Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokada Gaze

Dov Tamari: "Zaustavit ćemo svaki brod jer vozi teroriste"

izrael
AFP
03.06.2010.
u 22:20

Irsko plovilo s medicinskom opremom koje plovi prema Gazi neće proći, tvrde u Izraelu

Irski brod nakrcan medicinskom opremom, školskim priborom i propalestinskim aktivistima koji plovi prema Gazi bit će zaustavljen i do odredišta neće doći. Ustvrdio je to u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list bivši šef izraelske vojne obavještajne službe brigadni general Dov Tamari.

Europljani to ne razumiju

– Terorističke skupine počele su se ubacivati u humanitarne organizacije i njihove konvoje počele su iskorištavati, a to Izrael neće dopustiti. Ovakav je način djelovanja terorista novost, takvo što nije dosad zabilježeno. Na žalost, zapadnome svijetu, pogotovo Europljanima, nije jasno da se terorizam ne suzbija policijskim akcijama, već vojnim djelovanjem – kaže Tamari, koji danas radi kao predavač Sigurnosnih studija na Sveučilištu u Tel Avivu, prestižnoj instituciji na kojoj se školuju vodeći kadrovi izraelskih vojnih snaga i obavještajnih službi.

Sličan stav zauzela je i službena izraelska vlada tvrdeći da je flota koju su prije nekoliko dana napali izraelski komandosi preko turske humanitarne organizacije IHH povezana s Al-Qa’idom te da s humanitarnim radom nema puno veze.

Aktivisti su došli ubijati, ali su i došli kako bi bili ubijeni, izjavio je Yigal Palmor, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

Nije bilo oružja

I sami Izraelci ipak priznaju da na šest napadnutih brodova nije nađeno oružje ili eksploziv kakav se povezuje s teroristima, no tvrde da je cilj bio uvesti aktiviste u Gazu, ali i isprovocirati akciju izraelske vojske kako bi se privukla pozornost svjetskih medija.

– Treba znati da mi ovdje ne vodimo klasični, već asimetrični rat. Ne bore se ovdje dvije države, već teroristi dolaze u Izrael kako bi ubijali nemuslimane, potpuno svejedno bili oni kršćani ili Židovi, a tu činjenicu danas razumije vrlo malo vlada u svijetu. Al-Qa’idu ne zanima teritorij, njih zanima širenje ekstremnog, fundamentalističkog islama. Slična iskustva i vi ste prošli u Hrvatskoj, u sukobu otprije dvadesetak godina kada su vas napadali samo zato što ste druge nacije. Vjerujem da je vama lakše razumjeti situaciju u kojoj se mi nalazimo, upravo zbog tog lošeg iskustva – kaže Tamari, koji je za šefa izraelske obavještajne službe postavljen čim je osnovana nakon Jomkipurskog rata s Egiptom i Sirijom.

Ključne riječi

Komentara 127

OB
-obrisani-
01:59 04.06.2010.

komentarcina dana

UK
Ugo Kajvez
22:49 03.06.2010.

\"Biden: Izrael je imao pravo pregledati te brodove\" . To je onaj tip skojim je RH best buddies jel ? .......... pa kaj nije hrvatska između 41-45g. prošlog stoljeće isto bila best buddies sa jednom drugom svijetskom silom ?

OB
-obrisani-
14:39 04.06.2010.

Penicilin , zašto si toliko glup uvijek? Ne shvaćaš da te Leonida provocira a ti si uvijek na udici prvi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije