Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rim Parizu – rađa se nova Europa, Europa žutih prsluka

Francuska vlada pooštrava mjere protiv prosvjednika, a podrška prosvjednicima došla je s neočekivane strane – iz Italije.
09. siječnja 2019. u 14:12 10 komentara 1129 prikaza
Žuti prsluci - prosvjed
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu nije nimalo lako. Prema nekim anketama njegovu politiku podržava tek četvrtina Francuza, napuštaju ga najbliži suradnici, jedva su se barem malo smirili prosvjedi ‘žutih prsluka’. No, ni on ne iskazuje osobit talent kod odlučivanja u takvim krizama te kriznom komuniciranju. Jer, premijer je Edouard Phillipe najavio stroži zakon o javnim okupljanjima kojim će se žešće kažnjavati neprijavljeni prosvjedi.

Emannuel macron francuski predsjednik Macron u novogodišnjoj poruci: Prestanimo se omalovažavati

“Protiv svog naroda”

Na TF1 francuski je premijer Phillipe rekao kako se vlada zalaže za izmjene zakona kojima bi se sankcionirali oni koji ne ispoštuju obavezu da prosvjed prijave ali i one koji u takvom prosvjedu, sudjeluju kao i one koji se tamo pojave u ‘fantomkama’. Uzor je, kako kaže Edouard Philippe, postojeći zakon protiv nogometnih huligana. Njime je moguće ulazak na stadion zabraniti i pojedincu.

Video - Prosvjed Žutih prsluka u hrvatskim gradovima

Također je Philippe najavio i kako oni koji su u dosadašnjim prosvjedima ‘žutih prsluka’ napravili neku materijalnu štetu, moraju za nju odgovarati te je platiti. Do sada je u pritvoru završilo 5.600 osoba, a izrečeno je tisuću presuda od 17. studenoga prošle godine. Francuske vlasti ne odustaju od obračuna s prosvjednicima pa se za najavljeno novo okupljanje u subotu biti raspoređeno čak 80.000 policajaca i žandara u cijeloj Francuskoj. Macronu i njegovoj administraciji dodatan je problem pristigao sa sasvim neočekivane strane. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini te potpredsjednik talijanskog vijeća ministara i lider pokreta Pet zvijezda Luigi Di Maio izrazili su podršku - demonstrantima.

SUKOB Francuski boksač sudjelovao u demonstraciji "žutih prsluka". Pogledajte okršaj!

– Podržavam poštene građane koji prosvjeduju protiv predsjednika koji vlada protiv volje svojeg naroda, rekao je Salvini navodeći ipak i kako osuđuje nedavno nasilje koje je bacilo sjenu na prosvjede.

– Politika je i u Francuskoj i u Italiji postala gluha na potrebe građana koji su izostavljeni iz donošenja najvažnijih odluka koje izravno utječu na njihove živote – rekao je Di Maio dodajući još jednu malo hrabriju izjavu.

– Rađa se nova Europa, Europa žutih prsluka, Europa pokreta i izravne demokracije. To je teška bitka, ali zajedno možemo pobijediti – rekao je lider Pet zvjezdica.

Pamela Anderson Pamela Anderson 'Progresivci diljem svijeta neposluhom zovu da se probudimo'

Inače Salvini i Macron imaju jednu zanimljivu povijest odnosa koja ne isključuje ni vrijeđanje. Tako je Talijan Francuza u prosincu nazvao “zamorcem koji je izabran da održi elitistički politički sustav” ili nešto ranije – “međunarodnom sramotom”.

“Gledajte svoje građane”

Na izjave Salvinija i Di Maija nije reagirao Macron već ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau.

Žuti prsluci Pariz Stotinu ljudi uhićeno na prosvjedu "Žutih prsluka"

– Mislim da je prioritet talijanske vlade da se bave interesima talijanskih građana. Nisam sigurna da bi interes za žute prsluke mogao imati bilo kakve veze s talijanskim građanima. Talijanska vlada traži da se poštuje način na koji ona upravlja Italijom. Ona ima pravo na to poštovanje, ali i sve druge zemlje, naročito kada je riječ susjedima, saveznicima i prijateljima – rekla je Loiseau u pauzi bruxelleskog sastanka ministara za europske poslove zemalja EU.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Bravo Salvini, Macron može biti sretan ako dočeka kraj mandata a drugi može samo sanjati zajedno sa pederoliberalima i salonskim leftardima koji su ga i stavili na vlast...

 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Bravo Salvini, napokon jedan koji je skužio dokle je stiglo. A na proljeće kreće i kod nas. U srbiji već je.

 • Max65:

  Kojih 25% to podržava diktatora i bolesno narcisoidnog Macarona ? 18% mu je zadnji rejting. Past će i on kao i Fatima grobarica Evropskih naroda Merkel. Zaslužuje javno giljotiranje od Francuza usred Pariza zajedno sa bankarskom svitom koja tlaci ne ... prikaži još! samo Francuze nego cijeli svijet. Marine Le Pen ga je debelo preskočila u rejtingu prije 10 dana ,a narcisoidni oportunista se jos više prijeti i hapsi izazivajuči još veći revolt i otpor naroda. Bolestan lik.....a list The Duran na ga je ( na YouTube) proglasio i glupim šta je još i skromno izrečeno.