Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki predsjednik

Trump će večeras proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom

jeruzalem
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
06.12.2017.
u 10:19

Unatoč brojnim upozorenjima iz Europe i arapskog svijeta, Trump će svoju odluku objaviti u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu

Američki predsjednik Donald Trump večeras će objaviti da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad, objavio je viši dužnosnik njegove administracije, u potezu koji će vjerojtano izazvati nestabilnost, a možda i potaknuti nasilje na Bliskom istoku, javljaju agencije.

Unatoč brojnim upozorenjima iz Europe i arapskog svijeta, Trump će svoju odluku objaviti u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Objavit će i početak procesa selidbe američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, svetog grada triju vjera koji i Izraelci i Palestinci smatraju svojim glavnim gradom. Preseljenje veleposlanstva, doduše, moglo bi trajati nekoliko godina jer SAD nema adekvatnu zgradu u koju bi mogao smjestiti cijelo veleposlanstvo pa će je morati izgraditi, piše Reuters.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

jeruzalem
1/9

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo bi desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Njemačka, Francuska, EU, arapski svijet i, naravno, Palestinci u utorak su redom upozoravali Trumpa da to ne čini.

Danas su im se pridružili Papa Franjo, službeni London i iranski ajatolah.

"Priznavanje prava svim narodima u Svetoj Zemlji primarni je uvjet za dijalog", rekao je Franjo skupini Palestinaca u Vatikanu u srijedu ujutro.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da London zabrinuto gleda na američku najavu. "Mislimo da bi Jeruzalem trebao biti dio konačnog rješenja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa do kojeg mora doći dijalogom".

Predstavnik palestinske uprave u Londonu Manuel Hasasin u razgovoru za BBC oštro je komentirao Trumpovu najavu. "To bi bila objava rata. Poljubac smrti rješenju s dvije države", kazao je.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei kazao je da je najava priznanja Jeruzalema izraelskim glavnim gradom znak američkog neuspjeha i nesposobnosti.

Komentara 14

SX
sudbina x
11:54 06.12.2017.

Pa i Srbija je okupirala pola Bosne i pretvorila to u genocidnu tvorevinu nazvanu Republika Srpska...

OK
okvarbudovič
14:09 06.12.2017.

i taj tramp ima mozak amebe s posebnim potrebama.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
13:55 06.12.2017.

To je maslo trbavog saudijskog kralja doktatora.Inati se Iranu. Iran se tehnoloski I razvija I tako ce ih pobjediti .Saudijcima I Izraelcima dolazi glad kad presusi nafta I propane petrodolar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije