Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priče iz Kijevskog rodilišta

Dok oko rodilišta fijuču granate, ukrajinske majke na svijet donose djecu rata

Novorođenčad
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/8
03.03.2022.
u 11:36

– Oko 70 posto osoblja stalno je ovdje. Rade u smjenama. Jedina je razlika u tome što porođaji koji inače dulje traju znaju početi na odjelu, a završiti u skloništu – opisao je ravnatelj rodilišta nove uvjete u kojima rade

Sjedeći na improviziranom krevetu u tmurnom podzemnom hodniku, trudnica Alena Šinkar čita knjigu pokušavajući se smiriti.  Ukrajinka se nalazi u kijevskom rodilištu i čeka porođaj u gradu pod opsadom raketa i granata, živci su joj na rubu pucanja. 

– Ne bih trebala sada biti pod stresom i pokušavam se 'skulirati', ali ovo što se događa strašno je – rekla je novinarima Reutersa. 

– Živimo u zbiljskom paklu. Nikad nisam zamišljala da je ovako nešto moguće u 21. stoljeću – osvrnula se na rusku invaziju na Ukrajinu usred koje će na svijet donjeti dijete. Dijete rata.

Do nje je žena koja je upravo rodila carskim rezom i hitno je prevezena u podzemni hodnik jer je počelo bombardiranje. Hodnik je pun mladih majki s novorođenčadi djecom u naručju. Jula, koja je rodila sina 28. veljače, hvali bolničko osoblje. 

– Ovdje smo sigurne. Liječnici i sestre najbolji su na svijetu i jako smo ponosni na njih – rekla je.

Ravnatelj Dmitro Govsejev kaže da većina osoblja nije napuštala rodilište otkako je počela invazija. 

– Oko 70 posto osoblja ovdje je stalno. Rade u smjenama. Jedina je razlika što porođaji koji inače dulje traju znaju početi na odjelu, a završiti u skloništu – opisao je nove uvjete u kojima rade.

Alena se prisjeća početka napada. Ona je zbog čuvanja trudnoće bila u rodilištu i prije invazije.

– Probudila sam se u pet ujutro zbog udara rakete. Čula sam eksploziju i vrisak žena. Tako je počelo. I nisam mogla vjerovati. Mislila sam da je noćna mora, ali nije, takav nam je sada život – kazala je. 

– Nadam se da će ovaj živjeti u miru – rekla je milujući si trbuh.

VIDEO U Kijevu se stvaraju sve duži redovi za hranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije