Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakvo nas vrijeme očekuje

Dugoročna prognoza: evo kakvo će biti proljeće i ljeto ove godine

Plaža
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/2
08.03.2019.
u 10:09

– Temperatura je stvarno daleko iznad prosjeka za ovo doba godine – rekla je Dunja Plačko-Vršnak, komentirajući sadašnje neuobičajeno visoke temperature

Bliži se proljeće, a mnogi se vjerojatno pitaju kakvo nas vrijeme očekuje tijekom idućeg godišnjeg doba. 

Gostujući u Studiju 4 na HTV-u, meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak otkrila je najnoviju dugoročnu prognozu za proljeće i za ljeto. Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godine nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina, i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja

– Temperatura je stvarno daleko iznad prosjeka za ovo doba godine – rekla je Plačko-Vršnak komentirajući sadašnje neuobičajeno visoke temperature.

– Nije prvi put da se tijekom zime temperatura digla iznad prosjeka. Naime, u jugozapadnoj struji, konkretno u ovom slučaju, dolazi nam iznimno vlažan i ponajprije topao zrak. A druge strane, primjerice utjecaj one sibirske anticiklone, po kojoj možda pamtimo zime koje su bile hladne, ove godine potpuno je izostao, a to nije ni prva zima koja je takva – rekla je Dunja Plačko-Vršnak.

– Zime su sve toplije, međutim, isto tako i ljeta su sve toplija. Ekstremi su sve češći – dodala je.

U ponedjeljak nas pak očekuje promjena vremena i zahlađenje, pa tople jakne još ne treba spremati.

– Općenito, ti ekstremi koji se javljaju vjerojatno su ipak posljedica globalnog zatopljenja, odnosno klimatskih promjena – rekla je Dunja Plačko-Vršnak.

Kaže da bi proljeće trebalo biti toplije od uobičajenog, a oko prosjeka što se tiče oborina. Međutim, to ne znači da neće biti i kraćih hladnijih razdoblja ili razdoblja s ekstremnijim oborinama.

A kakvo će biti ljeto?

– Kao i sva dosadašnja posljednjih desetak godina, i ovo bi trebalo biti toplije od prosjeka za sezonu. Ali opet, s obzirom na to da su ljeti česte grmljavine, pljuskovi, oluje i tako dalje, ne možemo isključiti mogućnost i hladnijih razdoblja za vrijeme takvih nestabilnosti – zaključila je Plačko-Vršnak.

VIDEO Mračno i sumorno jutro uvod je u oblačan i kišni dan u Zagrebu:

Ključne riječi

Komentara 8

EL
elkomadante
10:36 08.03.2019.

Zanimljivo...ljeto bi moglo biti vruće a možda i prosječno......gdje se ide u tu školu i koliku plaću imaju?

Avatar Kaladin
Kaladin
11:25 08.03.2019.

"Vežite se slijećemo, a možda i nećemo"

Avatar stominac
stominac
13:29 08.03.2019.

ako Bude kiša padati će a ako ne bude neće padati možda bude sunčano a možda i oblačno, stoga narode kišobran uvjek u pripravnosti ili kao suncobran ili kao kišobran!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije