Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dubrovački biskup Mate Uzinić obratio se javnosti

U prigodi Dana života 2020. koji obilježavamo u nedjelju 2. veljače, želimo promišljati o usamljenosti, njezinim uzrocima i posljedicama te o tome kako je prevladavati, kaže Uzinić.
24. siječnja 2020. u 15:25 0 komentara 309 prikaza
Biskup Mate Uzinić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinić, obratio se javnosti 24. siječnja 2020. na spomendan sv. Franje Saleškog, crkvenog naučitelja, koji poučava da je kap prave ljubavi dragocjenija od mora znanja.

28.03.2013., Katedrala, stara gradska jezgra, Dubrovnik - Dubrovacki biskup mons. Mate Uzinic predvodio je veceras u katedrali misu Vecere Gospodnje s obredom pranja nogu kandidat za osobu godine Mons. Mate Uzinić: Uzrok naše krize ideološke su podjele u društvu

'Nije dobro da čovjek bude sam', Božje su riječi koje čitamo na početku Biblije. Te riječi predstavljaju podlogu za nastanak prve ljudske zajednice osoba, one između muškarca i žene stvorenih na sliku i priliku Božju. Bog, dakle, ne želi da čovjek bude sam već da, zrcaleći ljubav savršene zajednice božanskih osoba Oca, Sina i Duha Svetoga, izgrađuje međuljudske odnose ponajprije u braku i obitelji, a zatim i šire', rekao je Uzinić. 

Dodaje i kako čovjek nije samačko biće nego je po svojoj naravi upućen na odnos i zajedništvo s drugima te da u sebi nosi duboko usađenu i trajnu potrebu za primanjem i davanjem ljubavi.

U prigodi Dana života 2020. koji obilježavamo u nedjelju 2. veljače, želimo promišljati o usamljenosti, njezinim uzrocima i posljedicama te o tome kako je prevladavati, kaže Uzinić.

Istaknuo je kako neki znanstvenici tvrde da je usamljenost bolna, zarazna i ubojita bolest. Bolna, jer se u istom području čovjekova mozga obrađuje tjelesna bol, kao i duševna bol zbog usamljenosti i izoliranosti. Zarazna, jer se poput epidemije širi ne samo među starijim osobama, već i među mladima. Ubojita, jer usamljene osobe češće od ostalih obolijevaju od raka, srčanog i moždanog udara, depresije i demencije. Usamljenost, kako kaže, djeluje na zdravlje i tijela i duše te je jedan od najčešćih uzroka smrti na Zapadu.

Mate Uzinić Zakon o pobačaju Biskup Mate Uzinić: Odluka Ustavnog suda je politička zadaća

Dodao je i kako je Katolička Crkva prepoznala taj problem i u više je navrata na njega upozoravala. U svom govoru pred Europskim parlamentom u Strassbourgu u studenom 2014. godine i papa Franjo je usamljenost nazvao bolešću, prepoznajući je kao jednu od najraširenijih u Europi.

Tu tvrdnju su potvrdili i rezultati Europskog socijalnog istraživanja koji govore da se oko 30 milijuna odraslih Europljana često osjeća usamljeno, da usamljenost zahvaća sve dobne skupine te da su loše zdravlje, nepovoljne ekonomske okolnosti i življenje u samačkom kućanstvu povezani s višim stopama usamljenosti. U pokušaju suočavanja s tim problemom u Velikoj Britaniji je primjerice, početkom 2018. osnovano Ministarstvo usamljenih.

Među uzrocima usamljenosti, Uzinić ističe rast egoizma i sebičnosti praćenih padom suosjećanja i solidarnosti čemu, u novije vrijeme, osobito doprinose mediji i društvene mreže. Podaci iz Europskog istraživanja vrednota utvrdili su postojanje krize solidarnosti i u hrvatskom društvu. Ipak, ohrabrujuće je što su rezultati posljednjeg vala istraživanja pokazali da je u Hrvatskoj došlo do porasta zabrinutosti za životne uvjete starijih te bolesnih i nemoćnih ljudi.

Dodatni bitni uzrok usamljenosti naglasio je još papa Benedikt XVI. kada je za geslo svoga posjeta Bavarskoj 2006. godine uzeo riječi: 'Tko vjeruje nikad nije sam'. Na tome tragu, uočavajući da se slabljenje vjere i vjerske prakse u nekim društvima odražava na obitelji, ostavljajući ih još usamljenijima usred njihovih teškoća, sinodski su oci na izvanrednoj biskupskoj sinodi o obitelji 2014. primijetili da je samoća posljedica odsutnosti Boga u životu osoba i nepostojanosti odnosa, rekao je dubrovački biskup.

Mate Uzinić Dubrovački biskup Mate Uzinić: Zašto sam pozvao na pomirbu Bleiburga i Jasenovca

Uzinić dodaje kako nije dovoljno samo utvrditi postojanje problema usamljenosti, nego i zajednički nastojati oko iznalaženja načina za njegovo prevladavanje. Prvi korak u prevladavanju toga rastućeg društvenog problema je prosvjećivanje. Nakon što spoznamo ozbiljnost situacije trebamo se preispitati znamo li uopće tko se od naših bližnjih osjeća usamljeno, počevši od članova vlastitih obitelji. 

Ističe kako se iz zarobljeništva usamljenosti moguće maknuti tako da se posvetimo različitim aktivnostima i hobijima, umjesto da se pasiviziramo uz različite ekrane koji dodatno otupljuju, umanjuju empatiju, potiču depresivnost i općenito vode pogoršanju zdravlja. Osobito se preporučuje redoviti boravak u prirodi u kojoj i samoća dobiva drugu dimenziju. Kontakt s prirodom dokazano je blagotvoran. Povezanost s prirodom, koja nas nadilazi i stvara osjećaj strahopoštovanja, pomaže da se lakše uživimo u potrebe drugih te tako budemo suosjećajni i solidarni. Time se također sprečava usamljenost, kako naša vlastita, tako i ona naših bližnjih.

Sve navedeno može se staviti pod zajednički nazivnik ljudske blizine i dostupno je svakom čovjeku, bez obzira je li vjernik ili nije, a ponajprije se ostvaruje unutar obitelji i kruga prijatelja. Vjera i duhovnost su, međutim, dokazano važni čimbenici koji štite od usamljenosti. Krist je svojim učenicima, pa time i svima nama, obećao da nas neće ostaviti kao siročad snažno poručujući 'Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta', rekao je Uzinić. 

Uzinić kaže kako smo kao vjernici pozvani ne samo znati za ozbiljnost problematike usamljenosti naših bližnjih, nego i ući u njihovu usamljenost i širiti radost evanđelja.

DOBRO RASPOLOŽEN Nakon incidenta s udaranjem žene po ruci, Papa poljubio časnu sestru

U tome nam neće toliko pomoći znanje koliko prava ljubav, jer 'ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena', dodaje Uzinić.

 

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.