Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKA PROGNOZA

EK: Gospodarski rast i dalje čvrst, ali se ipak usporava, sad je vrijeme za reforme

Građani
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
07.02.2018.
u 12:31

Glavni motor rasta je privatna potrošnja koju potiču “rastuće plaće i zaposlenost”, piše u prognozi za Hrvatsku.

Tempo gospodarskog oporavka usporava se, procjenjuje Europska komisija u novoj gospodarskoj prognozi za Hrvatsku, objavljenoj danas u Bruxellesu u zimskom paketu gospodarskih prognoza za sve države članice EU.

Nakon rasta od 3,2 posto u 2016., očekuje se da je i u 2017. hrvatsko gospodarstvo nastavi rasti istom stopom za 3,2 posto, no u 2018. stručnjaci Komisije prognoziraju 2,8 posto, a u 2019. 2,7 posto rasta. 

Tim tempom hrvatsko će gospodarstvo krajem 2019. doseći razinu koju je imalo prije globalne recesije, koja se u Hrvatskoj počela osjećati krajem 2008. i iz koje je Hrvatska izišla na prijelazu između 2014. i 2015. godine. 

Hrvatsko gospodarstvo, dakle, ulazi u četvrtu godinu oporavka, a Komisija u novoj prognozi ponavlja očekivanje da rast bude “čvrst i široko utemeljen”. No, premda stručnjaci EK uočavaju snažnu gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj u prva tri kvartala 2017., neki indikatori ukazuju na to da se dogodilo usporavanje u posljednjem kvartalu prošle godine, koje će se vjerojatno preliti i na 2018. godinu. 

Glavni motor rasta je privatna potrošnja koju potiču “rastuće plaće i zaposlenost”, piše u prognozi za Hrvatsku. Oporavak investicija usporen je zbog krize u prehrambenom i trgovačkom divu Agrokoru, dodaje se u dokumentu Komisije, no očekuje se da će se investicije povećati zbog pojačane kreditne aktivnosti u korporativnom sektoru. “Premda, ishod Agrokorova operativnog i financijskog restrukturiranja i dalje predstavlja rizik”, pišu ekonomski prognozeri Komisije.

Oni potvrđuju da je turistička sezona bila rekordna, ali i da je izvoz robe imao snažne pokazatelje

Zaposlenost se povećava, a ranije zabilježeni veliki padovi stope nezaposlenosti sada bi se mogli stabilizirati jer se očekuje usporavanje ekonomskih migracija u inozemstvo. 

Čitav paket zimskih ekonomskih prognoza pokazuje da i cijela Europska unija i njezin središnji dio, europodručje, u 2017. imaju prosječnu stopu rasta od 2,7 posto, što je najbrži zabilježen rast u posljednjih deset godina. 

U 2018. prosječan rast u EU i eurozoni smanjit će se na 2,3, a u 2019. na 2 posto, što je trend koji vidimo i u Hrvatskoj. 

– Europsko gospodarstvo raste iznad očekivanja i robustan rast trebao bi se nastaviti i sljedeće godine – komentirao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, pozvavši sve da iskoriste ovo povoljno razdoblje za dodatne reforme koje će gospodarstva država članica EU učiniti otpornijima na buduće krize.

To je i poruka europskog povjerenika za ekonomiju i financije, Pierrea Moscovicija:

– Ova prilika za provođenje reformi neće ostati otvorena zauvijek: trenutak za donošenje potrebnih, ambicioznih odluka o jačanju ekonomske i monetarne unije je sada – rekao je Moscovici. 

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Građani
1/10

Komentara 14

Avatar Matija22
Matija22
13:02 07.02.2018.

Hrvatska mora imati minimalan rast od 5 posto kao šta ima Rumunjska od 8 posto da bi dostigla druge zemlje ,jer nije isto 2.8 posto bdp Hrvatske i npr. Njemačke 2.8 posto kad oni imaju 4 puta veće plaće ,njihovee plaće još više rastu ,jer su veće.

DU
Deleted user
12:47 07.02.2018.

Zanimljive su mi njihove prognoze, budući da su i za 2017. fulali: naravno, gospodarski rast je bio veći od njihove projekcije.

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
14:03 07.02.2018.

A inflacija, stvarna, barem 5%. Znaci u minusu smo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije