Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dječak umro od gripe, majka ga liječila prema savjetima iz Facebook grupe

Liječila ga je tako uljem peperminta, vitaminom C i lavandom, a kada je vidjela da to ne pomaže, pitala je u grupi što još može napraviti. Odgovorili su joj da djecu doji i daje im borovnice i timijan, na što je ona kazala: “Sjajno, probat ću s tim.”
07. veljače 2020. u 11:45 22 komentara 59262 prikaza
Ilustracija
Foto: GettyImages

Četverogodišnji dječak iz SAD-a preminuo je ovaj tjedan od gripe nakon što njegova majka nije potražila liječniku pomoć iako je dijete bilo bolesno danima. Umjesto toga, pokušavala ga je izliječiti "prirodnim putem" s pomoću savjeta koje je pronašla u jednoj Facebook grupi koja okuplja ljude koji se oštro protive cijepljenju.

gripa na samom vrhuncu Gripa prepolovila razrede i vrtićke grupe. Od 11.000 oboljelih, njih 6700 su djeca

Gorljivi protivnici cijepljenja sve češće za širenje svoje propagande biraju Facebook kao platformu s kojom mogu doprijeti do širokog kruga ljudi. Pojavile su se tako brojne Facebook grupe u kojima se šire neprovjerene i lažne informacije te savjeti o liječenju. U jeku širenja gripe koja trenutačno vlada u raznim dijelovima svijeta, pojavili su se tako i savjeti vezani uz liječenje gripe u grupi "Spriječite obavezno cijepljenje" (Stop Mandatory Vaccination), koja ima više od 139.000 korisnika iz SAD-a.

Ilustracija vrhunac u veljači? Gripa je blaža nego lani, evo koga najviše pogađa ove sezone

Nedavno se tamo oglasila majka četverogodišnjeg dječaka kojemu nije bila još dijagnosticirana gripa, ali je imao povišenu temperaturu i napadaje. Drugo dvoje djece imalo je dijagnosticiranu gripu te je liječnik propisao Tamiflu za sve ukućane. Radi se o lijeku koji se najčešće propisuje za liječenje gripe jer ublažava simptome i ubrzava oporavak. No protivnike cijepljenja zabrinjavaju njegove nuspojave pa se protive njegovu uzimanju zbog čega majka nije podignula lijek iz ljekarne. Ispod objave majke bilo je 45 komentara. Nijedan od njih nije uključivao savjet da potraži medicinsku pomoć. Liječila ga je tako uljem peperminta, vitaminom C i lavandom, a kada je vidjela da to ne pomaže, pitala je u grupi što još može napraviti. Odgovorili su joj da djecu doji i daje im borovnice i timijan, na što je ona kazala: “Sjajno, probat ću s tim.” No, dijete je u međuvremenu završilo u bolnici te umrlo nakon četiri dana, piše NBC News.

Kninska bolnica Preminuo u KBC -U SPLIT Dječak dobio najtežu komplikaciju gripe. Pedijatar: Takve stvari nemoguće je predvidjeti

Inače, prema podacima američkog Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti, ove godine gripa u većoj mjeri od prosjeka pogađa djecu, a do sada je zabilježeno čak 68 slučajeva smrti djece. Iz Odjela za javno zdravstvo i okoliš u Coloradu potvrdili su da je dječak umro od gripe, no nisu imali informacije o tome je li cijepljeno protiv te bolesti. 

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.