Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ris iz Rumunjske pušten u divljinu u Nacionalnom parku Risnjak

Doru je prošlog vikenda, odmah po dolasku iz Rumunjske, pušten u divljinu na tajnoj lokaciji u Nacionalnom parku Risnjak.
06. svibnja 2019. u 10:48 3 komentara 674 prikaza
Ris pušten u divljinu pored Nacionalnog parka Risnjak
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Dobro nam došao Doru! Uživaj u našim šumama", napisali su članovi tima koji je sudjelovao u puštanju u prirodu prvog risa u sklopu međunarodnog projekta spašavanja dinarske i jugoistočne alpske populacije te najveće europske mačke.

Crnonogi tvor Izumiranje vrsta Odgovorni smo za nestanak milijun vrsta o kojima i sami ovisimo

Doru je prošlog vikenda, odmah po dolasku iz Rumunjske, pušten u divljinu na tajnoj lokaciji u Nacionalnom parku Risnjak, kao prvi od četiri risa koje će se u sklopu Life Lynx projekta dovesti u Hrvatsku. Ulovljen je prije nekoliko mjeseci i već bi prije bio dovezen u Hrvatsku da nije obolio od parvovorize, mačje kuge. Uz njega, testiran je ris i Goru koji je završio u Sloveniji.

- Doru je prebolio parvovirozu bez vidljivih simptoma i sad je njegov organizam stvorio doživotnu otpornost na ovu bolest. Goru nije bio pozitivan ni prvi put, ali smo ga zadržali u karanteni i ponovno testirali kako bismo se uvjerili da u vrijeme prvog testiranja nije bio u fazi inkubacije - kažu članovi međunarodnog projektnog tima.

I ris Goru je u Sloveniju stigao prije nekoliko dana i smješten je u karantensku nastambu u lovištu kojim gospodari lovačko društvo Loški Potok, gdje će provesti još neko vrijeme radi prilagodbe na novu okolinu prije ispuštanja.

Poskok BORAVAK U PRIRODI Zmije se bude iz zimskog sna, evo što vam je činiti ako naiđete na jednu

Life Lynx projekt provodit će se do 2024. godine, do kad će se 14 životinja iz Karpata naseliti u Sloveniju, Hrvatsku i Italiju. Ris je jedna od najugroženijih životinjskih vrsta u Hrvatskoj, a jedina mogućnost za opstanak je naseljavanje životinja iz druge, stabilne populacije, kako bi se “osvježila” krv. Ris je u većem dijelu Europe nestao početkom 20. stoljeća zbog prekomjernog lova.

Prije 46 godina lovci iz Slovenije organizirali su puštanje šest životinja ulovljenih u Slovačkoj u uzgojno lovište Medved pokraj Kočevja. Sve tri naseljene ženke su imale mlade već prve godine i populacija je brzo rasla, pa su se u nekoliko godina risovi iz proširili u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Austriju i Italiju. Na žalost, od 90-ih godina njihov broj opada ponajviše zbog parenja u srodstvu. Procjenjuje se da je danas u Hrvatskoj između 30 i 40 risova.

Klepetan i Malena MALENA OČAJNA Klepetana nema osam dana, je li priči došao kraj?

Projekt u Hrvatskoj provode Veterinarski fakultet u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga BIOM. Uspješnost naseljavanja pratit će znanstvena istraživanja, koja će uključivati i praćenje naseljenih životinja i potomaka uz pomoć GPS ogrlica.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar Django
    Django:

    Dok ne naleti na žilet žicu.

  • Arger:

    A gdje su zavrsili nasi Risevi kojih je prije 10-ak godina bilo preko nekoliko tisuca. Gledam onaj program Lov i Ribolov i tamo lovci iz Srbije kazu kako im je lov risa u Hrvatskoj visestruko isplativiji nego npr. u Bugarskoj ... prikaži još! ili Rumunjskoj.Onda pitanje za lovacki savez RH....gdje su zavrsili nasi domaci,autohtoni risovi?