Naslovnica Vijesti Svijet

6000 prosvjednika u Bordeauxu: Bacali boce i kamenje a policajci uzvratili suzavcem i vodenim topovima

Pokret “žutih prsluka” počeo je kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke te izražavaju nezadovoljstvo vladinim pritiskom na kućanstva Macronovim porezom na gorivo
12. siječnja 2019. u 21:54 11 komentara 1044 prikaza
Prosvjed 'žutih prsluka' u Francuskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Oko 84.000 osoba prosvjedovalo je u subotu, što je deveti izlazak na ulice Francuza okupljenih u pokret "žutih prsluka" nezadovoljnih radom vlade, a njihov broj raste u odnosu na 0.000 prošlog tjedna, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova uz podatak da je privedeno 244 osoba. 

SUKOB Francuski boksač sudjelovao u demonstraciji "žutih prsluka". Pogledajte okršaj!

Ministarstvo je objavilo da je u pritvoru zadržana 201 osoba. U Parizu je mirno i bez većih incidenata defiliralo 8000 osoba. Ministar Christophe Castaner je rekao da je "odgovornost nadjačala sukobe", prenosi agencija France presse. Sukobi su izbili u nekoliko gradova i regija, posebice u Nimesu, Nantesu, Rouenu, Caenu i Saint-Brieucu. 

[video: 28774 / Prosvjed 'žutih prsluka' u Parizu]

Oko 6000 žutih prsluka prosvjedovalo je u Bordeauxu, navele su gradske vlasti. Predvečer su izbili sukobi između prosvjednika i snaga reda, kada su prosvjednici bacali boce i kamenje a policajci uzvratili suzavcem i vodenim topovima, nakon čega je policija evakuirala mjesto okupljanja. Prosvjednici tvrde da se u Bordeauxu okupilo više od 10.000 osoba.

Brodotrogir U SUBOTU U 10 SATI Radnici Brodotrogira pozivaju na mirni prosvjed: 'Škveranima je dosta ignoriranja i ponižavanja'

I u Bar-le-Ducu blizu grada Nancyja te u Strasbourgu zabilježeni su incidenti u kojima su ozlijeđeni i prosvjednici i policajci, a više od 20 osoba je privedeno.  U Bar-le-Ducu okupilo se oko 1200 prosvjednika. Tijekom tjedna francuske vlasti predvidjele su pojačanje mobilizacije te su upozorile na opasnost da prosvjedi izmaknu kontroli. Vlada je izdala opetovana upozorenja i obećala "ultra odlučan odgovor" na "ultra nasilje". U cijeloj zemlji je mobilizirano oko 80.000 pripadnika snaga reda. Pokret “žutih prsluka”, počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te izražavaju nezadovoljstvo vladinim pritiskom na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Žuti prsluci - prosvjed Macronov zakon Rim Parizu – rađa se nova Europa, Europa žutih prsluka

Međutim, s vremenom su prosvjedi prerasli u šire antimacronovske ustanke kojim prosvjednici pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će 15. siječnja pokrenuti nacionalnu raspravu ne bi li smirio prosvjede. Debata, koja će se provoditi putem interneta i u gradskim vijećnicama, fokusirat će se na četiri teme - poreze, zelenu energiju, institucionalne reforme i prava građana. No odstupanje od liberalnih reformi ne dolazi u obzir, kazali su Macronovi suradnici. U pritvoru diljem Francuske je 5600 osoba i pravosuđe je izreklo oko 1000 presuda od početka mobilizacije "žutih prsluka" 17. studenoga 2018.

[video: 28773 / Prosvjed 'žutih prsluka' u Francuskoj]

 

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar McMe
  McMe:

  A što su očekivali od nekoga tko mjesečno troši 10 000 eura na kreme, parfeme i beauty tretmane?

 • Avatar ironmaiden
  ironmaiden:

  Što kaže na situaciju prva dama, odnosno, prva baba?

 • Avatar GRDASIC
  GRDASIC:

  Kakve bi to liberalne reforme Macron provodio, ukoliko ne odustane od obespravljivanja radnika i poreza koje misli nametnuti narodu vjerujem da će morati spašavati glavu od vlastitog naroda. Suzavac je samo izlika prska on pobunjene građane kemijskim otrovom sličnim suzavcu ... prikaži još! koji za dulje vrijeme onesposobljava pogođene. Kakav je to predsjednik koji terorizira i napada vlastiti narod vrijeme bi bilo da odstupi. Nisu oni Hrvati koji će to komentirati u javnosti najčešće u kafičima pri kavi.