Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Divjak: Ako epidemiološka situacija to dopusti, matura će se održati u lipnju

Napomenula je da je s nekim rektorima i dekanima obavila neformalne konzultacije, s nekima ih čeka te je apelirala na Rektorski zbor da se ove konzultacije obave na vrijeme.
17. travnja 2020. u 14:36 2 komentara 197 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak kako je najizglednije da će se obavezni predmeti državne mature polagati od 8. do 29. lipnja, te najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će gimnazijalcima omogućiti završnost.

Blaženka Divjak UZ SVE ZAŠTITNE MJERE Divjak: Polaganje državne mature u lipnju je naš prvi scenarij

Najizgledniji je scenarij da se obavezni predmeti državne mature polažu u vremenu od 8. do 29. lipnja i o tome razgovaramo s epidemiolozima, kako bismo zadovoljili uvjete da se obavezni dio državne mature provede, poručila je ministrica Divjak maturantima u videu objavljenom na njezinoj stranici na Facebooku.

Taj dio je važan jer predstavlja završnost za gimnazijalce, koji bez polaganja obaveznih ispita na državnoj maturi ne mogu završiti srednju školu, kazala je Divjak.

Blaženka Divjak NASTAVA NA DALJINU Divjak: Ministarstvo izradilo 1200 video lekcija i 100 sati programa

Drugi dio državne mature, izborni predmeti, važni su zbog upisa na visoka učilišta, no tu se traži balans kako bi se vidjelo što je nužno da se upisi provedu, a da se pritom maturante previše optereti te da se ne prekrše epidemiološki uvjeti, rekla je ministrica i dodala da se o tome pokušava razgovarati s rektorima i dekanima.

Napomenula je da je s nekim rektorima i dekanima obavila neformalne konzultacije, s nekima ih čeka te je apelirala na Rektorski zbor da se ove konzultacije obave na vrijeme.

Blaženka Divjak POSLJEDICE KORONE Blaženka Divjak: Ukidanje mature posljednja opcija, esej se neće pisati u svibnju

Divjak je istaknula da se maturantima mora osigurati završnost, bez obzira na to kakva bila situacija s epidemijom. Da bi se u tome uspjelo, najavila je da će sljedeći tjedan na sjednici Vlade biti izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će omogućiti "sigurnosnu mrežu" kako bi se osigurala završnost za gimnazijalce, a s tim u vezi i mogućnost upisa na visoka učilišta te uspješnost na tržištu rada.

VIDEO: Ministrica Blaženka Divjak održala konferenciju za medije

Ilustracije COVID-19 amabulante
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ
Jedna osoba preminula u Zadru, a jedna u Splitu. U Zagrebu 36 novooboljelih
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
  • Deleted user:

    Ma mogu i do godine i tako ih ne čeka odmah radno mjesto poslije školovanja.

  • Avatar mars3486
    mars3486:

    U lipnju. Bravo. A još se i ne zna sigurno. Neka maturanti imaju samo tjedan-dva. Dosta im to.