Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neslužbeni rezultati

Izbori u Vukovaru: Penava osvojio 191 glas više od Sabe

Pobjeda HDZ-a u Vukovaru
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/8
29.06.2014.
u 21:00

Željko Sabo komentiravši rezultate izbora rekao kako mu je žao što su pobjedu odlučili glasovi onih koji ne žive u Vukovaru.

Poslije pet godina HDZ ponovno ima gradonačelnika Vukovara. Ivan Penava, kandidat koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a, pobijedio je u drugom krugu prijevremenih izbora u utrci za gradonačelnika Vukovara. Penava je osvojio 50,19 posto glasova (7 137) dok je njegov suparnik Željko Sabo, koji je na izbore izašao kao neovisni kandidat kojega su podržavale stranke okupljene oko vukovarskog SDP-a, osvojio 191 glas manje.

– Presudilo je ono što pričamo dva mjeseca, a to je da je stanje u Vukovaru katastrofalno i da su promjene nužne, Ovo je prvi korak prema Vukovaru radnih mjesta, budućnosti za mlade i sve njegove građane. Odmah krećemo za ostvarivanjem danih obećanja u kampanji poput besplatnih udžbenika za djecu osnovnih škola, otvaranja obećanih 500 radnih mjesta… Čvrsto stojim iza svih svojih danih obećanja. Trudit ću se biti gradonačelnik svih građana Vukovara, rekao je u prvoj svojoj izjavi nakon pobjede novi vukovarski gradonačelnik.

Dodao je i daje sve vrijeme vjerovao u svoje sugrađane te da mu je cilj stvoriti grad na zadovoljstvo svih u kojem će se moći živjeti i raditi, a ne da se odlazi trbuhom za kruhom ili na sezonske poslove. Najavio je i aktiviranje gospodarskih resursa koje grad ima, a koji su, kako je rekao, neobjašnjivo bili zapostavljeni. Penavina pobjeda izazvala je pravu erupciju oduševljenja među stranačkim simpatizerima koji su pjevali, uzvikivali Vukovar, Vukovar, a onda i u koloni automobila krenuli u vožnju gradom. Penavu će na gradonačelničkom mjestu dočekati i pitanje ćirilice kao jedan od gorućih i još uvijek neriješenih problema Vukovara  

Ćirlica je iskorištena tematika kako bi se dobili prošli izbori. Međutim, ja ne znam niti jednoga čovjeka ovdje kojemu je ta priča dobro donijela.

Ivan Penava

- Neću nasjedati na spinove i priče koje Vukovaru nisu donijele ništa dobro. Ćirlica je iskorištena tematika kako bi se dobili prošli izbori. Međutim, ja ne znam niti jednoga čovjeka ovdje kojemu je ta priča dobro donijela. Mislim da Vukovarci imaju brojne druge probleme, rekao je Penava dodajući kako će već ovaj tjedan obaviti razgovore sa predstavnicima SDSS-a. Očekuje i smirivanje tenzija u gradu. Istakao je kako među Vukovarcima nema međunacionalne netrpeljivosti nego međuljudske netrpeljivosti koje je potencirala bivša vlast. – Građani Vukovara su proveli Mirnu reintegraciju i iskustva Vukovara su takva da svi mogu učiti od nas, rekao je Penava čiji su zamjenici Marijan Pavliček (HSPAS) i Marija Budimir (HDZ). Dužnost trećeg zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine i dalje će obnašati Srđan Milaković (SDSS).

Gradonačelnika su izabrali oni Vukovarci koji imaju samo fiktivno prebivalište

I dok su članovi i simpatizeri HDZ-a slavili u redovima SDP-a je vladalo sasvim drugačije ozračje.

– Želim svome gradu da bude bolje ali činjenica je da su novoga gradonačelnika Vukovara izabrali oni Vukovarci koji imaju samo fiktivno prebivalište i mogućnost glasovanje ovdje. Oni su donijeli tu prevagu, a ja se kao čovjek pitam što još treba uraditi i napraviti da dobije povjerenje. Ovo je bila bitka ne sa vukovarskim HDZ-om nego sa cijelim HDZ-om koji su organizirali prijevoz za svoje članove do Vukovara. Imamo dokaze i fotografije autobusa i kombi vozila koji su dovozili ljude na glasanje, rekao je Sabo.

Na upit novinara hoće li čestitati Penavi na pobjedi rekao je da ne može poslije što je činio tijekom kampanje ali i da mu može poželjeti da uspješno vodi grad.

– Ako mu bude trebala pomoć ja sam tu ali mislim da mu neće trebati. Ima on svoje suradnike iz Vinkovaca, Lovasa i Tovarnika. Kao saborski zastupnik ja ću se i dalje boriti za Vukovar ali bojim se da će planirani projekti stati i da se neće provoditi brzinom kako je planirano, rekao je Sabo koji nije isključio mogućnost i da za tri godine, kada se budu održavali redoviti lokalni izbori, ponovno krene u utrku za gradonačelnika Vukovara.  

Šetat ću uzdignute glave

Bog je iz nekog razloga htio da sve ovo ovako završi, a što će biti sutra ili za tri godine ne znam. Međutim, znam da ću ulicama Vukovara šetati uzdignute glave i da će svaki onaj koji nije dao glas meni kada zakorači na sve to je napravljeno u mome mandatu sjetiti se mojih riječi i djela, rekao je Sabo. 

Razočaran je bio i predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak koji je rekao da ovo nije pobjeda HDZ-a nego ujedinjene desnice i građana iz cijele Hrvatske koji su tu dolazili glasovati ali i da to nije dobro za Vukovar te da će se to vrlo brzo pokazati.

>> HDZ i desnica u 'bitki za Vukovar' zajedno jurišaju na Željka Sabu

Komentara 172

Avatar navijač
navijač
17:13 29.06.2014.

Sto reci o onima koji poslije svega glasaju zaSabu? Covjeka koji je iskoristio isti taj polozaj da pokrade djecu ili da podkupi (cijim novcem) gradske zastupnike?

Avatar NikadRobom
NikadRobom
18:12 29.06.2014.

Druze Sabo,a sto ne govoris o Tvojim prijateljima Srbim i autobusima koji dolaze iz Srbije na glasanje?Jer ti mislis da mi ne znamo sto se desavalo nakon pada Vukovara?Koga si vozio u Skodi,ha?

ĆA
ćaćaća
20:10 29.06.2014.

oni koji su glasovali za sabu su 5 puta gori od onih hdz.ovaca koji sad sjede u zatvoru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije