Naslovnica Vijesti Hrvatska

Država će plaćati staž mladim pripravnicima i poticati radove

Interes za državne programe velik, u tri mjeseca potrošen je ovogodišnji budžet poticaja. Burza rada ove godine dobiva dodatnih 100 milijuna kuna.
17. svibnja 2010. u 19:17 16 komentara 574 prikaza
burza
Foto: Arhiva VL

Država će od sredine godine financirati zapošljavanje mladih, obrazovanih radnika kojima je prethodno radno iskustvo preduvjet za polaganje stručnog ispita i ulazak u svijet rada.

Slično kao što sada Ministarstvo zdravstva sufinancira stažiranje mladih liječnika, stomatologa, medicinskih sestara i farmaceuta, Zavod za zapošljavanje financirat će stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa obrtnika koji nemaju majstorski ispit, zatim arhitekata, projektanata, pravnika, odvjetnika, javnih bilježnika i drugih profesija kojima je polaganje stručnog ispita preduvjet za samostalan rad.

Mjesečno 1600 kuna
Ulaganje u obrazovanje mladih jedna je od mjera iz Vladina gospodarskog programa, koja će se realizirati posredovanjem državne službe nezaposlenih.

Kristina Alerić, voditeljica odjela u HZZ-u, procjenjuje da će u ovoj godini tim programom biti obuhvaćeno 1400 nezaposlenih pripravnika. Da bi netko stekao pravo na financiranje obvezne stručne prakse od 1600 kuna mjesečno, mora biti na burzi najmanje šest mjeseci, a postavljena je i dobna granica. Za srednju stručnu spremu pravo na plaćeni volonterski rad ostvarit će mlađi od 25 godina, a za višu i visoku stručnu spremu mlađi od 29 godina.

– Zavod za zapošljavanje osigurat će obveznu stručnu praksu svima koji ispune propisane uvjete – naglašava Alerić.

– Za ovu godinu očekujemo dodatnih 100 milijuna kuna koje ćemo uložiti u brojne programe aktivne politike zapošljavanja – ističe ravnateljica HZZ Ankica Paul Jaralah. Potražnja za sredstvima i programima HZZ-a izuzetno je velika, a Marina Nekić, voditeljica odsjeka, kaže da su za tri mjeseca, koliko se program provodi, iskoristili 90 posto ovogodišnjeg budžeta od 128 milijuna kuna.

Pomoć invalidima
Dosta su traženi poticaji i za javne radove.

– Nije nam u interesu da ti ljudi idu samo čistiti kanale. Radimo na tome da projekte javnih radova proširimo na područje socijalne skrbi i skrbi o starijim i nemoćnim osobama, osobama s invaliditetom, djeci s posebnim potrebama i drugim skupinama građana kojima je potrebna pomoć, programe iz područja kulture ili zaštite okoliša i uključimo sve više žena kao i osoba s višim stupnjem obrazovanja koje su dugo bez posla – kaže K. Alerić.

HZZ računa i na 7,5 milijuna eura iz europskih fondova u budućem razdoblju. Novčanu naknadu za nezaposlene trenutačno prima gotovo 84 tisuće nezaposlenih. Analitičar HZZ-a Darko Oračić očekuje da će tijekom sezone broj nezaposlenih pasti ispod 300 tisuća, ali će, kad sezona završi, ponovno rasti, ali nešto sporije nego sada.

1. Financiranje stručne prakse i priprav

1. Financiranje stručne prakse i pripravništva
Mladi obrtnici bez majstorskog ispita ili odvjetnici i inženjeri bez stručnog ispita dobivat će 1600 kn tijekom osposobljavanja. Uvjet je da su mladi i 6 mjeseci na burzi

2. Javni radovi za dugotrajno nezaposlen

2. Javni radovi za dugotrajno nezaposlene
Ove su godine 94 osobe od 30 do 45 godina dobile potporu za samozapošljavanje, potpora je polovica bruto plaće, uvjet je godina dana na burzi, interes kod SS radnika

3. Samozapošljavanje za dugotrajn

3. Samozapošljavanje za dugotrajno nezaposlene
Ove godine posao do 6 mjeseci dobilo je 1917 dugotrajno nezaposlenih, a još je 800 ugovora u pripremi. HZZ poziva civilni sektor i lokalne jedinice da se jave

4. Obrazovanje za potrebe tržišta

4. Obrazovanje za potrebe tržišta rada
Već uključeno 3900 nezaposlenih, očekuju se nova sredstva i nova ponuda putem javnog oglasa. Tijekom obrazovanja dobiva se 1600 kn novčane pomoći

Elipso

  • -obrisani-:

    Pa gdje ste bili kad sam ja počinjao raditi! Od kad sam u ovoj državi stalno neki dobijaju nekakve pomoći a oni koji su odradili pošteno dobijaju otkaze i grebu se za sezonske radove! Kad ćemo konačno svi biti ravnopravni ... prikaži još!ni u radu! što rade sindikati? Nek odu u Skandinaviju pa neka vide što je uredjena zemlja! Nas stalno pokušavaju amerikanizirati!

  • vidimškoj:

    ZNA SE se čija će dica to koristit.

  • gegan:

    još jedna neistina i neostvarena želja