Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đureković kao suradnik BND-a stekao "pozamašno bogatstvo"

Proces protiv Perkovića i Mustača se nastavlja sljedećeg tjedna, a krajem veljače svoju procjenu bi trebali iznijeti i vještaci u ovom procesu koji bi trebali utvrditi jesu li po zapovjednoj strukturi jugoslavenskih tajnih službi optuženi mogli biti suodgovorni za ubojstvo koje im se pripisuje.
19. siječnja 2016. u 17:48 23 komentara 1742 prikaza
Josip Perković i Zdravko Mustač
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell

U utorak je pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu u procesu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koje se sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića, kao posljednji svjedok 86. ročišta svjedočio Rudolf Wollwerth, bivši djelatnik Njemačke obavještajne službe (BND) koji je bio zadužen za kontakt s Đurekovićem, koji je bio BND-ov suradnik.

– Đureković je tijekom godina za vrijeme kojih je radio za BND sakupio pozamašno bogatstvo – rekao je Wollwerth, koji je dodao kako mu je BND nakon dolaska u Njemačku preporučio da „živi povučeno“, ali da se Đureković toga nije držao i postao aktivan u hrvatskoj emigrantskoj sceni. 

– Đureković je vjerovao da bi mu BND mogao pomoći i u objavljivanju knjiga u kojima je kritiziran tadašnji jugoslavenski režim – rekao je Wollwerth i ispričao kako je nekoliko mjeseci prije ubojstva Đureković BND-u požalio kako osjeća da ga prate.

Na pitanje predsjednika sudskog vijeća Manfreda Daustera je li Đureković, koji je do svog odlaska u Njemačku 1982. obnašao visoke menadžerske funkcije u INA-i,  BND-u bio zanimljiv zbog mogućih saznanja o rezervama goriva JNA koju je opskrbljivala INA, Wollwerth je odgovorio kako to na zna jer nije bio Đurekovićev glavni kontakt u BND-u.

On je, međutim, zaključio da se na temelju novca koje je primio od BND-a moglo raditi o vrlo važnim informacijama. Đureković je, prema informacijama BND-a, za njemačku obavještajnu službu radio od 1975. do 1983., nekoliko mjeseci prije nego što je ubijen.

Proces protiv Perkovića i Mustača nastavlja se sljedećeg tjedna, a krajem veljače svoju procjenu trebali bi iznijeti i vještaci u ovom procesu koji bi trebali utvrditi jesu li po zapovjednoj strukturi jugoslavenskih tajnih službi optuženi mogli biti suodgovorni za ubojstvo koje im se pripisuje.

 Zasad je planirano da se posljednje ročište održi sredinom svibnja, ali je moguće da se proces, koji je počeo u listopadu 2014. i prema prvobitnom planu trebao biti okončan u proljeće 2015., produlji do kraja srpnja ove godine.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • barbaizamerike:

    bilo bi jako zanimljivo iznijeti na vidjelo sta su njemacke tajne sluzbe radile u hrvatskoj I u bih.znam neke stvari ali postujem te sluze I jako mi je drago sto sude ove udbase I nadam se da ce ih biti jis

  • barbaizamerike:

    bilo bi jako zanimljivo da udbasi propjevaju o svojim gubitcima a bilo ih je ali sute ko zaliveni

  • zagorecvz:

    Čudno kak polupismeni desničari navek podržavaju sluge stranih gazdi. Navek su bili ili mađaroni ili v.iti švabama.