Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za napad odgovorna Islamska država

Teroristi napali bolnicu u Kabulu i ubili 19 ljudi

Taliban fighter, injured during a blast, is pictured at the entrance of a hospital in Kabul
Foto: ZOHRA BENSEMRA
1/5
02.11.2021.
u 19:59

Najmanje je 40 ranjenih u bolnici i ispred nje. Svjedoci su na internetu podijelili fotografije na kojima se vide ranjeni talibani koji su čuvali bolnicu i liječili se u njoj

U najnovijem terorističkom napadu koji je danas izveden na najveću vojnu bolnicu u Kabulu ubijeno je 19 ljudi, a 40 ih je ranjeno. Naime, kako tvrde svjedoci, čule su se dvije snažne eksplozije automobila-bombi, a nakon toga i pucnjevi blizu vojne bolnice Sardar Mohammad Daud Khan. Nakon eksplozije nastala je panika i pucalo se na sve strane. Nitko nije siguran jesu li talibani pucali da rastjeraju ljude ili je došlo do oružanog sukoba između talibana i terorista ISIL-a iz pokrajine Horasan.

Bilal Karimi, zamjenik glasnogovornika Islamskog emirata, kazao je da su se eksplozije dogodile na samom ulazu u bolnicu. Svjedoci su na društvenim mrežama podijelili fotografije na kojima se vidi stup dima koji se diže iznad četvrti u kojoj su se dogodile eksplozije, u blizini bivše diplomatske zone u četvrti Wazir Akbar Khan u središnjem dijelu Kabula. Iako još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, pojedini svjedoci tvrde da su teroristi ISIL-a iz Horasana ušli u bolnicu i počeli pucati nasumce, nakon čega su bolničkim hodnicima odjekivali jauci.

A boy, injured during a blast, lies on a stretcher at the entrance of a hospital in Kabul, Afghanistan November 2, 2021. REUTERS/Zohra Bensemra
Foto: ZOHRA BENSEMRA

Današnje su eksplozije nastavak sve brojnijih napada i ubojstava otkako su talibani srušili prethodnu vladu, koja je do kolovoza uživala podršku Zapada. Teroristička organizacija Islamska država, koja je izvela niz napada na džamije i druge ciljeve otkako su talibani u kolovozu preuzeli vlast u Kabulu, izvela je složeni napad na bolnicu s 400 kreveta 2017. godine, ubivši više od 30 ljudi. Zdravstveni djelatnik zaposlen u bolnici, koji je uspio pobjeći, rekao je da je čuo snažnu eksploziju praćenu pucnjavom koja je trajala nekoliko minuta. Nakon desetak minuta odjeknula je još jedna, snažnija eksplozija, tvrdi taj zdravstveni djelatnik.

Glavni problemi s kojim se talibani danas suočavaju pri uspostavi mira i sigurnosti je teroristička organizacija Islamska država koje se zaklela da će biti krvi do koljena jer je talibani njezine članove smatraju teroristima i otpadnicima. Analitičari strahuju da bi se teroristički napadi mogli proširiti i na susjedne zemlje zbog čega je u Teheranu na konferenciji šest zemalja susjednih Afganistanu, u završnoj deklaraciji naglašeno da treba uništiti terorističku organizaciju Islamsku državu iz pokrajine Horasan.

Zbog teške ekonomske situacije u Afganistanu, gladi i nezaposlenosti mnogi se mladi Afganistanci pridružuju ISIL-u jer navodno mjesečno svoje borce plaća od 1000 do 1500 dolara što je za afganistanske prilike pravo bogatstvo.

VIDEO WhatsApp pokušava blokirati talibane: 'Dužni smo poštivati zakone o američkim sankcijama'

Ključne riječi

Komentara 7

MX
Mister X
22:46 02.11.2021.

Talibanio su bili neprijatelji ; Amerikanaca i onih koje su #amerikanci postavili za legalnu vlasti koje su naoružali i naučili da se bore protiv Talibana " = terorista ! Sada su Talibani na vlasti oni koji se bore protiv bjih bjih su Teroristi napali bolnicu u Kabulu i ubili 19 ljudi.................. Da bude jasno svima o kome je rijeć ! Kada gledamo i pitamo se zašto su Ameri otišli ja mislim da su shvatili da ne postoje dobri i loši Afganistanci nego smo kao i drugdje bili oni faši, ili kapi. ili ko-munisti uvjek se dođe na isti..

HO
homophob
20:58 02.11.2021.

Pitam se zasto je tema ovog clanka vrijedna spomena. Nisu li idoli danasnjih Mozemo i partnera isto cinili 1991 u vukovarskoj bolnici, nisu li isto cinili 1945 u zagrebackim bolnicama? Pitajte one sto rekose i nikada ne odgovarase za komentar da su njihovi idoli obavili traljav posao u Kocevskom Rovu i poslije na Kriznom Putu sta je lose u malo deratizacije bolnica.

FU
Fusnota
05:23 03.11.2021.

Brzo će talibani to rješiti Obje organizacije su navikle na bombe i javna smaknuća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije