Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milaković o SDSS-u: Od sebe su stvorili političku kastu

- Politički predstavnici Srba u proteklom su razdoblju napravili neoprostive pogreške čuvajući samo stečene pozicije, no mi nećemo biti filijala nijednoj drugoj stranci – kazao je predsjednik je nove stranke - Demokratskog srpskog saveza Jovica Radmanović
27. lipnja 2016. u 22:32 12 komentara 3278 prikaza
demokratski savez srba
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Jovica Radmanović iz Rijeke predsjednik je nove stranke - Demokratskog srpskog saveza, odlučeno je večeras na Osnivačkoj skupštini stranke.  Njegov zamjenik je bivši SDSS-ovac i dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković, dok je glavni tajnik nove stranke Nebojša Manojlović. 

Vodstvo stranke objasnilo je kako su Osnivačku skupštinu DSS-a inicirali pojedini Srbi koji u lokalnoj sredini predstavljaju zajednicu kroz funkcije izvršne vlasti, predstavničkih tijela ili vijeća nacionalnih manjina.

Zaštita identiteta Srba

- Prava Srba u Hrvatskoj nisu realizirana, nemamo strategiju razvoja ni opstanka. Politički predstavnici Srba u proteklom su razdoblju napravili neoprostive pogreške čuvajući samo stečene pozicije, no mi nećemo biti filijala nijednoj drugoj stranci – kazao je Radmanović. 

Demokratskom savezu Srba drže kako Srbi u Hrvatskoj moraju zaštititi svoj politički i kulturni identitet dostojanstveno i dosljedno, a ne biti predmet političke trgovine i realizacije interesa pojedinca, kao što se to, tvrde, radi već niz godina.

– Želimo raditi na drugačiji način od dosadašnjih predstavnika srpske nacionalne manjine. Ključno je vratiti se više u narod i srpsku zajednicu, otvoriti se i “provjetriti”, dati demokratski profil manjinama. Također smatramo kako se ne treba vezivati za druge stranke u predizbornim kampanjama - pojašnjava nam zamjenik predsjednika DSS-a Srđan Milaković. On je bio predsjednik vukovarskog SDSS-a, no iz njega je izbačen kada se na prošlim izborima zajedno s drugim članovima vodstva nove stranke odlučio kandidirati sa svojom manjinskom listom. Na toj listi zamjena mu je bio današnji glavni tajnik DSS-a Nebojša Manojlović, a kandidati te liste bili su i jedan od osnivača stranke - Siniša Ljubojević, dok mu je zamjena bio sadašnji predsjednik DSS-a Jovica Radmanović. 

Na tim prošlim parlamentarnim izborima Milaković i zamjena osvojili su 16,12 posto glasova na listi za manjinske zastupnike, a Ljubojević i njegova zamjena 14,48 posto glasova.

Članstvo iz cijele Hrvatske

Milaković objašnjava da su im se javili Srbi sa svih područja Hrvatske gdje živi srpsko stanovništvo, koji uglavnom nisu zadovoljni načinom kako ih predstavlja SDSS.

– Oni su stvorili političku kastu od sebe i nisu odgovarali za loše odluke, koje su nekada bile pogubne za srpsku manjinu, pa su se uz Srbe vezali etikete trgovaca ili etno-biznismena. Trebamo se više okrenuti narodu – poručio je Milaković.

>>Osniva se nova stranka Srba u Hrvatskoj – Demokratski savez Srba

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • stefj:

  Hm, trebalo bi kao u drugim državama u EU - da predstavnici nacionalnim manjina imaju zastupnike koji mogu predlagati i diskutirati, ali ne mogu glasati. Time bismo izbjegli trgovinu manjincima koji imaju istu snagu kao i netko s desecima tisuća ... prikaži još! glasova... Osim toga, sada imamo uredno zanimanje - Srbin, Rom, Talijan. Kod nas su to postala zanimanja...

 • Avatar Jaguar_Paw
  Jaguar_Paw:

  Treba postaviti pitanje, što su ti veliki predstavnici srpske manjine u hrvatskoj napravili za "svoje" ljude. Koliko su radnih mjesta otvorili novcima iz matične zemlje, koliko su svoje pripadnike integrirali u hrvatsko društvo ili su pak srbi u hrvatskoj udaljeniji ... prikaži još! nego nikad, a njihova mladež veliča i pjeva srpskog đenerala dražu. Za mene je to poraz jedne politike, pa ako hoćete i jednog naroda. Ali eto nekima je uspjeh.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  počeli i Srbi u Hrvatskoj shvaćati da ih Pupi i Stanimirović iz godine u godinu prodaju za mrske im kune.