Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

DORH: U slučaju Buljubašić nema dokaza protiv nikoga iz HDZ-a

Otvoreno je pitanje je li Mravaka na zloporabu položaja tešku 700.000 kuna potaknuo sam Buljubašić ili netko drugi. Buljubašić je kao “dužnika” spominjao Sanadera.
25. rujna 2009. u 18:30 1 komentara 1 prikaza
rade buljubašić
Foto: Saša Zinaja

U zahtjevu za istragu protiv predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravaka i još četvorice njegovih suradnika, redom rukovoditelja u tom javnom poduzeću, a koje se sumnjiči da su pogodovanjem HDZ-ovcu Radi Buljubašiću HEP oštetili za gotovo 700.000 kuna, nedostaje barem jedna osoba – onaj tko je HEP-ovce nagovorio da Buljubašiću čine nezakonite usluge.

Istraga će dati odgovor
Na naše pitanje zašto nema kaznenog postupka protiv poticatelja, u Državnom odvjetništvu odgovaraju da se s Buljubašićem obavio razgovor o tome, ali da protiv njega nije bilo dokaza, kao ni protiv nekog drugog iz HDZ-a.

Kažu da zato protiv Mravaka i njegovih suradnika postoji cijeli niz materijalnih dokaza te da će se u istrazi rasvijetliti i pitanje tko je poticatelj. Buljubašić je povratnik iz Australije, gdje je bio predsjednik Koordinacije HDZ-a Australije i Novog Zelanda. Riječ je o "starom" HDZ-ovcu koji je zadužio stranku jer je za nju svojedobno prikupljao sredstva u iseljeničkoj zajednici. Kada se 2006. godine odlučio vratiti u domovinu, očekivao je da mu se stranka oduži.

Stoga, kada se otkrilo da je Buljubašić fiktivno zaposlen u HEP-u, da tamo uredno prima plaću i ima na raspolaganju službeni mobitel, a da na posao, umjesto u HEP, dolazi u središnjicu HDZ-a, povratnik iz Australije nije razumio u čemu je problem. Medijima je bez sustezanja priznao da su mu stan i posao obećani nakon što je uz Branimira Glavaša i ostale, Ivi Sanaderu omogućio unutarstranačku pobjedu nad Ivićem Pašalićem.

Novinarima je također odmah priznao da je na plaći u HEP-u te da je nekoliko dana tamo, a nekoliko u HDZ-u, gdje se brinuo za članstvo stranke u kojoj je bio član Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća. Policijskom istragom utvrđeno je da je od svibnja 2006. do kolovoza 2009. godine, koliko je bio u HEP-u, plaćom koju je primao za nerad, ali i mogućnošću da po 30 posto nižoj cijeni od tržišne otkupi stan u središtu Zagreba, HEP oštećen za gotovo 700.000 kuna.

Poticatelj se mora naći
Zbog toga je protiv Mravaka i četvorice njegovih suradnika podnesen istražni zahtjev zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe službenog položaja i ovlasti. Bit ovoga kaznenog djela je da su oštetili jednu instituciju da bi drugoj osobi priskrbili korist. No, u kaznenom postupku nedostaje osoba koja je potaknula Mravaka da Buljubašiću priskrbi korist.

– Kada je riječ o ovom kaznenom djelu, gotovo se uvijek ide u postupak i protiv osobe koja je poticala na zloporabu – kaže odvjetnica Jasna Novak, vrsna poznavateljica kaznenopravne materije, čiji je odgovor načelan jer odbija govoriti o ovome slučaju.

Unatoč kaznenom postupku, ostalo je otvoreno pitanje je li Mravaka na kazneno djelo potaknuo Buljubašić tako što je izravno od njega tražio da mu se oduži ili je to za njega učinio netko drugi. U svojim je izjavama HDZ-ov vojnik, kako se nazvao, spominjao bivšeg premijera Sanadera kao osobu koja mu je dužna uslugu.

Nadzorni odbor HEP-a potvrdio je danas L

Nadzorni odbor HEP-a potvrdio je danas Lea Begovića za novog predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede. Begović je do danas bio predsjednik Nadzornog odbora, ali nakon smjene Ivana Mravaka Vlada ga je imenovala za novog direktora.

Nadzorni odbor za svog novog predsjednika izabrao je saborskog zastupnika HDZ-a Krešimira Ćosića. Budući da djelo zloporabe položaja i ovlasti za koje se goni Mravaka ide u kaznena djela iz nadležnosti USKOK-a, a da se na njih od 1. srpnja primjenjuje efikasniji Zakon o kaznenom postupku, postavilo se pitanje zašto se predsjednika uUprave HEP-a goni po starome.

Odvjetnica Jasna Novak kaže da po Zakonu o USKOK-u u njihovu nadležnost djelo zloporabe položaja i ovlasti ide kad ga počini službena osoba (dužnosnik, ministar, državni tajnik, ravnatelj...), dok je Mravak odgovorna osoba.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • 2u8:

    Al se komentarise?!Pa i nema se tu sta komentarsat; da je kaki gologuzan krivo parkiro platijo bi cca 250 slavujceka,vako se zajebavat za tricavi sedamsto ijada kuna, a obaska tu su i sudski troskovi itd.