Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrića

Energiju tlaka od milijun atmosfera upio materijal baterije budućnosti

Materijal, energija
Foto: UoW
1/4
05.07.2010.
u 15:58

Najekonomičniji način da se na malom prostoru uskladišti mnogo energije pod tlakom sličnom tlaku na dubini od pola udaljenosti od središta Zemlje.

Na Državnom sveučilištu Washington ekipa fizičara i kemičara koju vodi profesor Choong-Shik Yoo proizvela je u laboratoriju čudesan materijal. Počne li se proizvoditi industrijski, mogao bi zamijeniti mnoge danas poznate načine skladištenja energije jer je - objavljuju u časopisu Nature Chemistry, u broju 7 drugoga sveska, objavljenom na internetu 4. srpnja - to "najkondenziraniji oblik skladištenja energije osim nuklearne".

Materijal ima potencijal da se njime otvori posve novi razred energetičkih materijala i njihova spremanja, superoksidirajućih materijala za uništavanje kemijskih i bioloških agenata ili da postaju superprovodljivi materijali pod visokim temperaturama, piše u ocjeni toga rada. Što je to i kako je izrađen ispitani uzorak? U ćeliji 2x3 centimetra pod tlakom nešto manjim od 500 tisuća atmosfera, između dva dijamantna "nakovnja", stlačen je ksenonov diluorid (XeF₂). To je bijeli kristal kojim se graviraju silicijski vodiči.

Pod normalnim tlakom molekule u tom materijalu jedna su od druge razmjerno daleko. Stlačen u komori XeF₂ preoblikuje u XeF₄, crvenkasti dvodimenzionalni poluvodič sa šesterokutnom strukturom sličnom grafitu. Pod tlakom od gotovo 700 tisuća atmosfera materijal se ponovno preoblikuje u crnu trodimenzionalnu strukturu kovinastog polihedrona kao XeF₈.

U jednome su pokušaju u laboratoriju uspjeli materijal stlačiti i na milijun atmosfera, tlak usporediv s onim koji vlada na pola puta do središta Zemlje. U međumolekularnu je strukturu tako na iznimno malom prostoru uskladištena golema energija!

Poanta je pokusa s tim materijalom da golemu mehaničku energiju moguće prevesti u kemijsku energiju na iznimno malom prostoru, a, dakako, nju se može osloboditi u suprotnom smjeru.

Na redu su inženjeri koji bi laboratorijski dokaz preveli u upotrebljive baterije budućnosti, u kakve bi se energija spremala i iz njih koristila na razne načine. Prva su pomisao - vozila.

Komentara 18

Avatar DoubleW
DoubleW
07:43 26.07.2010.

@krugoval1 Nema teorije, da Vi gosp. krugoval1 naučite telepatiju, ni u bližoj, ni u daljoj budućnosti. Previše ste opsjednuti govorom i pisanjem. Idu mi na živce svi pametnjakoviči koji siluju formu na račun sadržaja, te tako razvodnjavaju priču i skreću pažnju na nebitno.

KR
krugoval1
18:06 05.07.2010.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ \"Energiju tlaka od milijun atmosfera upio materijal baterije budućnosti\" +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ta rečenica nema smisla jer energija ne može biti pod tlakom. XeF2 je ksenonov difluorid, a ne diluroid, nu to je vjerojatno samo pogrješka pri pisanju.

SA
sasoon
12:47 06.07.2010.

I nemate o čemu drugom raspravljati, nego o jeziku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije