Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EP pritišće Hrvatsku da se više bavi Poljskom i Mađarskom

Proceduru zbog kršenja vladavine prava u Poljskoj pokrenula je Komisija, a istu proceduru protiv Mađarske pokrenuo je Parlament, koji traži i da stoga bude prisutan na saslušanjima Mađara u Vijeću EU, no dosad to nije bilo odobreno
18. siječnja 2020. u 18:20 8 komentara 2229 prikaza
Premijeri Mađarske, Austrije, Češke, Poljske i Slovačke – Orban, Kurz, Babiš, Morawiecki i Pelegrini
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europski parlament usvojio je jučer rezoluciju kojom upozorava da se stanje vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj pogoršava umjesto da se poboljšava nakon što je protiv tih dviju zemalja pokrenut kazneni članak 7. temeljnog europskog ugovora koji u krajnjoj liniji može rezultirati sankcijama, ali koji se u ranim fazama svodi samo na razgovore i traženje odgovora od prozvanih država.

Ilustracija nova inicijativa Eurozastupnici hitno traže uvođenje univerzalnih punjača

HDZ protiv pučana

Rezolucija stvara i novi pritisak na Hrvatsku kao predsjedateljicu Vijećem EU jer europarlamentarci smatraju da saslušanja koja su dosad organizirana u Vijeću nisu ni redovita ni strukturirana pa pozivaju da se to promijeni.

“Neuspjeh Vijeća da učinkovito koristi članak 7. i dalje ugrožava integritet zajedničkih europskih vrijednosti, međusobno povjerenje i vjerodostojnost EU u cjelini”, naglašava se u rezoluciji koja je usvojena s 446 glasova za, 178 protiv i 41 suzdržanim. HDZ-ovci su, kao i obično kad je riječ o kaznenim rezolucijama koje se tiču Mađarske i Poljske, i jučer bili suzdržani, iako je njihov klub zastupnika pučana imao naputak da se glasa za rezoluciju. Protiv su glasali zastupnici iz zemalja Višegradske skupine, a protiv su od Hrvata bili i Ruža Tomašić i Ivan Vilibor Sinčić.

Proceduru zbog kršenja vladavine prava u Poljskoj pokrenula je Komisija, a istu proceduru protiv Mađarske pokrenuo je Parlament, koji traži i da stoga bude prisutan na saslušanjima Mađara u Vijeću EU, no dosad to nije bilo odobreno. Premijer Andrej Plenković u utorak je u Strasbourgu, upitan o ovoj temi, rekao da će “Hrvatska nastaviti raspravu o tim procedurama u Vijeću EU i redovito obavještavati Europski parlament”. No Hrvatska zasad ostavlja dojam da nema namjeru biti oštra, nego više kao HDZ-ovci u EP-u: suzdržana koliko je god to moguće. Kako god bilo, ovo je jedan od vrućih kestena u rukama hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Tonino Picula EUROPSKI ZELENI PLAN Picula novi predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalna područja

Dok iz Strasbourga stižu kritike na račun pogoršanja situacije s vladavinom prava u Poljskoj i Mađarskoj, ali i kritike na račun češkog premijera Andreja Babiša koji je pod istragama zbog pronevjere novca iz fondova EU, u Pragu su se jučer okupili premijeri četiriju zemalja Višegradske skupine (V4), a pridružio im se, kao gost, i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

– Za Austriju je važno da nastavi dobru suradnju sa zapadom, ali i s istokom. Zemlje V4 su, nakon Njemačke, najvažniji ekonomski partner Austrije – rekao je Kurz u Pragu.

Ujedinjeni oko migranata

Zaustavljanje ilegalnih migracija jačanjem vanjskih granica Schengena i Unije jedna je od tema u kojima se Kurz i V4 potpuno slažu, no tema u kojoj se ne slažu je Višegodišnji financijski okvir EU, sedmogodišnji proračun koji se pokušava ispregovarati. Austrija kao velika neto uplatiteljica u europski proračun želi da se proračun smanji nakon Brexita, a V4 i ostali “prijatelji kohezije” ne žele smanjenje, pogotovo ne kohezijskih fondova.

Andrej Plenković u Europskom parlamentu Kritike zbog migranata Plenković odgovorio na prozivke: Nećemo dopustiti da Hrvatska bude hotspot

– Nismo postigli konsenzus oko VFO-a, ali možemo se, primjerice, složiti o jednom detalju, a to je da su troškovi administracije EU veliki i da ih treba smanjiti – rekao je Kurz.

PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • oo8787:

  Poljska i Mađarska su jedine članice EU-a koje štite vlastiti suverenitet.

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Mađarskoj i Poljskoj treba dati podršku.

 • Avatar Danko - SLOBO danko
  Danko - SLOBO danko:

  Da poludiš, sad zamislite da je kojim slučajem Srbija u EU ? Koja vladavina prava,tamo usta ne možeš otvorit ... ja bacim 100 komentara i uredništvo razmotri ako kojim slučajem odobre ( samo jedan komentar dosad ) dobiš pozitivan odgovor ... prikaži još! na kućni mail, onda znate koliko je to često 😄