Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRejting:

Drugi krug za gradonačelnika Rijeke mogao biti vrlo neizvjestan, SDP-ov kandidat se ne može opustiti

Foto: HRT
1/3
13.05.2021.
u 21:29

Istraživanje je provedeno od 8. do 10. svibnja na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-3 cijela 99% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Nakon što je dugi niz godina Vojko Obersnel vladao Rijekom, ove nedjelje Riječani će birati tko će postati novi gradonačelnik/ica. Prema istraživanju HRT-ovog HRejtinga, sve do posljednjeg izbrojenog listića biti se zanimljiva politička utrka. 

U prvom krugu  Obersnelov dogradonačelnik Marko Filipović dobiva podršku četvrtine Riječana, a gotovo  7% zaostaje nestranački Davor Štimac s oko 18%. Razlika između Štimca i trećeg na rang-listi u okviru je statističke pogreške. Uzme li se usto u obzir i gotovo 8% neodlučnih birača, drugi krug nije toliko daleko ni PGS-ovom Nikoli Ivanušu koji je nadomak 16%

Za njima pak jedva zaostaje HDZ-ov Josip Ostrogović s malo više od 12%. Mostov Marin Miletić ima podršku tek 7,3 posto svojih sugrađana, zbog čega bi drugi krug mogao mu biti nedostižan san.  

Manje od pet posto podrške imaju Ana Blečić Jelenović, Lista za Rijeku - 4,2; Katarina Peović, Radnička fronta - 3,4; Nebojša Zelić, platforma Možemo - 3,1. Manje od dva posto pak imaju Vedran Vivoda, Hrvoje Burić i Antun Antunović. 

Drugi krug

Iako SDP-ov Filipović najbolje prolazi prema anketama u prvom krugu, visok postotak neodlučnih mogao bi znatno utjecati na drugi krug. U tom slučaju njega ugrožavaju dva kandidata. 

Najveća mu je prijetnja svakako Davor Štimac (39,2%) kojega Filipović (42,8%) pobjeđuje s manje od 4% razlike, što je razlika u razini statističke pogreške. Nužno je napomenuti i to da je svaki deseti Riječanin neodlučan, a glasati neće čak oko 8 posto građana. 

Foto: HRT

Ako u drugom krugu bude Filipović i Ivanuš, ishod bi mogao biti neizvjesniji.  Kandidat SDP-a i partnera osvaja 40% (40,0%), a kandidat PGS-a i Laburista 37 i pol (37,5%). Filipović pobjeđuje sa samo dva i pol posto prednosti, a 11 i pol posto je još neodlučnih. Uzevši da su slične brojke i kad je riječ o onima koji neće izaći na birališta. 

Najmanje bi stresna završnica izbora za SDP-ovca Filipovića (52,5%) bila da mu je izazivač HDZ-ovac Ostrogović (25,6%). Filipović pobijeđuje s prednošću od 27%, što je razlika koju ništa ne može ugroziti. 

Izbor gradskog vijeća 

Ankete za Gradsko vijeće pokazuju da u njega ulazi pet opcija. I to dvije su od centra lijevo, a tri od centra desno, međutim ne očekuje se da će itko sakupiti dovoljno za većinu.

Pretočeno u HRejtingove postotke to izgleda ovako: Koalicija SDP/IDS/HSU/HSS - 25 i pol posto (25,5%). HDZ - 14,3. Lista Davora Štimca - 13,5. Savez PGS-a i Laburista - 11,4. I zadnji koji prelazi prag Most - 6,1. Šansu da osvoje mandat imaju još Možemo i Nova ljevica (4,6%) te Lista za Rijeku (4,5%) koji se kreću oko 4 i pol posto.

VIDEO: Sučeljavanje pet kandidata za gradonačelnika Rijeke: Filipović (SDP), Štimac (nezavisni), Miletić (Most), Ivaniš (PGS) i Ostrogović (HDZ)

Komentara 3

JA
jadnatikoza
22:32 13.05.2021.

Rijeka je oduvijek bila liberani grad tolerancije i ponos Hrvatske. Zato desnica nema šanse

BR
brandogdjejemarija
22:23 13.05.2021.

Nema brige za SDP miletic ce mu dati svoje glasove u drugom krugu.

SU
sunce12345
22:02 13.05.2021.

Marin!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije