Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicinska senzacija

Elektrodom će pokušati oživiti mladog vojnika

kokeza
Goran Jakuš / Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
01.05.2011.
u 22:56

Prvi “draft” o dubokoj mozgovnoj stimulaciji uskoro će u London pa u Rim, Seattle u SAD-u

Medicinska senzacija iz Hrvatske, zahvat kojim su neurolog i neurofiziolog prof. Vedran Deletis i neurokirurg prof. Darko Chudy 18-godišnjeg Splićanina Josipa Kokezu – nakon što je mladić dva mjeseca bio u komatoznom stanju – vratili u život, već je poznata i u međunarodnim stručnim krugovima.

Drugi život

– Prof. Marwan Hariz, jedan od najpoznatijih neurokirurga stereotaktičara u svijetu, iz bolnice za neurologiju i neurokirurgiju “Queen Square” u Londonu, koji je i moj učitelj i kolega, jako se zainteresirao za naše rezultate te mi izrazio veliku podršku – rekao nam je jučer prof. Chudy.

Profesoru Harizu poslat će uskoro i prvi “draft” rada o tome kako je dubokom mozgovnom stimulacijom uz pomoć neurostimulatora Josipu probuđena svijest nakon dva mjeseca vegetiranja.

Josip je danas samostalan mladić kojega još čeka učenje govora i rehabilitacija u finoj motorici, a liječnici vjeruju da će on biti isti mladić kao i prije incidenta sa zastojem rada srca i hipoksijom mozga. Josipov drugi život bit će ove godine i među glavnim stručnim temama na neurokirurškim kongresima u Italiji i u Seattleu u SAD-u.

Može li rana ugradnja elektrode u mozak, u jezgru odgovornu za svijest, ući u medicinu kao uobičajena klinička metoda ili barem realna nada za tretiranje bolesnika kojima se iz raznih razloga život pretvori u vegetiranje?

Još je rano takvo što tvrditi, ali nakon dojmljivog Josipova oporavka prof. Chudy i prof. Deletis isti su postupak primijenili kod još dva pacijenta.

U pripremi za zahvat je i mladi vojnik, preslikani Josipov medicinski slučaj.

– Duboka mozgovna stimulacija posljednjih je desetak godina iznimno obećavajuća mogućnost liječenja kod mnogih neuroloških bolesti. Elektroda u parafascikularnoj jezgri u talamusu, u središtu mozga, Josipu je očito pomogla jer je prekinula abnormalno kruženje živčanih impulsa u mreži neurona. Jednostvano rečeno, kao da je učinjeno resetiranje mozga. Svijest koja je bila zakočena neurostimulator je probudio – komentirao je hrvatski neuroznanstvenik akademik Ivica Kostović. Bilo je, napominje, hrabro, ali i logično metodu primijeniti kod pacijenta nakon što je prof. Deletis utvrdio da biološka podloga nije uništena, odnosno da nema ireverzibilnih oštećenja kritičnih struktura mozga.

Metoda još eksperiment

– Jer, neuroni koji su posve uništeni, “ubijeni”, više se ne mogu stvoriti, ali oštećeni neuroni mogu se oporaviti i vratiti u funkciju. S ugradnjom elektrode u mozak prof. Chudy ima doista puno iskustva, ali je sama metoda još eksperimentalna i ne može se isključiti da je oporavak mladog pacijenta iz vegetiranja individualan rezultat duboke mozgovne stimulacije. Za konkretnije i dalekosežnije zaključke nužan je, naravno, veći broj pacijenata s istom dijagnozom i istim načinom tretiranja – kaže akademik Kostović.

Komentara 6

MU
mala ulica
10:27 02.05.2011.

Mr.doc Caltanissetta, prvo; koje veze ima sa člankom? drugo; i da je istina zar ga je trebao dati Vama?

OB
-obrisani-
23:36 01.05.2011.

Ma bravo! Da nam je zdravstveni sustav kao liječnici imali bi najbolju medicinsku skrb !

AA
aaaaaaaaaaaa
00:59 02.05.2011.

Svaka cast, fenomenalno a decku zelimo brz oporavak, dug i zdrav zivot !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije