Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDOVANJE Tonči Majica presudio Ini, a sad čeka da Ustavni presudi njemu

Dobio sam otkaz jer sam sudio pošteno

10.02.2009.
u 15:51

Idem do kraja, pravda će pobijediti - kaže Tonči Majica, bivši prekršajni sudac u Sisku, kojemu Državno sudbeno vijeće nije produžilo mandat. Majica čeka ishod ustavne tužbe protiv rješenja Visokog upravnog suda, koji je potvrdio odluku DSV-a.

Taj 61-godišnjak, u pravosuđu i odvjetništvu je više od 30 godina, a 1986. bio je prvi osnivač odvjetničke tvrtke u tadašnjoj državi. Bio je odvjetnik, u ratu hrvatski dragovoljac, nakon toga je odbijen na 40 natječaja za suce u Zagrebu, a 2003. godine došao je u sisački Prekršajni sud.

Prekvalitetno
- Mandat mi je bio pet godina nakon kojih DSV trajno imenuje suca. Ustajao sam u 5.30 da bih na vrijeme došao na posao iz Zagreba u Sisak. Dočekala me hrpa neriješenih predmeta pred zastarom, a dolazili su i novi predmeti. Radio sam s veseljem, prije sam se bavio i kaznenim pravom, što je bilo poželjno s obzirom na novi Zakon o prekršajima, a procesi iz radnih odnosa bili su mi specijalnost.

 Predsjednik suda je tražio što više riješenih predmeta spočitavajući mi da sam obrazloženja presuda pisao prekvalitetno - kazuje Majica. Idila je trajala, drži bivši sudac, do njegova preuzimanja predmeta tužbe protiv INA Rafinerije i njenog onečišćenja okoliša u Sisku. Tada su kola krenula nizbrdo.

- Zabranili su mi kopiranje dokumenata koji su bili dokazni materijal, a to mi je priopćila čistačica. Bilo je i drugih progona, sve se pretvorilo u klasičan mobbing. Najteže mi je bilo kada je suradnica predsjednika Suda drugi dan nakon pokopa mog oca zatražila dokaz da sam pokopao oca jer će mi u protivnom pisati neopravdan izostanak - ogorčen je Majica.

Osudio moćnu Inu
Osudio je INA Rafineriju i odgovornu osobu, a do isteka mandata svi događaji su ga nagnali da razmišlja ostati vjeran sudačkoj prisegi ili se okrenuti politici.

- Odabrao sam prvo i u dva navrata dobio prijetnje prebijanjem palicama, a jedanput je jedan automobil pokušao izgurati s ceste moj. I jedno i drugo i danas je predmet kaznenog postupka - kaže Majica.

Unatoč dobrim rezultatima, predsjednik suda ga je ocijenio niskom ocjenom, ali Sudačko ga je vijeće ocijenilo vrlodobrom ocjenom. Predsjednik je tada preinačio svoju lošu ocjenu u dobru.

- Međutim, DSV mi na temelju statističkih podataka iz Prekršajnog suda u Sisku nije produžio mandat i ostao sam bez posla - zavšava Tonči Majica.


Moju mirovinu pojede saborski pas

- U statistici nije stajalo da sam posla izostao opravdano, pa je prosjek u toj godini naizgled bio mali. A sada, dok čekam ishod žalbi, rasprodajem djedovinu jer nemam prihoda, i čekam mirovinu koja će bez dodataka biti 1850 kuna. Toliko pojede pas nekog saborskog zastupnika. Bude li prihvaćena moja ustavna tužba, vraćam se u sudnicu - kaže Majica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije