Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobronić se kandidira za predsjednika Vrhovnog suda

Prema njegovoj prvostupanjskoj presudi svi su se CHF krediti trebali konvertirati u kunske, s početnom fiksnom kamatnom stopom.
30. srpnja 2021. u 21:17 3 komentara 5874 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Radovan Dobronić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, prijavit će se na treći javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda.

Vrhovni sud UBOJSTVO SRPSKIH CIVILA Vrhovni sud potvrdio kaznu Rajku Kričkoviću za ratni zločin nakon 'Oluje'

– Predat ću prijavu sljedeći tjedan. Nemam namjeru odustati – potvrdio nam je Dobronić, koji će se detaljnije očitovati o tome nakon što i formalno prijavi kandidaturu.

Rok za prijave istječe 6. kolovoza. Proteklih nekoliko dana kandidature su najavili i Ivan Turudić, bivši šef Županijskog suda u Zagrebu, i Ivan Mrčela, v. d. predsjednika Vrhovnog suda. Iza Radovana Dobronića stoje dužnici kredita kojima je svojom prvostupanjskom presudom o ništetnosti valutne klauzule i promjenjive kamatne stope otvorio put naknadi štete za preplaćene kredite.

Prema njegovoj prvostupanjskoj presudi svi su se CHF krediti trebali konvertirati u kunske, s početnom fiksnom kamatnom stopom. Odluci bez presedana svi su sa skepsom tada prognozirali rušenje na drugom stupnju, što se dijelom i dogodilo kad su Visoki trgovački sud i Vrhovni sud odbacili tužbeni zahtjev u dijelu koji se tiče valutne klauzule, no potvrđena je nepoštenost promjene kamatne stope. Bitka je išla sve do Ustavnog suda, koji je predmet vratio na ponovno odlučivanje Vrhovnom sudu.

Upravo je taj, najviši sud, čije bi vođenje želio preuzeti, potvrdio njegovu prvostupanjsku presudu i time zaključio bitno poglavlje u borbi za prava potrošača u financijskim institucijama.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • Deleted user:

    g.dobronic je najbolji izbor za predsjednika vs ...bez njegove pravne razboritosti mnogi hrvati bi zbog tzv. franka bi bili u duznickom ropstvu i iselilo bi se jos 50 ak tisuca ljudi...

  • Lisa:

    najbolji izbor. zato i nema šanse

  • marioraos:

    Niti započelo nije a PLENKOŠENKOVI, već rade na eliminaciji...Da se razumijemo i ZOKI, je opak...u smislu ZLOUPORABE PRAVOSUDNOG APARATA, u obračune sa svima koji im interesno/SDP-eu i koalicijskim nekada HNS-om/stanu na put...No Plenky je nadmašio i samog , POL POTA:)! ... prikaži još!! Sve skupa :1+1=POLITIKA UPRAVLJA KOMPLETNIM PRAVOSUĐEM I ODLUKAMA SUDOVA I PROGONIMA I BILO ČIME što se tiče "KRIVOSUĐA" u HR...Samo male nebitne pričice se sude , "pošteno".