Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Trump će vjerojatno priznati Jeruzalem za glavni grad Izraela sljedeći tjedan

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
01.12.2017.
u 20:40

Palestinci žele Istočni Jeruzalem za glavni grad buduće države, a međunarodna zajednica ne priznaje izraelsko polaganje prava na cijeli grad

Američki predsjednik Donald Trump će vjerojatno održati govor u srijedu priznajući Jeruzalem za glavni grad Izraela, rekao je u petak visoki američki dužnosnik, okončavajući tako desetljeća američke politike na Bliskom istoku.

Dva dužnosnika administracije rekli su u četvrtak da čak i ako Trump razmatra sporno proglašenje Jeruzalema za glavni grad Izraela, očekuje se da ponovno odgodi realizaciju svojega obećanja iz izborne kampanje o preseljenju američkog veleposlanstva tamo iz Tel Aviva.

Palestinci žele Istočni Jeruzalem za glavni grad buduće države, a međunarodna zajednica ne priznaje izraelsko polaganje prava na cijeli grad.

Ova odluka mogla bi ozbiljno potkopati napore američke administracije, koje predvodi Trumpov zet i visoki savjetnik Jared Kushner, da obnovi izraelsko-palestinske mirovne pregovore koji su već odavno u zastoju.

Visoki dužnosnik je uz uvjet da ostane neimenovan rekao kako odluka još nije konačna i da bi se još mogla promijeniti.

Trump će vjerojatno nastaviti politiku svojih prethodnika potpisivanja šestomjesečnog odustajanja od primjene zakona iz 1995. koji traži da se američko veleposlanstvo preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem, rekli su dužnosnici u četvrtak.

No među mogućnostima koje se razmatraju je i da Trump naredi suradnicima da razviju dugoročniji plan za preseljenje veleposlanstva kako bi jasno dao na znanje svoju namjeru da to na kraju i učini, rekli su dužnosnici.

Ključne riječi

Komentara 5

MT
mile the king
00:25 02.12.2017.

izdrkotina jevrejska, jos im poopusi na CCN-u, podrska iranu i svim hriscanima- da dovrsimo konacno resenje.

JI
jimpx131
09:47 02.12.2017.

Živio Izrael!!

CE
centirion
01:40 02.12.2017.

God Bless Izrael I Jerusalem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije