Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijana Šobota iz Bruxellesa:

Hvala Bogu da sam jutros odlučila zdravo živjeti i ići pješice pa sam tako izbjegla metro

dijana šobota
Foto: Privatni album
22.03.2016.
u 16:43

Među kolegama s kojima je blokirana u zgradi vladalo je ogorčenje, zabrinutost i šok. – Sad je svima primarna briga kako i kada napustiti Bruxelles jer je cijeli grad blokiran – kazala je Dijana Šobota

U Bruxellesu se danas, u zgradi Europskog ekonomskog i socijalnog odbora, poslovno zatekla izvršna tajnica za međunarodne odnose Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, 37-godišnja Dijana Šobota, koja je bila na sjednici Upravljačkog odbora Europske konfederacije sindikata (ETUC).

– Za napad sam saznala po dolasku u zgradu. Odmah su sve blokirali. Tada se znalo samo za eksploziju na aerodromu, no odmah smo dobili informaciju i o napadima na metro stanice koje su u našoj blizini, u EU četvrti. Samo na stanici koju mi koristimo (Maelbeek) poginulo je deset osoba. Vlada atmosfera straha, panike i ogorčenja, ali i solidarnosti sa stanovnicima Bruxellesa i Belgije. Trenutačno smo blokirani u zgradi u koju može ući samo osoblje, a od maloprije dozvoljava se izlazak, ali u grupama, pet po pet osoba. No, vojska i policija ne preporučuju izlazak jer je zgrada sigurna, dok je cijeli grad blokiran. U tijeku su pregledi i racije jer se sumnja na još bombi. Ne funkcionira nikakav prijevoz, ljudi su zatvoreni u hotele, škole.. Nitko ne može van – javila nam je danas oko 15 sati Dijana Šobota, inače i članica Upravljačkog i Izvršnog odbora ETUC-a, dodajući da među svima vlada velika zabrinutost za kolege koji su trebali doći na sastanak, a koriste metro, i to su ga trebali koristiti baš u vrijeme eksplozija.

Među kolegama s kojima je blokirana u zgradi vladalo je ogorčenje, zabrinutost i šok. – Sad je svima primarna briga kako i kada napustiti Bruxelles jer je cijeli grad blokiran. Svi su u gradu dobili naputak da ne izlaze, negdje to čak nije ni moguće (institucije, hoteli...). Dojavljeno je da ima još sumnjivih paketa. Uglavnom, antiterorističke ekipe su u akciji. Nas cijelo vrijeme nadlijeće helikopter. A policija nas informira da je na ulicama pravi rat te nas upućuju da ne izlazimo na ulice jer tamo nije sigurno – prenosi nam D. Šobota koja bi se sutra, preko Njemačke, trebala vratiti u Zagreb.

 – Organiziraju nam povratak avionom ili vlakom, no ja u avion ne ulazim. Hvala Bogu da sam baš jutros odlučila zdravo živjeti i ići pješice te tako izbjeći metro, jer su te napadnute metro stanice upravo one koje inače koristim i to upravo u to jutarnje vrijeme. Napadači su znali da je tada tamo najveća gužva i posebno su napali one metro stanice koje servisiraju zgrade EU – kazala nam je Dijana Šobota priznavši da je danas od muke i propušila.

>>34 mrtvih u napadima u zračnoj luci i metrou. Naređena evakuacija belgijske nuklearke. U bombama kojima su napali teroristi bili su čavli?

>>Je li ovo fotografija mogućeg osumnjičenika za napad na aerodromu?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije