiranje pčela kriva je i urbanizacija te klimatske promjene zbog kojih se broj pčela drastično smanjuje.

šećer Izbacite ga! Šest promjena koje će se dogoditi vašem tijelu kada bi prestali konzumirati šećer

– Kada bi pčele nestale s planeta, ljudima bi ostalo samo četiri godine života – rekao je svojedobno Attenborough, piše Mirror.

Stoga, ako ne želite da se to dogodi, a ako u vašem vrtu viđate ove zujalice, pomiješajte žlicu šećera sa žlicom vode i ostavite im na vidljivom mjestu. Mješavina šećera i vode rehidrirat će ih i dati im potrebnu energiju da nastave sa svojim poslom koji je za sve od životne važnosti.

Pogledajte i galeriju: Jednostavan trik koji će spriječiti muhe da ulaze u vaš dom

šećer
1 / 5
Muhe "zujalice" koje lete u krug iznad naših glava mogu biti vrlo iritantne. Osim toga, njihovo prisustvo u našem domu može biti i prijetnja zdravlju s obzirom na to da muha može nositi oko milijun bakterija na svojim nožicama prekrivenim sićušnim dlakama.
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme