Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedostaje osoba koja je potaknula Mravaka na zloporabu položaja

DORH: U slučaju Buljubašić nema dokaza protiv nikoga iz HDZ-a

rade buljubašić
Saša Zinaja
Autor
Ivanka Toma
25.09.2009.
u 18:30

Otvoreno je pitanje je li Mravaka na zloporabu položaja tešku 700.000 kuna potaknuo sam Buljubašić ili netko drugi. Buljubašić je kao “dužnika” spominjao Sanadera.

U zahtjevu za istragu protiv predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravaka i još četvorice njegovih suradnika, redom rukovoditelja u tom javnom poduzeću, a koje se sumnjiči da su pogodovanjem HDZ-ovcu Radi Buljubašiću HEP oštetili za gotovo 700.000 kuna, nedostaje barem jedna osoba – onaj tko je HEP-ovce nagovorio da Buljubašiću čine nezakonite usluge.

Istraga će dati odgovor
Na naše pitanje zašto nema kaznenog postupka protiv poticatelja, u Državnom odvjetništvu odgovaraju da se s Buljubašićem obavio razgovor o tome, ali da protiv njega nije bilo dokaza, kao ni protiv nekog drugog iz HDZ-a.

Kažu da zato protiv Mravaka i njegovih suradnika postoji cijeli niz materijalnih dokaza te da će se u istrazi rasvijetliti i pitanje tko je poticatelj. Buljubašić je povratnik iz Australije, gdje je bio predsjednik Koordinacije HDZ-a Australije i Novog Zelanda. Riječ je o "starom" HDZ-ovcu koji je zadužio stranku jer je za nju svojedobno prikupljao sredstva u iseljeničkoj zajednici. Kada se 2006. godine odlučio vratiti u domovinu, očekivao je da mu se stranka oduži.

Stoga, kada se otkrilo da je Buljubašić fiktivno zaposlen u HEP-u, da tamo uredno prima plaću i ima na raspolaganju službeni mobitel, a da na posao, umjesto u HEP, dolazi u središnjicu HDZ-a, povratnik iz Australije nije razumio u čemu je problem. Medijima je bez sustezanja priznao da su mu stan i posao obećani nakon što je uz Branimira Glavaša i ostale, Ivi Sanaderu omogućio unutarstranačku pobjedu nad Ivićem Pašalićem.

Novinarima je također odmah priznao da je na plaći u HEP-u te da je nekoliko dana tamo, a nekoliko u HDZ-u, gdje se brinuo za članstvo stranke u kojoj je bio član Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća. Policijskom istragom utvrđeno je da je od svibnja 2006. do kolovoza 2009. godine, koliko je bio u HEP-u, plaćom koju je primao za nerad, ali i mogućnošću da po 30 posto nižoj cijeni od tržišne otkupi stan u središtu Zagreba, HEP oštećen za gotovo 700.000 kuna.

Poticatelj se mora naći
Zbog toga je protiv Mravaka i četvorice njegovih suradnika podnesen istražni zahtjev zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe službenog položaja i ovlasti. Bit ovoga kaznenog djela je da su oštetili jednu instituciju da bi drugoj osobi priskrbili korist. No, u kaznenom postupku nedostaje osoba koja je potaknula Mravaka da Buljubašiću priskrbi korist.

– Kada je riječ o ovom kaznenom djelu, gotovo se uvijek ide u postupak i protiv osobe koja je poticala na zloporabu – kaže odvjetnica Jasna Novak, vrsna poznavateljica kaznenopravne materije, čiji je odgovor načelan jer odbija govoriti o ovome slučaju.

Unatoč kaznenom postupku, ostalo je otvoreno pitanje je li Mravaka na kazneno djelo potaknuo Buljubašić tako što je izravno od njega tražio da mu se oduži ili je to za njega učinio netko drugi. U svojim je izjavama HDZ-ov vojnik, kako se nazvao, spominjao bivšeg premijera Sanadera kao osobu koja mu je dužna uslugu.

Ključne riječi

Komentara 1

2U
2u8
19:00 25.09.2009.

Al se komentarise?!Pa i nema se tu sta komentarsat; da je kaki gologuzan krivo parkiro platijo bi cca 250 slavujceka,vako se zajebavat za tricavi sedamsto ijada kuna, a obaska tu su i sudski troskovi itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije