Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Doru prate GPS ogrlicom. Uz hrvatsku granicu pušten i Goru

Doru bi trebao poslužiti za razmnožavanje i "osvježavanje" krvi populacije risova koji su se međusobno razmnožavali 45 godina
16. svibnja 2019. u 23:21 1 komentara 811 prikaza
Ris Doru
Foto: Vedran Slijepčević

Deset dana nakon što je u šumu u Nacionalnom parku Risnjak pušten ris Doru, u Sloveniji je iz privremene nastambe u divljinu pušten i ris Goru. Boravište mu je u Loškom potoku, blizu granice s Hrvatskom.

Ris pušten u divljinu pored Nacionalnog parka Risnjak SPAŠAVANJE POPULACIJE Ris iz Rumunjske pušten u divljinu u Nacionalnom parku Risnjak

Doru i Goru uhvaćeni su u Rumunjskoj krajem veljače u sklopu međunarodnog projekta LIFE Lynx, čiji je dugoročni cilj spriječiti izumiranje populacije risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama. Stručnjaci to planiraju postići naseljavanjem četiri životinje iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku te deset u Sloveniju.

Doru koji je 4. svibnja pušten na Risnjaku na sebi nosi GPS ogrlicu koja je programirana tako da se svaki dan četiri puta spoji sa satelitom i zabilježi lokaciju na kojoj se nalazi. Ubrzo nakon puštanja signal je zabilježen u blizini planinarskog doma pod vrhom Risnjaka.

– Šume Gorskog kotara iznimno su guste i pokrivenost GSM signalom je sporadična. Putevi kojima se risovi kreću su često loše pokriveni pa nas ne čudi što moramo pričekati nekoliko ciklusa spajanja ogrlice na mrežu prije nego što uspješno pošalje prikupljene podatke – kažu sudionici u projektu.

Crnonogi tvor Izumiranje vrsta Odgovorni smo za nestanak milijun vrsta o kojima i sami ovisimo

Na komentar da je bolje skrivati lokacije na kojima se Doru kreće ističu da ne žele ništa skrivati, već žele razvijati svijest o ugroženosti risa i graditi suradnju sa svim interesnim skupinama. GPS ogrlica teška je oko 300 grama i ne smeta mu prilikom kretanja i lova.

Doru i Goru služit će ponajprije za razmnožavanje i “osvježavanje” krvi populacije risova koji su se međusobno razmnožavali 45 godina, otkako je u Kočevju 1973. u prirodu pušteno šest jedinki iz Slovačke koje su i osnovale populaciju risova na području Dinarida. Na jesen će se u Rumunjskoj i Slovačkoj pokušati uloviti novi risovi za Hrvatsku i Sloveniju.

Policajci riskirali život u bujici i spasili tri žene i psa

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Matrix5:

    Samoda se Doru i Goru ne zapetljaju u žilet zicu