Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAEL IH ŽELI UNIŠTITI

'Drugi sloj Gaze': Kako je Hamas počeo graditi kilometarske tunele u ratu s Izraelom

Sword of Jerusalem festival in Gaza
Foto: Mohammed Talatene/DPA
1/6
13.10.2023.
u 08:52

Tuneli koji su se počeli graditi prije 15-ak godina sada su postali pravo umijeće, a njihovi najčešći ulazi su na donjim katovima kuća, džamija i škola kako bi bili teže uočljivi

Izraelska vojska pozvala je civile u Gazi da evakuiraju područje uslijed velike kopnene ofenzive koja je najavljena kako bi se zadao posljednji udarac Hamasu. Već je glavni zapovjednik vojske objavio kako je ''sada vrijeme za rat'', a vojska time ne pokušava uništiti samo ono što je iznad zemlje, već i ono što se nalazi ispod.

Naime, još se 2005. krenulo s gradnjom kilometarskih tunela prije nego što je Izrael povukao svoje postrojbe, a njihova gradnja pojačala se nakon što je Hamas preuzeo Pojas Gaze dvije godine kasnije, prenosi BBC

- Razmišljajte o Gazi kao jednom sloju za civile i drugom za Hamas. Pokušavamo doći do tog drugog sloja kojeg je Hamas sagradio - kazao je još ovog utorka glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga. 

>> VIDEO Izrael nastavlja bombardirati Gazu: Ulice pune krhotina, uništene zgrade

- Ovo nisu prolazi za civile, namijenjeni su samo za Hamas i druge teroriste kako bi mogli nastaviti ispaljivati rakete na Izrael - poručio je. Zasad nije točno poznato koliko su ti tuneli dugački, pogotovo zbog oprečnih navoda koje obje strane iznose. Dok Izrael te tunele naziva ''metroom'', smatrajući kako se radi o teritoriju širine od tek 41 km i širok 10 km, Palestinci govore drugačije. 

Nakon napada u 2021., IDF je kazao kako su uništili više od 100 km tunela u zračnim napadima, dok je Hamas objavio kako se radilo o tek 5 posto ukupne dužine tih tunela, od ukupno 500 kilometara. BBC je ovo usporedio i s londonskom podzemnom željeznicom koja iznosi oko 500 km. 

Inače, nakon 2010. Palestinci se više nisu toliko oslanjali na te tunele za krijumčarenje robe preko Egipta jer je Izrael u međuvremenu dopustio slanje više dobara, a Egipat ih je potopio i uništio. Ipak, ideja o podzemnim tunelima i dalje je živjela, stoga su ih Palestinci nastavili kopati kako bi ih mogli iskoristiti u napadima na Izrael. 

POVEZANI ČLANCI:

- Prekogranični tuneli obično su vrlo rudimentarni, što znači da su jedva fortificirani. Iskopani su u jednokratnu svrhu, a to je invazija na Izrael. Tuneli unutar Gaze su različiti jer ih Hamas redovno koristi. Definitivno su opremljeni za trajniju prisutnost, a tamo se skrivaju i njihove vođe, imaju zapovjedne centre, a sadrže i struju, rasvjetu i željezničke pruge - objasnila je stručnjakinja koja predaje na Sveučilištu Reichmann u Izraelu Daphné Richemond-Barak.

>> GALERIJA Mjesto održavanja Nova festivala u Izraelu nakon masakra

Sword of Jerusalem festival in Gaza
1/17

Kazala je također kako je Hamas posljednjih godina usavršio ''umijeće'' izgradnje tunela i ratovanja i to zbog sirijskih pobunjenika u Alepu i džihadističkih militanata iz ISIS-a čije su taktike preuzimali. Smatra se kako su ti tuneli sagrađeni oko 30 metara ispod površine, a ulazi su im na donjim katovima kuća, džamija, škola i drugih ustanova kako se militante ne bi otkrilo. 

Moguće je kako je Hamas i proteklog vikenda koristio tunele, a neka izvješća pokazala su kako je izlaz iz tunela otkriven neposredno od kibuca Kfar Aza gdje su deseci tunela masakrirani. To bi značilo da je Hamas uspio sagraditi tunel usprkos betonskoj barijeri sa senzorima za detekciju tunela koju su Izraelci napravili. Stručnjakinja tvrdi kako bi to bilo šokantno, ali ne i nemoguće. 

- Zbog toga se tuneli koriste od pamtivijeka u ratu, jer ne postoji način da ih se spriječi - kazala je. 

>> VIDEO Snimka iz zraka Hamasovog napada na glazbenom festivalu

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar patkovic
patkovic
14:45 13.10.2023.

jevrejska vojska se obrukala, nemogu automatski mitraljezi čuvati ljude

SA
samader
10:20 13.10.2023.

Izraelska vlada svjesno je žrtvovala svoje građane, samo da ima opravdanje da počisti 2 miliona Palestinaca sa lica zemlje. Hamas je trojanski konj proizvod izraelske vlade koji je kreiran sa namjerom da makne Arafata. Znamo da je Izrael nosioc novogg svjetskog poretka u obliku tehnokratskog feudalizma i transhumanizma , znamo da stoji iza 9/11, iza korone , znamo da želi pokrenuti III svjetski rat , znamo da stoji iza svjetskih bankara, znamo da želi nametnuti novi digitalni monetarni sustav i zabraniti gotovinu.

BO
BoljiSvijet
09:19 13.10.2023.

Ono kad ne možeš shvatiti da ni najnaprednijom tehnologijom 74 godine nisi u stanju razmišljati o mirnoj budućnosti jer ti je ta ista budućnost na panju...nikad ne idi graditi dom na tuđoj zemlji...imaš puno zemlhe na Južnom polu..tamo se preselite i organizirajte svoju cionističku državu..tamo vas nitko neće napadati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije