Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
piketty odbio legiju časti

Neka se bave gospodarstvom, a ne nagradama i ordenjem

Piketty
Foto: Profil knjiga
04.01.2015.
u 00:15

Iako je odbijanje kandidatura za razne nagrada ili pak odbijanje samih nagrada izuzetno rijetka pojava, ugledni ekonomist lijevog usmjerenja kazao je da on ni u kojem slučaju ne može prihvatiti ni nominaciju ni nagradu.

Francuski ekonomist Thomas Piketty (43), čija je knjiga 'Kapital u 21. stoljeću' u 2014. postala jedan od najvećih izdavačkih hitova, odbio je nominaciju za odlikovanje Legije časti, najviše odličje koje dodjeljuje francuski predsjednik.

'Mislim da bi vlada trebala imati drugoga posla, a ne da dijeli nagrade i da odlučuje tko ih je zaslužio', kazao je Piketty koji su svojoj knjizi, prevedenoj i objavljenoj i u Hrvatskoj, piše o ekonomskoj nejednakosti u društvu, a glavna je njegova teza da suvremeni kapitalizam vodi prema neodrživoj razini nejednakosti koja nagriza temeljne vrijednosti na kojima počivaju demokratska društva.

On u svojoj knjizi naglašava i da će se bogatstvo gomilati u rukama onih koji već raspolažu golemim kapitalom te upozorava da bi to moglo dovesti do pogubnih posljedica. Većina, koju čini 99 posto stanovništva, koja ne posjeduje kapital nikada se neće moći ni nadati da će uhvatiti korak sa 1 posto onih koji raspolažu većinom svjetskog kapitala.

Iako je odbijanje kandidatura za razne nagrada ili pak odbijanje samih nagrada izuzetno rijetka pojava, ugledni ekonomist lijevog usmjerenja kazao je da on ni u kojem slučaju ne može prihvatiti ni nominaciju ni nagradu.

On je nekada bio izuzetno blizak francuskim socijalistima i predsjedniku Françoisu Hollandeu, no od njih se distancirao žestokim kritikama gospodarske politike. Nakon što je odbio nominaciju, Hollandeu je Piketty poručio da bi mu bolje bilo da se koncentrira na oživljavanje gospodarstva u Francuskoj i u Europi, a ne na dodjeljivanje nagrada.

Financial Times knjigu 'Kapital u 21. stoljeću' proglasio je ekonomskom knjigom godine, a kolumnist New York Timesa i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman nazvao ju je najvažnijom knjigom godine, a možda i cijeloga desetljeća.

Knjiga ima gotovo 600 stranica, dosad je prodana u više od pola milijuna primjeraka diljem svijeta, a mnogi su je proglasili i obaveznom gospodarskom lektirom za svjetske političke lidere, ali i za intelektualce i sve one koji žele biti dobro informirani.

'Ne samo da smo se vratili razini ekonomske nejednakosti iz 19. stoljeća nego i u patrimonijalni kapitalizam u kojem ekonomijom ne rukovode talentirani pojedinci nego obiteljske dinastije', komentirao je Pikettyjeve ideje u svojoj kolumni Paul Krugman.

Brojni recenzenti i analitičari pokušali su dati odgovor zašto je baš ova knjiga tako snažno odjeknula među vrlo raznorodnom čitalačkom publikom, a većina njih slaže se da je to osebujan pristup u posljednje vrijeme jako proučavanoj temi ekonomske nejednakosti koja postaje sve izraženija.

Thomas Piketty nije prvi koji je odbio nominaciju za najprestižnije francusko državno odlikovanje. To su učinili i pisci Jean-Paul Sartre, Albert Camus i Simone de Beauvoir te fizičari Pierre i Maria Curie. Prošle godine to je učinio karikaturist Jacques Tardi.

>>Najiščekivaniji prijevod godine – knjiga koja je izazvala vatromet u cijelome svijetu

>>Ekonomist upozorava: Od rada se još jedva može živjeti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije